Barmeni, ostanite pozitivni i nemojte očajavati!

461

Iako sezona nije započela kako smo svi planirali, nemojte da vas obeshrabri ovo teško razdoblje. Trenutno imate viška vremena ako ste ostali kod kuće i odlučili preskočiti doba ovog virusa. Upravo iz tog razloga mi donosimo nekoliko savjeta za iskoristiti vrijeme izolacije.

Piše: Kristina Tolj, Udruga konobara i barmena Hrvatske

Za početak, zbilja nije potrebno raditi paniku. Ako poštujete upute i savjete nadležnih, cijela se situacija može okrenuti na dobro. Kako funkcionirati za vrijeme krize? Vrlo brzo može doći do zasićenja društvenim mrežama i programima na TV-u, a i naš je savjet maksimalno kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme za rad na sebi. Sigurni smo da ćete se nakon toga osjećati ipak puno bolje.

EDUCIRAJTE SE

Na prvom mjestu nalaze se knjige, koje uvijek preporučujemo čitati (u slučaju da vam ponestaje ideja, pročitajte naš članak u prethodnom izdanju časopisa). Velik broj edukacija odvija se online – istražite nešto što vas je do sada jako zanimalo, ali se niste stigli baviti time. Dodatno se educirajte, potražite grupe gdje barmeni sličnih interesa dijele svoja iskustva. Osim što ćete se zbližiti (za sada virtualno) s možda i budućim kolegama, razvit ćete svoje dodatne kompetencije educiranjem.

Nije na odmet pogledati i pokoji video na Youtubeu. Znamo da se u današnje vrijeme mnogi bave ovakvim načinom promocije i zato tamo možete pronaći razne zanimljive teme za vaše područje. Možda negdje u svijetu netko radi nove flair trikove ili spaja nespojive sastojke u koktele pa i vama padne na pamet neka nova ideja.

Savjetujemo da vi budete ti koji kreiraju trendove, umjesto da ih pratite. Uvijek je dobro biti u toku sa svime što se oko nas događa, s obzirom na neprestane promjene koje nastaju u ovom nepredviđenom vremenu u kojem živimo.

PORADITE NA ŽIVOTOPISU

Ukoliko vaš poslodavac još nije siguran kada će otvorati objekt i neizvjesno je kakva će biti nadolazeća sezona, bilo bi dobro da se u tom slučaju pripremite i na promjenu posla. Za to preporučamo napisati životopis ili ga nadopuniti ako ga već imate. Pogotovo ako ste napravili korak prije. Odmah ga možete obogatiti novim znanjima. Kvalitetan životopis treba sadržavati ključne stvari koje će čitatelju zapeti za oko u moru ostalih. Dakle, bitno je u što kraćoj rečenici ili dvije privući pažnju.

OSVJEŽITE KOKTEL KARTU

Potražite inspiraciju za stvaranje novih koktel karti. Nadovežimo se na prethodni korak – isprobavanje novih pića može vas inspirirati za kompletno drugačiju priču i novu koktel kartu. Novi okusi, novi spojevi, nove dekoracije. Sve to može vas motivirati za cijelu originalnu kartu koktela. U današnjem vremenu kada je sve brzo i lako dostupno, puno je kopija i sličnih koktela. Vi budite oni koji će imati nešto potpuno nesvakidašnje i novo.

POSVETITE SE HOBIJU

Možda ste u nekom periodu zbog užurbanog načina života zanemarili neki stari hobi ili vještinu. Sad je vrijeme da ponovo izvadite to iz ladice i obnovite, pa čak i nadogradite. Samim time to će se odraziti na kreativnost i koncentriranost na poslu kasnije. Osim toga, neke stvari sigurno možete implementirati i u svoju karijeru barmena. Primjer: Ukoliko ste vješti u fotografijama, sve one neodoljive koktele koje rado pravite kako zbog okusa, tako i zbog njihovog lijepog izgleda, sada poslikajte. Možete to podijeliti i na društvenim mrežama. Oni kojima vaše izvedbe zapnu za oko, sigurno će poželjeti to doći probati uživo u bar u kojem radite, kada ponovo krenu sve društvene aktivnosti. Podignut ćete dodatno posjećenost tog bara, ali i sebi posao. Već je poznato da redovitom izradom koktela napredujete nevjerojatnom brzinom.

POMOZITE STARIJEM SUSJEDU

I za kraj, nemojte zaboraviti na one nemoćne. U slučaju da ste susjed/a nekome starijem i znate da nije u mogućnosti otići u nabavku namirnica, učinite to za njih. S obzirom da su oni ujedno i najugroženija skupina, svi zajedno možemo učiniti više kako bi ovaj period prošao što bezbolnije.

Možda se inače susretnete s njima na ulici i kažete im samo dobar dan, a zatim pojurite u svom smjeru. U ovim trenucima to sigurno možete promijeniti. Ako u blizini nemaju nikog svog, dobro će im doći malo vaše pažnje. U krajnjem slučaju, svi smo tu da bismo pomagali jedni drugima. Velika je mogućnost da ćete se i vi u budućnosti naći u sličnoj situaciji. Odnesite im voća, povrća ili dio svog obroka.