Vinarija Galić od Slavonije stvara hrvatsku Toscanu

U srcu Slavonije, u vinorodnom Kutjevu danas poslijepodne otvoreno je pravo malo ekonomsko i vinarsko čudo. Riječ je o svečanom otvorenju nove vinarije Galić, koja ima svu danas uopće zamislivu opremu, različite vrste tankova (od drva, inoxa i betona), male tankove za mikrovinifikaciju od 300 do 900 litara, prešu za bijelo i crno grožđe… Ukupan kapacitet vinarije je 630 tisuća litara, čime je vinarija povećala dosadašnje kapacitete proizvodnje za 30-ak posto. U vinariju je uloženo čak 54 milijuna kuna, od čega 35 milijuna u zgradu te 19 u opremu. Rastom proizvodnje, raste i potreba za radnicima, pa je samo u proteklih godinu dana njihov broj povećan gotovo dvostruko.

Mi smo i dalje ’boutique’ vinarija i to planiramo i ostati, pratiti sve trendove i raditi kvalitetna vina, a ne se orijentirati na masovnu proizvodnju. Iako se naša vinarija može smatrati čudom moderne tehnologije i ima takvu opremu na kojoj bi nam pozavidjeli i svjetski poznati vinari, mi u Kutjevu ovim tek počinjemo graditi priču. Krajnji cilj nam je razvoj cijeloga kraja, želimo od Slavonije stvoriti hrvatsku Toscanu jer ona to opravdano zaslužuje – prepričava Josip Galić, vlasnik vinarije. Dodaje da razvojem turizma, kojeg oni već potiču, žele oživjeti Slavoniju i u vinskom i u turističkom smislu, ali i omogućiti gostima da obiđu sve vinare okolice Kutjevačkog vinogorja, a ne samo njihovu vinariju.

Nova vinarija svojim izgledom, spojem cigle i betona, već privlači turiste i goste sa svih strana, a pravo oduševljenje slijedi tek s obilaskom unutrašnjosti i upoznavanjem s opremom kakvu trenutačno nude najbolji svjetski proizvođači. U vinariji Galić sve pomalo nalikuje filmovima iz svemira, od strojarnice s kontrolnom sobom, različitih tankova svih materijala, punionica, preša, laboratorija s Bacchusom 3, specijalnih vinifikatora, pomoću kojih se u svakom trenutku može pratiti što se događa s vinom… Nije, stoga, čudo da vinarijom nisu impresionirani samo turisti i gosti, već i sami vinari.

Naša vinarija ove godine slavi i 10 godina poslovanja, već pet godina proizvodimo i pjenušce, a dugoročno želimo usmjeriti našu proizvodnju još i više prema tzv. ozbiljnim vinima. S novom tehnologijom i opremom imamo baš sve da taj cilj vrlo brzo i postignemo – ističe Andrej Markulin, predsjednik Uprave Galić vina.

Vinarija je počela sa sedam hektara vinograda i 30 tisuća boca vina, danas imaju 55 svojih hektara, a otkupljuju dio grožđa i od lokalnih vinogradara.

– Kapacitet nove vinarije je 630 tisuća boca, a plan nam je godišnja proizvodnja od 330 tisuća litara. Time ćemo od male postati srednja vinarija, po kapacitetu. Možda to nekome zvuči čudno, ali naša kvaliteta se čak neće podići toliko zbog svemirske opreme, koliko će to biti zbog dodatnog ulaganja u vinograd, kojeg planiramo dovesti do savršenstva. Prinosi za bijelo grožđe neće nigdje biti preko 1,5 kilograma, a za crno grožđe preko jednog kilograma. To će biti i naša najveća pobjeda, a ne bismo je mogli ostvariti bez naših vrijednih radnika i obitelji koje zbog naših ambicija i želje za kvalitetom doseljavaju u Kutjevo, poput obitelji agronoma – napominje Slaven Jeličić, glavni enolog i član Uprave Galić vina.

Osim proizvodnje vina te uzgoja vinove loze, u Galiću su ove godine pokrenuli i zasade novih poljoprivrednih kultura, kestena i borovnica, u koje su uložili dodatnih 8,5 milijuna kuna. I time pomiču granice u Slavoniji, a borovnice će već iduće godine naći svoje prve kupce, dok će kestenima trebati još koja godina. Galić vina već se nalaze u restoranima i vinotekama 11 zemalja, a daljnji planovi svakako uključuju osvajanja novih tržišta i povećanje izvoza. Od ukupne proizvodnje trenutačno izvoze devet posto, a u idućih pet godina namjeravaju tu brojku udvostručiti. S obzirom na dosadašnja ulaganja u tehnologiju, opremu, ali i zaposlenike te kvalitetu proizvoda, za očekivati je da će i taj cilj nadmašiti.