ACI marina Dubrovnik s 232 metra nove obale za velika plovila

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

ACI marina Dubrovnik novu nautičku sezonu dočekala je s obnovljenom infrastrukturom i s 232 metra nove obale za prihvat plovila dužih od dvadeset metara, a u utorak ju je obišla ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Direktor marine Leo Ajduković istaknuo je kako je u obnovu uloženo oko 35 milijuna kuna, čime se ACI marina Dubrovnik svrstava u sam vrh mediteranskog nautičkog turizma. “Marina je prelijepa, ali je stara. Trebali smo prvo iz mora vaditi stari obalni zid, što je bilo vrlo zahtjevno, a potom postavljati novu rivu. Sezona je počela u travnju, i hvala našim gostima na strpljenju, jer je cijela marina bila raskopana”, rekao je Ajduković.

Podsjetio je kako u planovima stoji i proširenje marine za još 200 do 300 mjesta, čime bi se uvrstila u sam svjetski vrh nautičkog turizma. “Sad smo na oko 400 vezova, od čega 140 na suhom vezu”, izjavio je Ajduković, dodavši kako se traži financijski fond za projekt obnove ljetnikovca Sorkočević s perivojem i vrtom u sklopu marine. Očekuje da će rezultati ACI marine Dubrovnik u 2022. godini biti bolji nego lani.

Predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić istaknuo je kako se ulaganjem u dubrovačku marinu osigurava kvalitetan vez nautičarima i bolja energetska opskrba. “Čim se riješi pitanje koncesija za ACI, nadamo se novim i značajnijim ulaganjima”, rekao je Pavić, koji očekuje kako će ovogodišnja nautička sezona donijeti bolji rezultat nego 2018. godine.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac podsjetila je kako nautički turizam ima posebno mjesto u Strategiji razvoja održivog turizma RH i važan je segment u cilju cjelogodišnjeg turizma. “Trenutni rezultat se približava 90 posto iz 2019. godine, ali trebamo voditi računa da za kvalitetan nautički turizam trebamo očuvati naš prostor, klimu i okoliš. Vrlo su važna ulaganja u smjeru zelene i digitalne transformacije”, rekla je Brnjac.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić naglasio je kako je nautički turizam perjanica hrvatskog turizma, jer ima najdužu sezonu, a pritom nautičari iznadprosječno troše. “Nautika je u kvaliteti usluge i ponude na najvišoj razini, što dodatno potvrđuje Hrvatsku kao kvalitetnu destinaciju. Još možemo povećati broj vezova i poboljšati uvjete boravka i obogatiti sadržaje u samim marinama, ali treba pritom apelirati na očuvanje prostora”, izjavio je Staničić.

Dodao je kako se početkom lipnja u Hrvatskoj odmara gotovo 400 tisuća gostiju, ponajviše stranih, uz oko 90 posto noćenja od početka godine, što je bio i cilj za 2022. godinu.