[Barmeni/savjetnik] Koliko je važna online prisutnost

Jasno nam je svima: ova sezona odvija se u znaku prilagodbe na potpuno novu situaciju oko nas. Ono što mi savjetujemo danas je, više nego ikada, online prisutnost. Znamo da to ne može zamijeniti pristup licem u lice, ali svaka nova situacija zahtijeva i novu perspektivu

Piše: Kristina Tolj, Udruga konobara i barmena Hrvatske

Brojne edukacije posljednjih se godina održavaju online, ali, sve do sada, ipak nisu uspjele toliko zaživjeti u sektoru ugostiteljstva. Razlog tome je potreba za fizičkom prisutnosti kako bi se ostvario praktičan rad bez kojeg teorija nema učinka. Međutim, tijekom ovog su perioda mnogi barmeni odlučili pružati besplatne online tečajeve. Osim što je to postalo iznimno popularno za vrijeme zabrane kretanja, vjerujemo da će se ovaj način učenja o barskom poslovanju provoditi i dalje.

Modernim vrstama komunikacije upoznaju se barmeni koji su aktivni na sceni, prenose svoja vlastita iskustva i stavove koje su stjecali tijekom godina. Online edukacijama možete poboljšati i nadograditi svoje postojeće znanje. Više izvora, naravno pouzdanih, znači i širenje pogleda na kompletno barsko poslovanje. Uspjeh barmena ne ovisi samo o osnovnom pamćenju recepata za koktele. Mnoge online edukacije usmjerile su se upravo u razvijanju vještina u okruženju bez pritiska. Na taj način možete, primjerice, naučiti kako je najbolje predstaviti svoj koktel, kako svladati strah od prezentacije pića i slično.

PUNO ČITAJTE

Ono što je vrlo bitno – isprobavajte nove načine i alternativu. Nakon utvrđivanja temelja, za usavršavanje prethodno usvojenih vještina bara iznimno je važno čitanje. Knjige o praksi, tehnikama, receptima i povijesti svega navedenog. Danas je na internetu dostupno puno materijala i možete pogledati razne videe i pročitati članke – budite u toku. Ne morate uzimati zdravo za gotovo sve što pročitate, ali ako imate temelje znat ćete prepoznati kvalitetne savjete.

BUDITE PRISUTNI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Približite se svojim budućim poslodavcima koji će vas primijetiti i na društvenim mrežama. Na taj način svoju aktivnost i rad istovremeno pokazujete većem broju ljudi. Netko će vrlo vjerojatno učiti od vas ako na svojim profilima podijelite recepte za koktele ili određene zanimljivosti barskog poslovanja kojima se služite. Među kolegama ćete potaknuti angažman, a također ćete privući pozornost onih koji će htjeti upotrijebiti vaše znanje u svom objektu. Naravno da nije važno biti popularan online zbog velikog broja pratitelja ili lajkova, ali društvene mreže postale su i kao jedan oblik javnog životopisa. Na taj način širite svoje umijeće.

PRIKLJUČITE SE GLOBALNIM AKCIJAMA

Brojne se društvene akcije organiziraju putem modernih kanala. Osim što se korištenjem određenih hashtagova skupljaju donacije, rade se online videi u kojima sudjeluju barmeni iz cijelog svijeta, održavaju se online natjecanja u flair vještinama. Bitno je prisustvovati i pratiti online događanja jer se tako razmjenjuju i najnovije informacije. Kada međusobno komunicirate s ostalim korisnicima putem komentara, videa uživo ili grupa na društvenim mrežama, postajete dio jedne zajednice koja ima iste interese. Uvijek ćete biti u toku sa svime što se događa u vašoj omiljenoj profesiji.

NEMOJTE KOPIRATI DRUGE

Oslonite se na vlastite ideje. Budite maštoviti. Možda pokrenete novi trend. Trenutno je na sceni jako puno barmena koji svakodnevno dijele trenutke s radnih mjesta, izrade koktela u kućnoj atmosferi ili pak održavaju besplatne masterclassove. Da biste se vi istaknuli, probajte razmišljati na drugačiji način od ostalih. Postanite inspiracija drugima. Pričajte o nečemu što kod nas još nije aktualna tema, istražite strane literature i podijelite zanimljive i korisne savjete za one koji će vas pratiti.

KREIRAJTE NEŠTO NOVO

Što je najvažnije, nikako ne smijete zaboraviti na vlastitu praksu. Dakle, nije dovoljno slijepo pratiti upute koje ste vidjeli online. Isprobajte sami. Kreirajte nešto novo. Samim time, jačate svoje samopouzdanje koje se kasnije prenosi i na poslovni uspjeh. Važno je biti dio budućnosti, ali ipak pored toga nemojte zaboraviti najviše vremena posvetiti svemu onome što ovu djelatnost čini posebnom. Učite, proučavajte i vježbajte jer je to jedini recept za uspjeh. Kokteli i pića traže više od čaše, dekoracija i sastojka… Ona traže ljubav i pažnju. Barmen može postati svatko i biti izuzetno dobar u tome, ali potrebne su godine i godine rada i prakse kako biste se približili savršenstvu.