Već ste se umorili od adventskog maratona, fritula, kobasica, svjetlećih mačeva i kuhanog vina ponekad neobičnog okusa? Sanjate blaganske okuse, koje je s toliko ljubavi spravljala baka? Prisjećate se lampica i blagovanja kraj velike božićne jelke, dok se na tanjuru pušila Zagorska juha bogata mesom i povrćem? A možda su vaš favorit bile krpice sa zeljem ili sarma?
Sve ove okuse, pripremljene po tradicionalnim bakinim receptima, možete pronaći i na zagrebačkom adventu na Strossmayerovom trgu. Vlasnik kućice Tringelt, Eduard Beg, zamolio je svoju baku da mu pomogne oživjeti tradicionalne domaće oblizeke, jer mu je želja ponuditi posjetiteljima one dobro poznate okuse, koji su nekad bili neizostavni dio blagdanskih jelovnika. I tako je baka izvukla stare recepte, već lagano prekrivene prašinom zaborava i bacila se na spravljanje specijaliteta. Jednostavna jela napravljena od rudimentalnih namirnica i bez kerefeka.
Već spomenuta Zagorska juha toliko je bogata povrćem da je samostalan obrok. Krpice sa zeljem po mirisu ćete prepoznati izdaleka, a baka je dodala i malo bunceka. Ako niste prejedalo, možete jelo i podijeliti s ekipom, jer su porcije stvarno obilne.
Sarme s kremom od krumpira i anđeli bi jeli, a štrukle, slatke ili slane savršen su desert ove blagdanske ponude.
Spomenemo li još kai chai koji je bio jedno od najpopularnijih pića na jednom od prošlih Advenata kao i hot canellu, koju vjerojatno još niste probali, vjerujemo da ćete bakin obrok dugo pamtiti.
Ako vam se ne da kuhati samo za sebe, ili ste daleko od svoje obitelji, niste baš vični spravljanju tradicionalnih specijaliteta, a tako biste ih rado jeli, svratite do Tringelta, a kažu i da je Zagorska juha pravi ‘lijek’ protiv mamurluka.
Vidimo se i dobar tek!