Vrući dani – hladna kava

Velika tema tijekom otvaranja naša dva nova Cogito Coffee Shopa u Zadru i Dubrovniku bila je o najboljem načinu pripreme hladne kave koja će rashladiti vruće ljetne dane na našoj prekrasnoj obali.

Piše: Matija Powlison Belković, Cogito Coffee

Većina menija u Hrvatskoj nudi “Ice Coffee”, ali to obično podrazumijeva kavu u prahu iz vrećice, razvodnjenu i punu šećera i šlaga. Zvuči više kao desert nego kava, tj. kava u ovom slučaju ne dolazi do izražaja. S obzirom da je naš cilj da kava kao takva bude u prvom planu te da su specifični okusi kave izraženi i dominantni u hladnom napitku, razvili smo alternativne načine pripreme hladne kave.

  1. COLD BREW

Cold Brew je jedan od najpopularnijih načina pripreme hladne kave u svijetu vrhunske kave. Kava se priprema 2 – 18 sati te je priprema bazirana na hladnoj ekstrakciji umakanjem kave u hladnu vodu i/ili postepenim kapanjem hladne vode kroz kavu. Iako priprema cold brew kave zahtijeva dugu pripremu, prednost ove tehnike je da se priprema veća količina napitka koji može stajati do dva tjedna na hladnom. Ako je pravilno pripremljena, cold brew kava može biti iznimno slatka i sirupasta.

  1. FILTER KAVA PREKO LEDA

Prednost tople ekstrakcije u odnosu na hladnu je to što pristup vruće vode (do 97 C) oslobađa aromatske spojeve i specifičnu kiselost kave – pogotovo kada je riječ o kavama koje imaju ukusnu i izraženu kiselost (Kenija, Rwanda, Etiopija, itd.). U ovom slučaju predlažemo da se koristi klasični recept za pripremu filter kave kao što je Chemex te da se kava prelijeva preko leda. Ova tehnika je brza i ukusna i idealna za pripremu hladne kave u kućanstvu; problematična je za pripremu u caffe barovima zbog toga što zahtijeva pojedinačnu pripremu i uzima baristi previše vremena.

  1. NITRO BREW

Nitro brew tehnika zahtijeva sličnu opremu koja se koristi u točenju piva. Kava se može pripremati hladna ili topla. Puni se u bačve i toči na točionik. Za ovu tehniku iznimno je bitno da točionik koristi čisti NO2 plin, a ne CO2 koji se češće koristi u točenju piva. Čisti dušik neće reagirati s kavom te će uz pomoć raspršivača stvarati u kavi sličnu površinsku pjenu kao kod stout piva. Nitro brew kava je iznimno ukusna, kremasta i nimalo razvodnjena. Iako priprema zahtijeva veću količinu opreme, odličan je način pripreme kave u cafe barovima s velikim obrtajem i kapacitetima.