Advent Zagreb od 27. studenoga 2021. do 7. siječnja 2022.

Turistčko-blagdanska manifestacija Advent Zagreb održat će se od 27. studenoga 2021. do 7. siječnja 2022. uz poštivanje epidemioloških mjera, a kao i svake godine započet će paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića te potom lampica na Zrinjevcu, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za medije.

Advent Zagreb na konferenciji za medije predstavili su organizatori Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ), odnosno zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović i predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žaklina Troskot.

Motivi ovogodišnjeg Adventa su tradicionalne hrvatske igračke, u čemu sudjeluje nekoliko domaćih tvornica i obrtnika igračaka, kao i glazba, kultura i svjetlost. Za vrijeme Adventa održat će se i više od 120 koncerata i raznih drugih događanja, a posebnim programima uključit će se i zagrebački muzeji, kazališta, Tunel Grič, Ilica: Q’ART, Advent Run i drugi.

Novost ove godine je i šest novih programa – Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, koji će ponuditi na 50 terasa svaki tjedan drugu gastro ‘priču’, kao i Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika, prvi puta u suradnji s obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima, koji očekuju goste s posebnom blagdanskom ponudom i uređenjem.

Advent na Zrinjevcu ponudit će 13 koncerata poznatih izvođača svakog petka, subote i nedjelje, a nastavlja se i projekt izložbe proširene stvarnosti (AR), koja će kroz aplikaciju koristiti animirane virtualne tradicionalne igračke kao motiv Adventa a bit će postavljena na deset lokacija u gradu (parkovima, trgovima i velikim otvorenim prostorima).

“Advent ćemo promovirati i na 16 stranih tržišta s kojih očekujemo posjetu, a najviše posjetitelja, kao i dosad, očekujemo iz Hrvatske te pozivamo sve da se pritom pridržavaju mjera. Promocija Adventa bit će i u zrakoplovima i materijalima Turkish Airlinesa, s kojima radimo i promociju na tržištu SAD-a, kao i na velikim avionima Croatia Airlinesa i u vlakovima HŽ Putničkog prijevoza, koji će u nekim terminima u vrijeme Adventa biti i besplatni”, istaknula je Bienenfeld, dodajući da će krajem prosinca biti promocija i u Dubaiju na Expo-u.

Nabrojala je i lokacije koje će Grad i TZGZ urediti s partnerima – trgovi bana Jelačića, kralja Tomislava, Katarinin, RH, Strossmayerov, Europski, Mažuranićev, Sv. Marka, Bele IV., kao i plato Gradec, Strossmayerovo šetalište, prolaz Oktogon i druge, a u Zagreb će stići tih dana i mnogi digitalni nomadi koji će promovirati grad i podsjetiti zašto je Zagreb na petom mjestu najprivlačnijih gradova u svijetu za njih.

Bienenfeld je napomenula da se ne zna kakva će epidemiološka situacija biti kroz prosinac te će se neki programi održavati i virtualno.

Tomašević: Advent s višim prihodima nego proteklih godina

Zagrebački gradonačelnik Tomašević izrazio je uvjerenje da će Advent biti izvrstan, lijep i ugodan svima jer to građani i zaslužuju, istaknuvši da su oko organizacije više mjeseci imali intenzivne sastanke kako bi sve posložili u danim pandemijskim okolnostima.

Istaknuo je i da je ove godine promijenjen model dodjele kućica za izlagače na Adventu. Naime, išlo se na javnu dražbu pri čemu su više od 200 prijava za 70 lokacija kućica bile valjane, a kako su predvidjeli da ih bude ukupno 90 po gradu, vjeruje da će se preostalih 20 lokacija nadopuniti ugostiteljskom ponudom.

“Od 70 kućica prihod Grada od javne dražbe i naknada bit će 3,3 milijuna kuna, koji će se većinom i utrošiti na Advent, a sve je to bolji model nego prijašnji. Primjerice 2019. od 220 kućica Grad je uprihodio 900 tisuća kuna, i to je jasno da je sada transparentnije i nadamo se da su sve negativne stvari koje su se vukle oko Adventa odstranjene”, naveo je Tomašević.

Ipak, uspjeh Adventa, kako je poručio, ovisi i o organizatorima i o građanima i gostima grada, pri čemu je građane pozvao i na cijepljenje, pogotovo što sada ima i više punktova za to u gradu, ali i da se zabave u adventsko vrijeme i zaborave malo na sve brige.

Klisović: u Gradu se radi bolje nego prije

Klisović smatra da će ovaj Advent Zagreb biti raskošan i veliko svjetlo i nada za sve ljude, kao što je i poruka tih dana u duhovnom smislu, a istaknuo je i da to ne bi bilo sve moguće u ovim uvjetima organizirati bez velikog angažmana gradonačelnika.

“Grinč nije ukrao Advent Zagrebu, održat će se i bit će prilagođen situaciji i lijep. Sve kritike sada padaju u vodu i ta će manifestacija biti na ponos svim građanima, koji nakon preživljenog potresa i uz pandemiju zaslužuju nadu i svjetlost”, kazao je Klisović, koji je na pitanje novinara odgovorio i da je točno da je Grad u dugovima i raznim neriješenim pitanjima, ali i da za neke stvari treba vremena i da se na svemu radi, uz ocjenu da se u Gradu radi bolje nego prije. (Hina)