Like za Liku

1964

Niti jedna županija u Hrvatskoj nema toliko snažnih turističkih aduta kao Ličko-senjska. Sunce, more, najpoznatija partijanerska plaža, UNESCO baština, dva nacionalna parka, najveći park prirode u Hrvatskoj, zavičaj Nikole Tesle… Ima li ljepše pozivnice?

Piše: Alma Radoš, PR i marketing ekspert

Da je Ličko-senjska županija sve atraktivnija destinacija, potvrđuju turistički rezultati koji iz godine u godinu rastu. Uz tradicionalno najposjećenija turistička odredišta, Plitvička jezera i Novalju na Pagu, sve bolje rezultate bilježe i kontinentalna odredišta poput Otočca. Ličko-senjska županija uistinu ima za svakog ponešto. Omiljena je destinacija aktivnog odmora, vole je partijaneri, a u njoj uživaju i obitelji s djecom. Ako ste i vi ljubitelj aktivnog odmora, pravac tamo! Pustolovi će otkriti neistražene prostore tajnovite Like, planinari, slobodni penjači i poklonici trekkinga ili trail utrka odlučit će se za Velebit, paraglajderi će uživati iznad Bjelopolja i Korenice…

NP Plitvička jezera

Grabovača pored Perušića, Cerovačke pećine u blizini Gračaca, Lukina jama u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit i niz još neistraženih špilja i jama mamac su za speleologe, ali i turiste.

Smaragdne rijeke Gacka i Lika – koja je većim dijelom ponornica i to – ako niste znali – druga po veličini u Europi, kao stvorene su za kanuing. Iako u tišini jezera Kruščica najviše uživaju ribiči, ovo je jezero posljednjih godina postalo i omiljeno ličko kupalište za one koji cijene osamu. S obje strane Velebita, planine koja je obilježila povijest i život u Ličko-senjskoj županiji, vijugaju biciklističke staze. One najstrmije, koje iz Senja vode uz zapadnu velebitsku padinu, s teškim usponima i jedinstvenim pogledom na Kvarnerski zaljev i otoke, odabrat će biciklisti vrhunske kondicije.

NP Sjeverni Velebit

Ako ste, poput mene, tek povremeni rekreativac – ne brinite. Od Like preko Velebita i Podgorja pa do Novalje na otoku Pagu, veliki je broj biciklističkih staza različitih kategorija. Odaberite onu koja vam najviše odgovara i jednostavno se prepustite emociji. Doživljaj je neponovljiv! A ako niste ljubitelj adrenalina, ova županija opet je dobar izbor jer nitko nije imun na njezine prirodne ljepote.

TRI UNESCO ATRAKCIJE

Ličko-senjska županija na popisu svjetske baštine ima dva područja i jedan kulturni fenomen. Osim Nacionalnog parka Plitvička jezera te ojkanja – najstarije vrste pjevanja u Hrvatskoj, pod zaštitom UNESCO-a od početka srpnja su i bukove šume koje se nalaze u nacionalnim parkovima Paklenica te Sjeverni Velebit. Oba parka dijelom su u Ličko-senjskoj županiji. Naime, na popis svjetske baštine UNESCO-a Hrvatska je zajedno s devet zemalja – Albanijom, Austrijom, Belgijom, Bugarskom, Italijom, Rumunjskom, Slovenijom, Španjolskom i Ukrajinom, upisala proširenje serijske nominacije pod nazivom „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe“.

To proširenje serijske prekogranične nominacije uključilo je 63 područja bukovih šuma od čega je Hrvatska sudjelovala s tri područja, u NP Sjeverni Velebit i Paklenica. U NP Sjeverni Velebit u tamošnjem Strogom rezervatu „Hajdučki i Rožanski kukovi“ nalazi se 1.289,11 hektara bukove šume te još 2.031,87 hektara šume na području Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u NP Paklenica.

Mlinice

Na popis svjetske baštine UNESCO-a ličke bukove šume uvrštene su zbog njihove izvornosti, geografskog položaja, starosti i veličine. Ivan Radošević, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije, kaže kako su lokaliteti na UNESCO popisu prirodne i kulturne baštine dodatni mamac za turiste, osobito s dalekog istoka, na čijim tržištima ova županija nekoliko godina aktivno radi i predstavlja se na sajmovima, radionicama i prezentacijama u Seulu, Tokiju, Hong Kongu i Šangaju.

PRIRODNA BAŠTINA NIJE JEDINI ADUT

“Istina je da je priroda važan, ali ne i jedini adut Ličko-senjske županije. Uz nacionalne parkove Plitvička jezera, Paklenicu, Sjeverni Velebit, zatim zaštićenu uvalu Zavratnicu, netaknutu ličku prirodu, njene rijeke i jezera, na području naše županije turisti mogu razgledati i bogatu kulturnu baštinu poput tvrđava i starih gradova. Osim toga, oni će uživati i u vrhunskoj gastronomiji, poznatoj ličkoj i paškoj janjetini, svježim morskim i riječnim ribama, odličnom siru i ličkom krumpiru. Jedan od naših najjačih i najvećih brendova zasigurno je Nikola Tesla, čiji je život vezan uz Smiljan i Gospić”, ističe Radošević.

TZO Plitvička Jezera

A Smiljan i Gospić kao zavičaj Nikole Tesle ovogodišnji su hrvatski finalisti za Europsku destinaciju izvrsnosti – EDEN. “Kao jedan od pet hrvatskih finalista, dobili smo mogućnost predstavljanja naše destinacije kao primjera dobre prakse na europskoj razini. Važno je istaknuti da se ulaskom u finale pridružujemo europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma. Nakon ovakvog vida promocije uvijek slijedi i porast posjeta gostiju, osobito onih kojima je jedan od motiva dolaska kulturni turizam. Činjenica da su Smiljan i Gospić vezani uz život i rad Nikole Tesle, još je jedan snažan adut naše destinacije. Sljedeće godine očekuje nas i posebna prezentacija u Bruxellesu”, otkriva Radošević.

Senj

U SLUČAJU DA SE VRATE LJETNE TEMPERATURE…

Kako je vrijeme postalo vrlo varljiva kategorija, u slučaju da se vrate ljetne temperature, dobro je znati da se u Ličko-senjskoj županiji nalaze neke od najljepših hrvatskih plaža. Najviše ih je na Pagu na području Novalje. Tamo je i najpoznatija hrvatska plaža Zrće. Njezini bijeli pravilni obluci, strmi ulaz u more, ali prije svega izvrsna zabava u tamošnjim noćnim klubovima, mamac su za partijanere i sinonim za najluđu zabavu.

Smiljan, Teslin muzej

Romantični parovi i gosti starije životne dobi koji žele uživati u ljepoti netaknute mediteranske vegetacije, odabrat će šljunčanu plažu Beritnica u mjestu Metajna, udaljenu 12 kilometara od Novalje.

Kilometar od Metajne udaljena je plaža Ručica dok se u mjestu Stara Novalja nalazi uređena plaža Planjka – Trinćel s finim pijeskom, koju zbog laganog ulaska u more vole obitelji s djecom.

U Senju, jednom od najpoznatijih obalnih gradova na području Ličko-senjske županije, nalazi se plaža Prva draga. To je mala šljunčana uvala s kristalno čistim morem, a do nje se dolazi laganom šetnjom od središta mjesta. Plaža Rača u mjestu Sveti Juraj, smještena je u plitkoj i od juga dobro zaštićenoj uvali, pa je i kupanje i sunčanje na njoj poseban gušt. Na najsjevernijoj točki Dalmacije – Karlobagu, mjestu gdje se spajaju tri regije Dalmacija, Primorje i Lika, nalazi se pješčana plaža Tatinja, iznad koje je izgrađen novi dio šetnice u smjeru mjesta Cesarica.

I za kraj ne propustite Zavratnicu, koja se nekoliko puta spominje u tekstu. Zaslužuje da ju zapamtite jer je jedna od najljepših uvala na Jadranskoj obali. Sastavni je dio Parka prirode Velebit, a izgledom podsjeća na minijaturu norveških fjordova. Udaljena je samo 15 minuta hoda od Jablanca, a do nje se spušta pješčanom stazom iz sela Zavratnica.

Sve je to Ličko-senjska županija. Veliki “lajk”!

JESTE LI ZNALI?

  • Jeste li znali da se Zrće, najpoznatija hrvatska plaža u kojoj uživaju partijaneri iz čitavog svijeta, zapravo nalazi u Ličko-senjskoj županiji?
  • Ili da su u središtu Brinja ostaci starog grada Sokolca iz 15. stoljeća, a da je Senj najstariji grad hrvatskog primorja i da ćete ga prepoznati po tvrđavi iz 16. stoljeća?
  • Jeste li znali da se između Senja i Karlobaga nalazi niz atraktivnih uvala među kojima se ljepotom ističe Zavratnica, zaštićeni krajobraz, a da je Senj povijesnom Jozefinskom cestom, spojen s Karlovcem?
  • Zanimljiv je i podatak da se na Velebitu nalazi najveći park prirode u Hrvatskoj, ali i dva nacionalna parka: Sjeverni Velebit i Paklenica, strogi i specijalni rezervati te oko 150 jama.
  • Najviši vrhovi Nacionalnog parka Paklenica, poput specijalnog rezervata Sveto brdo te velik dio Parka prirode Velebit razlog su zašto posjetiti općinu Lovinac.