Barolo Juga: Taurasi i Aglianco del Vulture

Protagonisti ovog teksta su apsolutne zvijezde iz pokrajina Campania i Basilicata – vina od sorte Aglianico: u Campaniji najpoznatiji kao Taurasi (prema limitiranom uzgojnom području Taurasi), a u Basilicati Aglianico del Vulture (prema ugaslom vulkanu Vulture na čijim obroncima raste).

Piše: Martina Bek, WSET Level 3, Wine Academy Croatia

Za Italiju se po mnogo kriterija može reći da je ‘Najvinskija zemlja na svijetu’. Velika Francuska se naspram Italije čini poput omanjeg botaničkog vrta jer je Italija zemlja s najviše autohtonih sorti na svijetu. Kada biste htjeli protrčati kroz sve talijanske vinograde od sjevera do juga bilo bi to kao da ste otrčali 27 Bordoških vinskih maratona. U Italiji se svaki 50. stanovnik na neki način bavi vinima, a poznati su i kao najveći konzumenti vina na svijetu.

Kada se govori o talijanskim vinima, najveći fokus je na tri talijanska velikana: Chianti, Brunello di Montalcino i Barolo – vina sjevera i centra iz Toscane i Piemontea. O jugu se zna puno manje, a ponuda vina talijanskog juga na hrvatskom tržištu (u odnosu na sjever) je škrta kao zemlja na kojoj raste njihovo grožđe.

No ima Jug svoje konje za utrku, čak bi se usudili i staviti dobar koeficijent na njih, jer oni galopirajući zauzimaju svoje mjesto na svjetskoj vinskoj pozornici. Sicilija se već profilirala i dokazala da se udruživanjem i zajedničkim marketinškim globalnim nastupom od jedne zanemarene regije u nekoliko godina može stvoriti vinski i turistički brend.

Protagonisti ovog teksta nisu vina sa Sicilije, već apsolutne zvijezde iz pokrajina Campania i Basilicata – vina od sorte Aglianico: u Campaniji najpoznatiji kao Taurasi (prema limitiranom uzgojnom području Taurasi), a u Basilicati Aglianico del Vulture (prema ugaslom vulkanu Vulture na čijim obroncima raste). U Italiji ova vina zovu Barolo Juga ili Piccolo Barolo dajući im time svojevrsni hommage. Naime, Aglianico, baš kao i Nebbiolo (sorta od koje se radi Barolo), kasno dozrijeva pa se berba često zna protegnuti i na studeni, jako je osjetljiv u vinogradu, ima enorman potencijal za odležavanje i tvori velika karakterna vina s nevjerojatnom strukturiranošću i kompleksijom od nosa do after tastea.

Svijet je već davno otkrio ove velikane koji po ničemu nisu piccolo (maleni) i potražnja za Aglianico etiketama sve više raste među obožavateljima vina jače aromatike i tijela. U Hrvatskoj, nažalost, Aglianico nije nastupio u velikom stilu (trenutno je dostupna samo jedna etiketa Aglianica iz Puglie), no nadamo se da će uskoro Aglianico del Vulture i Taurasiji uzdrmati i našu vinsku scenu.

AGLIANICO

Aglianico se može naći na jugu Italije. Kao sorta je u svom karakteru slična Nebbiolu, no nemaju nikakve genetske povezanosti. Daje crvena vina punog tijela, sa čvrstim taninima i velikim potencijalom za odležavanje, a karakteriziraju ga i visoke kiseline. Najbolje rezultate daje na vulkanskom tlu Basilicate i Campanije, a u kupažama se najljepše sljubljuje s Cabernet Sauvignonom i Merlotom ili lokalnim sortama Piedirosso i Primitivo.

U svojim mlađim godinama, Aglianico zna biti previše živahan zbog visokih kiselina i tanina, pogotovo ako je berba bila prije fenološke zrelosti jer ovo je baš sorta koju morate čekati. Kroz nekoliko godina, tanini će omekšati, a voćnost, mineralnost i zadimljenost doći će do svog punog izričaja dok ih bogate arome poput likoricije, suhih šljiva i slatkih začina lijepo upotpunjuju. Baš kao i Barolo, Aglianico brzo gubi boju pa iz duboke i intezivne garnet-crvene starenjem prelazi u terracota nijanse. Loza Aglianica voli suhe i vruće uvjete, a osim već spomenutih ikona Taurasi i Aglianico del Vulture, valja napomenuti i iznimni Aglianico del Taburno (DOCG), Irpinia Aglianico (DOC) i Aglianice iz susjedne pokrajine Puglia.

TAURASI

Taurasi je uzgojno područje u pokrajini Avellino u regiji Campaniji, istodobno ime za Aglianico. Upravo je Taurasi taj koji je prvi zatresao svijet i vinsku javnost koja se počela pitati „…koji je sad ovo vrag od sorte i kako prije nismo bili svjesni da i Campania radi ikonska vina?!“. Dogodilo se to, ne tako davne, 1968. kada je proizvođač Antonio Mastroberardino sa svojim Taurasijem Radici usmjerio spotlight na Aglianico. Taurasi je tako svoj DOC status (oznaka kvalitete podrijetla u Italiji) dobio već 1970., a najvišu oznaku kvalitete podrijetla DOCG dobio je 1993. Čak 85% Taurasija mora biti od sorte Aglianico, i to baš iz Avellina. Ostalih 15% može biti od lokalnog crvenog grožđa: obično Piedirosso i ponekad Sangiovese i/ili Barbera. No većinom se radi o 100% Aglianicu. U Campaniji ga uzgajaju na nadmorskim visinama iznad 400 m, a najbolje mikrolokacije su Castelfranci, Jampenne, Radici i Torre. Tlo je mješavina lapora s morskim fosilima, vulkanskog tla i vapnenca.

AGLIANICO DEL VULTURE

U Basilicati se, pak, velika priča oko Aglianica počela pričati tek nedavno – upravo je Aglianico del Vulture bilo vino koje je donijelo prvu Gambero Rosso zvjezdicu za ovu pokrajinu. Gambero Rosso je ugledna talijanska publikacija koja ocjenjuje sva vina Italije. Najprestižnija nagrada je Tri čaše ili Tre Bicchieri. Vinarija koja osvoji 10 Tre Bicchieri nagrada za svoja vina dobiva Gambero Rosso zvjezdicu. Ilustracije radi, Angelo Gaja u 30. godina ima 5 zvjezdica, a ‘ženski Angelo Gaja juga’ je mlada vinarka Elena Fucci koja u svojoj vinariji radi samo jedno vino: TITOLO, Aglianico del Vulture. Elena je 10 godina zaredom osvojila Tre Bicchieri za svoj Titolo i time ovoj pokrajini donijela prvu zvjezdicu, a Aglianicu del Vulture, skupa s ostalim izvrsnim proizvođačima, mjesto uz bok Taurasiju i ponosni epitet Barolo Juga.

Vulkan Vulture na svojim sjevernim obroncima daje najbolje pozicije, a u usporedbi s Taurasijima, ova vina su malo mekša i više začinjena jer vulkansko tlo daje svoj doprinos na lozu koja izvrsno reflektira terroir u vinu. Već je 1971. Aglianico del Vulture, odmah nakon Taurasija, dobio svoju DOC oznaku, a 2010. godine Aglianico del Vulture Superiore dobiva svoj DOCG i službeno ulazi među najprestižnija vina Italije.

Svijet je već prepoznao vrijednost ovih vina i nije neobično naći Aglianico u najboljim svjetskim wine barovima i restoranima, čak i u ponudi na čaše. Najbolji proizvođači prema svjetskim vinskim kritičarima su: Mastroberardino, D’Angelo, Paternoster, Elena Fucci, Carbone, Mastrodomenico, Donnachiara, Contrade di Taurasi, Galardi, Francesco Radino, Terre Colte, Bisceglia… Nadamo se da će njihovu vrijednost uskoro prepoznati i hrvatski uvoznici i distributeri, a do tada kušajte ove talijanske ljepotane na svojim vinskim proputovanjima.