Izazovi barmenskog posla

931

Barmen je osoba koja se nalazi između ponude lokala i kupca ili gosta. Ako ste društvena osoba, smjena će vam proletjeti, a da ne osjetite. Ono što morate uzeti u obzir je da gosti mogu biti fenomenalni, ali i iznimno teški i naporni.

Piše: Ivana Jandrijević, Udruga konobara i barmena Hrvatske

Iako je dosta društven posao koji zaista ima mnogo zabavnih aspekata, barmenski posao je težak i nikako se ne svodi samo na poziranje u šanku. Iako sam sigurna da ima puno onih kojima se pozicija barmena primarno sviđa zbog radnog mjesta na plaži, društva, koktela, glazbe i provoda, vrijeme je da se malo raspišemo i o onim stvarima koje će vas dočekati ako radite ili tek krećete raditi kao barmen.

Barmen je osoba koja se nalazi između ponude lokala i kupca ili gosta. Kao prvo, to znači da ćete cijeli dan biti okruženi gostima. Ovo nije nužno loše – ako ste društvena osoba, smjena će vam proletjeti, a da ne osjetite. Ono što morate uzeti u obzir je da gosti mogu biti fenomenalni, ali i iznimno teški i naporni. Na žalost, dovoljno je da jedan od njih bude u ovoj drugoj kategoriji i da vam pokvari cijeli dan. Pokušajte ne shvaćati osobno provokacije, i ne zamarati se ružnim ponašanjem osobe koju vjerojatno više nikad nećete vidjeti.

Ono što je iznimno bitno je da ste pristojni prema gostima, koliko god se to u određenim trenucima činilo teško. Provest ćete puno vremena s ljudima koji su pod utjecajem alkohola. U slučaju da situacija postane ekstremna, i pristojnost više ne prolazi, nikad ne ulazite samostalno u sukobe. Pozovite izbacivača ili šefa da vam pomogne udaljiti osobu iz objekta. Ako zbilja želiš biti barmen, morat ćeš se pomiriti s time da gosti nisu uvijek dragi i simpatični. Isto vrijedi i za kolege. Možda se nećeš slagati sa svima pa budi spreman na čeličenje živaca.

Važno je pronaći zlatnu sredinu – nije dobro biti predobar. Ljudi će vam se nabacivati, više manje na dnevnoj bazi. Načelno je loša ideja ‘spetljati se’ s gostima. Ako ne znate granicu u druženju i koketiranju, najvjerojatnije to neće baš dobro utjecati na vašu karijeru. U ovu kategoriju spadaju i kolege i kolegice. Uvijek imajte u glavi sliku da nakon ‘druženja’ odnos između vas može postati neugodan i napet, a to su ljudi koje ćete gledati još mjesecima po više od 8 sati dnevno.

Plaća je u ovoj struci dobra, no to ne znači da je i stalna. Većina barmena radi za vrijeme sezone, a zimi odmara. Ovo nije pravilo – danas brojni restorani u unutrašnjosti imaju ozbiljne ponude fantastičnih koktela i često su im potrebni kvalitetni barmen. Plaća vam vjerojatno neće biti ista u špici sezone i tijekom zime, tako da vam financije ne smiju biti jedina motivacija za rad. Uvijek postoji mogućnost da ćete zimi raditi na manje plaćenom poslu na kojem ćete moći daleko više naučiti o stvarima koje će vam s vremenom osigurati napredak u karijeri.

Morate biti koncentrirani. Dovoljno je malo nepažnje da si na vrat navučete probleme. Zakonske probleme. Ne točite pića maloljetnim osobama i nikad ne poslužujte nekoga tko je vidno alkoholiziran. Desi li se nešto tijekom noći toj osobi i ispostavi se da je upravo kod vas konzumirao većinu pića, dobit ćete kaznu. Budite pažljivi, posebice na samom početku.

Postoji puno opcija gdje možete biti barmen. To može biti luksuzni restoran, noćni klub, barovi raznih tema, hotelski barovi, beach barovi… Bitno je izabrati mjesto koje vama kao osobi najbolje odgovara. Već sama činjenica da se osjećate ugodno na mjestu gdje radite olakšat će vam fokusiranje na sam posao.

Posao barmena najčešće je za noćne ptice. Nije to nužno samo noćna smjena, no pretežito barmeni ciljaju na nju radi plaće i napojnica. Uglavnom, ako  vam je u interesu dobro zaraditi, pripremite se na to da ćete noći provoditi budni i spavati čitave dane. Ako planirate takav rad samo u sezoni, bit će naporno, ali izdrživo, no ako tako planirate raditi dugoročno, bit će vam iznimno teško.

Upravo faktor noćne smjene često više smeta vašim boljim polovicama u vezama. Veze teško preživljavaju sezone. Ipak svoje vrijeme provodite okruženi privlačnim ljudima koji vam se otvoreno nabacuju nakon koje čašice previše. Nikome nije svejedno kad mu se partner / partnerica nalazi u takvoj situaciji.

Bit ćete okruženi alkoholom. Puno alkohola. Svaki bar ima svoju politiku – negdje smijete popiti poneko piće, negdje to ne dolazi u obzir. Poštujte odluke svog poslodavca, vjerojatno su nastale radi loših iskustava. Od vas će se očekivati da poznajete sva pića na ovom svijetu. Ljudi se znaju naživcirati i kolutati očima ako ne znate za neki koktel koji je zadnji krik mode na Instagramu. Morate pratiti trendove, i konstantno učiti nešto novo. Ovaj dio olakšat će vam ako se zaista zaljubite u ovaj posao, a to nije teško. Možda trendseter budete upravo vi!

Ovo je društveni posao, doduše, površno. Upoznat ćete jako puno ljudi (iza šanka i ispred), ali većina tih odnosa ostat će na pozdravu. Nemojte previše računati na te ljude ako zaglibite u nekakvoj nevolji. Poznanstva su uvijek dobra, ali sjetite se da imate i dobre prijatelje koji nemaju veze s vašim poslom i nemojte ih zapostaviti radi karijere.

Ovo ne mora biti vaš zadnji posao, i ne, ne morate ga raditi zauvijek. Ako ste zainteresirani za ostanak u industriji, uvijek možete raditi za razne brendove pića, educirati itd., no to naravno podrazumijeva da ste za vrijeme svog barmenstva uložili maksimalni trud u dodatno učenje. Možete otvoriti svoj bar ili postati voditelj…. izbora je mnogo. Uvijek se imate gdje vratiti. Ako neki drugi posao ne bude išao po planu, uvijek možete ponovno zakoračiti u šank i raditi koktele. Barem u pauzi dok još odlučujete što vam je sljedeći korak. Ovo je znanje koje vam nitko ne može oduzeti.