55. obljetnica Penina Istenič, koju su pili pape i predsjednici, sportaši i umjetnici

Treća generacija obitelji Istenič preuzima obiteljski posao. Mark i Nik Istenič svojoj generaciji žele približiti predivan svijet Bizeljskih pjenušavih vina.

Vinarija Istenič obilježila 55. godišnjicu osnutka obiteljskog poslovanja i javnosti predstavila treću generaciju, budući da blizanci Mark i Nik Istenič službeno ulaze u posao.

U idućim desetljećima će se kretati između klasične savršenosti svog djeda Janeza i vrhunskih eksperimenata svog oca Mihe, istovremeno tražeći svoj vlastiti mladenački put naprijed. Gosti koji su došli iz cijele Slovenije i susjednih zemalja u Staru Vas na Bizeljskem također su upoznali tri nova pjenušava vina obitelji Istenič.

Troje mladih kuhara – Tomaž Bratovž (JB), Mojmir Šiftar (PEN Klub) i Zala Pungeršič (pobjednica Masterchef Slovenija 2023) – pripremili su svaki po jedno jelo koje se odlično slagalo s odabranim pjenušavim vinima, a mnoge poznate osobe uživale su u ovim izvanrednim kombinacijama.

Penina Istenič ne bi bilo bez osnivača, legendarnog Janeza Isteniča, koji je počeo proizvoditi pjenušava vina tradicionalnom metodom u vremenima kada smo za Novu godinu nazdravljali gaziranim vinima zaslađenim sirupom. Njegov vizionarski rad u vinogradarstvu njegov sin Miha Istenič je razvio u jedan od najprepoznatljivijih slovenskih brandova: “Pjenušava vina su kao klasična obuća; nikada ne izlaze iz mode; samo nove generacije moraju naučiti cijeniti ih,” iznosio je Miha Istenič. Između ostalog, zbog toga su palicu od djeda i oca službeno preuzeli blizanci  Mark i Nik Istenič, prvi inženjer agronomije i tik pred magistriranjem iz hortikulture, a drugi tik pred magistriranjem iz ekonomije.

Tim je povodom nazočnima obratio se i gradonačelnik Brežica Ivan Molan, naglašavajući: “Možda sada zaista shvaćamo iznimnu važnost životnog rada Janeza Isteniča, koji je nesebično dijelio znanje i poticao suradnju u regiji. Radujem se nastavku suradnje u budućnosti, jer se ideje ovih mladića usklađuju i s planovima razvoja turizma u općini.”

Žele ostati pioniri, izazovi dolaze od klimatskih promjena 

S obzirom na svoje stručno obrazovanje, mladi Isteniči će podijeliti posao, ali izražavaju volju da uče jedno od drugog. Mark Istenič, koji će se većinom baviti uzgojem i podrumarstvom, izjavio je da su svjesni da stupaju u velike cipele. “Penine Istenič bile su pionir u mnogo čemu, i želimo nastaviti tu baštinu. Možda će naša priča krenuti u potpuno svojem smjeru, jer samo tada možemo nastaviti trend da budemo prvi. Možda neki eksperimenti neće uspjeti, ali ako uspiju jedan ili dva, postigli smo svoj cilj,” rekao je Mark Istenič, koji je proveo posljednjih nekoliko mjeseci stječući iskustvo u jednom od najboljih vinograda na južnoj polutki, Stefano Lubiana u Australiji, točnije na Tasmaniji.

“Ponosan sam što možemo nastaviti obiteljsku tradiciju. Mogućnost razvoja je velika privilegija. Svjesni smo da ćemo se suočiti s izazovima zbog klimatskih promjena, ali bez obzira na okolnosti, težimo najvišoj kvaliteti i nastavljamo viziju Penina Istenič,” dodao je Nik Istenič, koji će se više usredotočiti na marketing i upravljanje brendom.

Novosti i planovi, uključujući i Desiree 0 %

Simpatični dečki su puni planova, a neke od novosti predstavili su Isteniči jučer, među njima i oblikovanje programa pjenušavih vina u tri cjelovite skupine – nefiltrirane pjenušce s minimalnim miješanjem i bez sumpora (No. 1, Rare, Cuvée Natura), klasične pjenušce (Barbara, Gourmet Rose, Prestige…) i aromatizirane pjenušce (Desiree). “Tako ćemo moći usmjeriti razvoj svake pojedine linije i osigurati da zadovoljimo sve okuse”, složili su se Mark i Nik Istenič. Kao predstavnici mlade generacije, svjesni su da sve više mladih traži bezalkoholne alternative, pa Isteniči planiraju razvoj bezalkoholnih aromatiziranih pjenušaca Desiree.

Ne mnogo i jeftino, već malo i odabrano

Osim toga, žele ojačati prisutnost brenda Penina Istenič na društvenim mrežama i osvježiti Klub ljubitelja pjenušaca koji je njihov otac Miha osnovao prije četvrt stoljeća, a u koji je tijekom tog vremena bio uključen gotovo tisuću ljudi. “Želimo stvoriti zajednicu kako bi i mlađe generacije počele zajedno učiti, razvijati okuse, razgovarati o onome što nam se sviđa i što ne, te tako otkrivati nevjerojatno bogat svijet pjenušavih vina”, kaže Mark, dok Nik dodaje da se neće previše ozbiljno shvaćati, “jer želimo biti i kreativni i zabavni, kako bismo približili naša pjenušava vina svojoj generaciji, ali istovremeno razvijali kulturu ispijanja, dakle ne mnogo i jeftino, već malo i odabrano.”

Još neko vrijeme će “trčati zajedno”

Dečki su se na događaju javno zahvalili i djedu Janezu, koji im je s ganućem pri izrazu zahvalnosti stavio na srce da uvijek imaju na umu neprestano usavršavanje. “Za mene, biti vinogradar nije bilo zanimanje, već život. U posljednjih nekoliko godina na Bizeljskom smo dobili više od deset novih vinogradara, konkurencija je puno jača nego na početku. Morate shvatiti da pjenušava vina nisu samo slavlje, već i puno rada u vinogradu i podrumu”, rekao je Janez Istenič, koji je 1968. godine proizveo svojih prvih sto boca pjenušca klasičnom metodom i nazvao ga Barbara, u čast rođenju svoje kćeri, za što je saznao u vinogradu.

Miha Istenič, koji je dobio nekoliko godina kasnije dobio pjenušac sa svojim imenom (prvi crveni pjenušac u Sloveniji), izrazio je ponos na svoje sinove koji su hrabro zakoračili u obiteljski posao. “Tijekom obiteljskih razgovora često sam im naglašavao da ne trebaju reći ‘da’ ako imaju najmanju sumnju u vezi s tim. Način na koji su rekli ‘da’ meni je najveća nagrada. Naravno, još neko vrijeme ćemo ‘trčati zajedno’, iako sam se zapravo povukao iz rukovodne uloge i službeno postao poljoprivrednik”, rekao je Miha.

Mladi kuhari za još više mladalačke energije

Nakon službenog dijela, tijekom kojeg su kod stare kuće posadili i potomku najstarije loze na svijetu iz Maribora, uslijedilo je ugodno druženje uz glazbenu pratnju jedinstvenog Sergeja Škofljanca i premijerno kušanje triju pjenušaca – Cuvée Natura 2020 brut nature, Rare 2019 brut nature i No. 1 brut, kojima su nazdravili prijatelji, ljubitelji, poslovni partneri i poznate osobe. Isteniči su za suradnju kako bi unijeli još više mladalačke energije pozvali i tri iznimna mlada chefa, a svaki od njih pripremio je jelo koje se savršeno sljubilo s odabranim pjenušcem.

Za pjenušac Cuvée Natura 2020 brut nature, Tomaž Bratovž iz JB restorana pripremio je hladno predjelo – mariniranu tunu s maslinovim uljem, solnom cvjetom i mariniranim krastavcima. Zatim je uslijedilo glavno jelo od strane Zale Pungeršič, pobjednice Masterchef Slovenija 2023. Zala je za slaganje s pjenušcem No. 1 brut pripremila heljdinu kašu s pečenicom, kremom kiselog kupusa, dimljenim sviježim sirom, čvarcima, bundevom i heljdinim kokicama. Za desert od skutnog moussea i pjene suhih jabuka i krušaka s fermentiranim sokom šljiva, uz koji su gosti nazdravili pjenušcem Rare 2019 brut nature, pobrinuo se Mojmir Šiftar iz restorana PEN Klub.