Biti barmen: Završila je sezona. I što sad?

1595

Biti barmen više nikako ne znači raditi samo u ljetnim mjesecima u beach-barovima i klubovima. Premium kvalitetna pića postala su standardna ponuda, no da bi pripremali takve koktele morate konstantno raditi i učiti. Osim samog rada, potrebno je pratiti svjetske trendove.

Piše: Ivana Jandrijević, Udruga konobara i barmena Hrvatske

Kišno vrijeme gotovo nikad ne ide na ruku barmenima. Približava nam se period godine kada se barmeni vraćaju kući. Sezona je u teoriji gotova. I što sad?

Nakon što ste se naradili i zaradili, svoj novac uložite u svoj napredak. Edukacije su nešto gdje se razvijate i fokusirate kao zaposlenik. Dodatne edukacije u životopisu često su prva stvar koju će budući poslodavac pogledati jer je općeprihvaćeno da na specijalnim edukacijama učite nešto konkretno što je i primjenjivo na poslu. Na kraju krajeva, jednom kad to znanje dobijete, ono je samo vaše i nitko vam ga ne može oduzeti.

Biti barmen više nikako ne znači raditi samo u ljetnim mjesecima u beach-barovima i klubovima. Renesansa craft koktela sa sobom je dovela i trend koktela u restorane. Premium kvalitetna pića postala su standardna ponuda, no da bi pripremali takve koktele morate konstantno raditi i učiti. Osim samog rada, potrebno je pratiti svjetske trendove jer danas je opće poznato da upravo društvene mreže diktiraju popularnost.

NADOGRADITE SVOJE ZNANJE

Postoji nekoliko načina kako nadograditi svoja znanja. Na prvom mjestu istaknuti ću edukacije. Edukacije su mjesto gdje o trendovima učite iz prve ruke, od ljudi koji prate industriju i rade u njoj. Uvijek možete pronaći nešto što vam odgovara: to mogu biti jednodnevni tečajevi i degustacije ili višednevne ili, čak, višetjedne edukacije koje obuhvaćaju veću širinu stvari koje ćete naučiti ili nadograditi. Uvijek imate opciju i sami raditi na sebi ako ste dovoljno motivirani.

Postoje brojne kvalitetne knjige koje zaista vrijedi pročitati. Osim knjiga, specijaliziranih časopisa i brojnih internet portala koji se na dnevnoj bazi bave upravo problemima i novitetima ove struke, svakako preporučujemo posjete sajmovima. Danas su sajmovi koji se specijaliziraju baš za barsku struku iznimno popularni i nikad posjećeniji. I na samim sajmovima možete doći u doticaj s barmenima koji su svjetski poznati i često zastupaju određene brendove.

Ukoliko je i vaša želja da jednom dođete do sličnog posla, morate konstantno raditi na sebi. Odlična mogućnost koja vam se pruža je da popričate s onima koji su prošli neke od najpoznatijih barova svijeta. To su ljudi koji će rado podijeliti svoje iskustvo s vama, a to vam može pomoći u odluci, a možda i presuditi o tome u kojem smjeru ćete se nastaviti graditi. Osim „mentalnih“ treninga, posvetite se i onim fizičkim. Uvježbajte flair bartending, working ili craft flair. Naučite nove poteze ili se prijavite na natjecanja barmena.

OPUSTITE SE, ALI NE ZAPUSTITE!

Barski posao zimi je nešto drugačiji nego ljeti. Obično uključuje veću dozu elegancije i veću posvećenost samoj izradi koktela. Danas se od kvalitetnih barmena očekuje da su upoznati s izradom vlastitih bittera, tinktura pa čak i alkoholnih pića. Moraju dobro poznavati razna alkoholna pića, njihove mirise i okuse kako bi mogli pripremiti specijalne koktele. Ovakav način rada zahtjeva strast i ljubav prema struci. Često se događa da vam tu ljubav usade na edukacijama i zato njih primarno i ističemo. Ako su predavači dobri, prenijet će energiju i ljubav na vas, a vi ćete poput spužve upijati sva znanja koja vas okružuju.

Iskoristite i kolege kojima se nađete okruženi. Barmeni obično rado razgovaraju o svom poslu i dijele savjete. Na kraju krajeva, spojite opuštanje i novitete. Prošetajte gradom, sjednite na koktel u neki bar. Popričajte s barmenom ako ima vremena. Degustirajte nove okuse, brusite svoje nepce za sljedeću sezonu, ali i sljedeću zimu.

Za početak se odmorite. Zaslužili ste. Odradili ste opaku sezonu i sad je vrijeme da se malo opustite, ali ne i zapustite. Smatrajte da je svaki novac koji ste uložili u edukaciju dobro uložen. Dobivate znanje koje vam nitko nikada ne može uzeti. Trudite se uvijek biti bolji i napredovati jer kad jednom prestanete ponavljati i koristiti svoje vještine, vrlo vjerojatno ćete ih zaboraviti. Vrlo slična situacija je kad učite strani jezik – ako ga ne govorite, zaboravljate.