Barmenska struka gradi se kroz iskustvo – dobro i loše

Barmen u svakom slučaju treba biti ambiciozan, ali i svjestan svojih dobrih i loših strana. Ono što se redovno događa je da barmeni padaju od iscrpljenosti već nakon mjesec dana ako se ne hrane ispravno, pretjeruju s alkoholnim pićima i ne spavaju dovoljno. Ako ste se odvažili otići na ovakav posao, pazite na sebe.

Piše: Ivana Jandrijević, Udruga konobara i barmena Hrvatske

Iako većina ljudi barmenski posao vidi kao nešto što ide ruku pod ruku s palmama, plažom, morem i suncem, barmeni danas rade cijele godine. Dosta se toga promijenilo u ovoj struci u zadnjih nekoliko godina. I dalje je najveća potražnja upravo ljeti kada se Hrvatske plaže pune gostima sa svih strana svijeta. Otvaraju se brojni sezonski objekti, organiziraju festivali i to samo po sebi nosi više mogućnosti i izbora za barmene.

NE PRECJENJUJTE SE!

Potražnja za barmenima iz godine u godinu sve je veća, što dovodi do toga da danas barmen zaista može birati gdje će raditi i pod kojim uvjetima. Međutim, važno je da se ne precijenite u potrazi za poslom – neki objekti imaju dugogodišnji i uhodani posao gdje se od barmena očekuje da je zabavan, brz, upoznat sa flairom te da zna izvesti fireshow, a uz sve to mora biti u stanju u smjeni izraditi 300 – 500 koktela. Obično se radi o gotovo cjelonoćnim smjenama koje trebate moći biti u stanju fizički izdržati.

Ako nemate iza sebe barem nekoliko sezona, ne preporučujem da se zalijećete na ovakve pozicije, koliko god one bile dobro plaćene. Barmenska struka, kao i svaka druga, gradi se kroz iskustvo. Dobro i loše. U svakom slučaju treba biti ambiciozan, ali i svjestan svojih dobrih i loših strana. Ono što se redovno događa je da barmeni padaju od iscrpljenosti već nakon mjesec dana ako se ne hrane ispravno, pretjeruju s alkoholnim pićima i ne spavaju dovoljno. Ako ste se odvažili otići na ovakav posao, pazite na sebe.

Barmene možemo podijeliti na:

  • one koji su se posvetili svijetu koktela i sastojaka te im je primarno zadovoljstvo učiti druge o tome
  • one koji su glavni zabavljači, showmani.

KOKTEL MAJSTORI

Prvom tipu barmena najbolje odgovaraju poslovi u luksuznim restoranima gdje će raditi s najboljim dostupnim sastojcima i biti u mogućnosti pripremati svoje sastojke. Osim toga, oni često izrađuju jedinstvene koktel karte. Ovo su barmeni koji mogu nakon kratkog razgovora s gostom pripremiti piće koje će mu savršeno odgovarati. Prednost kod ovakvogposla je da je on uglavnom cjelogodišnji. Hrvatska je vrlo specifična zemlja kada su u pitanju sezone: ljeti je obala ta koja radi danonoćno, no život se odmah nakon ljeta seli u kontinentalne krajeve tako da brojni barmeni često tijekom zime rade u restoranima, a ljeti na moru.

ZABAVLJAČI

Druga vrsta barmena su oni koji preferiraju klubove, zabavu, riganje vatre i zabavljanje gostiju. Njihov šank je njihova pozornica, a zadatak da zaplijene pažnju svih prisutnih sa svojim, naizgled nemogućim trikovima, sa čašama i bocama. Ovakvi barovi rade veće količine koktela i obično su to pića koja su svjetski poznata, često u litrenim količinama, poslužena uz glasnu glazbu u baru koji je smješten u bazenu. To je svakako zanimljivo, ali barmenice i barmeni koji rade na ovakvim pozicijama moraju imati bogato iskustvo, znanje i čvrst karakter.

POČNITE OD SEZONSKOG POSLA

No, ne može se strogo odvojiti barmene na dvije vrste, ovo navedeno u tekstu je figurativno. Svaki barmen ima potencijala razvijati se u smjeru onoga što ga više zanima i u području u kojem se najbolje osjeća. Većina poslova zapravo će biti kombinacija jednog i drugog stila pa biste trebali biti upoznati sa svim područjima rada.

Svako od ova dva radna mjesta ima svoje prednosti i mane. Pri donošenju odluke koje odabrati, barmen treba biti siguran da može ispuniti očekivanja svog poslodavca, ali i da je njemu ugodno na samoj radnoj poziciji. Ako ste tek ušli u ovu struku, nemojte se prijavljivati za mjesta glavnog barmena u popularnim klubovima jer nakon jednog radnog dana svi će shvatiti da očito nemate znanje i iskustvo. Ako želite biti barmen u luksuznom restoranu, morate konstantno nadograđivati svoje znanje, čitati, učiti, degustirati i razvijati svoju kreativnost.

U svakom slučaju, sezonski posao je onaj od kojeg bi svaki barmen trebao započeti, a zatim prema svojim željama može graditi karijeru u kojem god smjeru želi. Sezona je odličan način da u svega nekoliko mjeseci steknete vrhunsko iskustvo, zaradite dobru plaću i upoznate mnoštvo ljudi koji imaju slične interese.