Booking.com razbija mitove i otkriva prave destinacije iza vaših omiljenih kulinarskih delicija

Za većinu putnika iz Hrvatske (oko 81%)* glavna motivacija za putovanje je kušanje lokalne kuhinje, ali iako se podrijetlo nekih lokalnih prehrambenih favorita čini očitijim, ime često može zavarati. Nedavna istraživanja Booking.com-a pokazuju kako je 47% putnika planiralo uživati u lokalnim delicijama na godišnjem odmoru ovog ljeta. S ciljem da olakšava svima da iskuse svijet, a da pritom putnici ne ostanu gladni, Booking.com dijeli pravo porijeklo pet omiljenih prehrambenih proizvoda kako bi otkrio prave destinacije iza hrane za koju vrijedi putovati.

Pomfrit – Bruges, Belgium

Nježni i mekani iznutra, hrskavi izvana, tko ne voli dobar pomfrit. Iako se zbog imena može činiti da je ovo klasično jelo od krumpira iz Francuske, pravi korijeni sežu u Belgiju. Nije iznenađujuće što putnici mogu pronaći domaći hrskavi pomfrit na gotovo svakom uglu ulice diljem zemlje. Priča govori da je jelo izmišljeno u Belgiji na zimu 1680. godine u Namuru, glavnom gradu pokrajine Wallonia.

Zbog niskih i hladnih temperatura lokalna rijeka se smrznula, a stanovnici grada su morali jesti nešto drugačije od obične pržene ribe. Prženi krumpir je uspješno postao alternativa, a ostalo je povijest. Iako su neki povjesničari postavili pitanje autentičnosti ove priče, Belgija je uvjerena kako je podrijetlo pomfrita stvoreno u njihovoj zemlji. Belgija je čak i uspješno zatražila od UNESCO-a da uvrsti jelo na svoj popis kulturnih dobara još 2017. godine, a također je dom prvog i jedinog muzeja na svijetu posvećenog pomfritu: muzej Frietmuzeja u Brugesu.

Gdje odstati: Kratkom šetnjom od Frietmuseum, posjetitelji mogu boraviti u B&B Chester, ugodnom i moderno uređenom bed&breakfast smještaju. Sa svojom središnjom lokacijom, savršen je za boravak za goste koji bi istražili sve što grad ima ponuditi, pa tako i  okuse belgijskih delicija osim pomfrita, uključujući belgijsko pivo i belgijsku čokoladu, uz Bruges Beer Experience i Choco-Story: The Chocolate museum udaljenih samo nekoliko minuta hoda.

Švedske mesne okruglice – Istanbul, Turkey

Poznati u svakom dijelu svijeta kao poslastica specifična za najveću svjetsku trgovinu namještajem, švedske mesne okruglice lako bi nagnale nekoga da pomisli da je to jedan od najuspješnijih izvoza Švedske. Međutim originalni recept uopće nema puno veze sa Skandinavijom, zapravo potječe iz Turske – ili barem recept. Turski recept donio je u Skandinaviju u 18. stoljeću kralj Charles XII. nakon što je proveo određeno vrijeme u egzilu u Otomanskom carstvu.

Mesne okruglice u Turskoj su poznate kao köfte, popularno jelo za uličnu hranu od govedine i janjetine – za razliku od švedske verzije uglavnom od svinjetine – sa zajedničkim sastojcima poput luka, jaja, peršina, krušnih mrvica i soli. Putnici mogu uživati u obilju ukusnog köftea u Istanbulu, kulinarskom srcu Turske, koje je savršeno odredište za uživanje u turskoj kuhinji. Pridružite se Guided Street Food Tour da bi kušali deset različitih lokalnih delicija u Istanbulu dok hodate gradom kako biste otkrili njegovu kulinarsku scenu i znamenitosti.

Gdje odstati: Walton Gardens Pera smješten je u srcu Istanbula, s popularnim znamenitostima unutar pješačke udaljenosti, uključujući trg Taksim i toranj Galata. Hotel je moderno dizajniran i ima prekrasno dvorište za opuštanje. Uz mogućnosti javnog prijevoza odmah iza ugla, Grand Bazaar je lako dostupan gostima koji žele uživati u ukusnoj uličnoj hrani. Također, obzirom na središnju lokaciju, gosti imaju pristup obilju restorana kako bi probali neke turske delicije u svako doba dana.

Scotch Egg – Agra, India

Meko kuhano jaje u duboko prženom mesu kobasica tipična je britanska delicija i nalazi se na mnogim mjestima diljem Velike Britanije. Međutim, iako ime ovog jela od jaja zvuči vrlo britansko, zapravo nije nastalo tamo.

Škotsko jaje je, čini se, stiglo u Britaniju iz Indije, koja ima stari recept Nargisi kofta koji je vrlo sličan Scotch Egg jelu. Nargisi kofta sastoji se od mljevenog mesa koje obuhvaća tvrdo kuhano jaje koje potječe iz Mughlai kuhinje, dijela Mughal Carstva.

Agra je bio najveći grad podkontinenta i glavni grad Mughal Carstva, a danas putnici mogu uživati u toj tradicionalnoj poslastici u zalogajnicama diljem grada.

Gdje odstati: Nek vas oduševi luksuz The Oberoi Amarvilas Agra. Ovo luksuzno mjesto za odmor nudi stilizirane moderne interijere i velike prozore s nevjerojatnim pogledom na zaštitni znak Taj Mahal. Gosti se mogu opustiti u vanjskom bazenu kuće ili posjetiti toplice na licu mjesta i uživati u  welness tretmanima. Za doživljavanje neke od omiljenih namirnica, uključujući Nargisi koftu, gosti lako mogu posjetiti jedan od mnogobrojnih restorana u središtu grada Agre, koji je udaljen samo kratkom vožnjom.

Krafna – Athens, Greece

Šećer i prženo tijesto, tko ne bi želio svježu krafnu? Iako su krafne vrlo česte i popularne u Sjedinjenim Američkim državama, povijest seže daleko unatrag. Upravo su stari Grci izumili prve krafne, poznate i kao loukoumade.

Ove mekane pržene loptice tijesta, pokrivene sirupom ili medom prvotno su dodijeljene kao nagrade pobjednicima antičkih olimpijskih igara, ali ih se i danas može pronaći na gotovo svakom uglu ulice diljem zemlje, uključujući glavni grad Atenu. Za kušanje autentičnih loukoumada, kao i drugih lokalnih delicija, pridružite se Koukaki Food and Culture Tour, te uživajte u šetnji gradom uz kušanje niza autentičnih domaćih jela i poslastica pri čemu možete vidjeti i sami proces kuhanja određenih jela, dok upoznajete grčku povijest, kulturu i tradiciju.

Gdje odstati: Smješten u jednoj od najmodernijih atenskih četvrti, Koukaki, Heritage Hill Hotel savršen je boravak za putnike koji bi možda željeli ostati malo izvan vreve središta grada, ali ipak biti u blizini ključnih znamenitosti poput Akropole. Smještaj je okruženo brojnim kafićima, što ga čini savršenim mjestom za uživanje u kavi uz svježe izrađene loukoumade.

Kroasani – Vienna, Austria

Kroasani su glavno jelo francuske kuhinje, ali oni zapravo im podrijetlo nije vezano za najromantičniju državu. Kroasani su inspirirani austrijskom poslasticom poznatom kao kipferi, tradicionalna krušna peciva od kvasca koja se prije pečenja valja i danas poslužuje kao kolačić u obliku polumjeseca.

Kipferi su se vjerojatno prvi put pojavili u Francuskoj kada je 1838. godine otvorena prva bečka pekara u Parizu. Parižanima se svidjelo pecivo te su počeli izrađivati vlastite verzije. Kipferi su postali francuski onog trenutka kada su napravljeni od lisnatog tijesta, što je francuska inovacija, te su rođeni kroasani kakve poznajemo i kakve voli cijeli svijet.

Gdje odstati: Nudeći moderno i ugodno mjesto boravka, Johannesgasse Apartments smješten je u srcu Beča, udaljen samo kratkom šetnjom od katedrale Svetog Stjepana i Bečke državne opere. Gostima će biti ponuđen prekrasan pogled na zeleno dvorište, dok će se svaki dan buditi i uživati u svježem doručku. Dok će svježe pečeni kroasani sigurno biti poslastica za doručak, za goste koji žele kušati izvorne kroasane, u okolnom području se nalaze pekarnice u kojima gosti mogu lako dobiti svoju austrijsku poslasticu prije nego skoče na bicikl kako bi istražili grad tijekom City Highlights Bike Tour.

TartufiIstria, Croatia

 

Pioreskni brežuljci istarskog krajolika isprepleteni vinogradima, maslenicima i bogatim šumama poznati su po mnogim ukusnim kulinarskim jelima. Međutim, od svih se najviše izdvajaju tartufi – gurmanska delicija tako dragocjena da su neki vrijedni čak i svoje težine u zlatu. Iako mnogi vežu tartufe prvenstveno za talijansku pokrajinu Pijemont i jugozapad Francuske, na tisuće gurmana hrli u istarske konobe kako bi probali vrhunski okus hrvatskog tartufa. Odmah nakon berbe svježi tartuf izravno se upotrebljava kao sastojak u jelu ili se prerađuje radi proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda kao što su različiti namazi, sirevi, ulja, slatkiši itd.

Gdje odstati: Smještena u Motovunu, 20 km od Pazinskog dvorca, Villa Fragola nudi smještaj s besplatnim Wi-Fi uređajem, klimom i sezonskim vanjskim bazenom i vrtom. Također nude pristup balkonu i besplatni privatni parking, a dolazi s potpuno opremljenom kuhinjom, gdje gosti mogu koristiti neke od lokalnih sastojaka kako bi stvorili nešto nevjerojatno.

Za putnike koji se raduju istraživanju pravog porijekla njihove omiljene hrane, Booking.com dijeli Getaway Deals koje putnici trebaju koristiti prilikom rezervacije svog sljedećeg putovanja. Popusti počinju sa 15% na sudjelujućim svojstvima naznačenim značkom “Getaway 2022”, a vrijede za boravak s odjavom do 30. rujna 2022. godine. Osim toga, Booking.com putnicima diljem svijeta daje ključeve za otključavanje nove razine dodatnih prednosti uvođenjem treće razine u svoj Genius loyalty program. Osmišljen da svako putovanje učini boljim iskustvom, program vjernosti Booking.com je potpuno besplatan, lako dostupan i članstvo traje cijeli život – putnici jednostavno trebaju stvoriti račun kako bi ostvarili Genius status cijeli život. Dok članoovi programa Genius otvaraju nove razine, dobijaju pristup većim popustima i više putnih nagrada koje nikad ne istječu. Svi putnici moraju se upisati na svoj Booking.com račun i tražiti Genius logo da bi našli različite ponude, popuste i povlastice.