Brnjac: Digitalni i zeleni projekti budućnost su hrvatskog turizma

Ministrica turizma i sporta izv. prof. dr. sc. Nikolina Brnjac održala je Masterclass predavanje na temu “Oporavak i razvoj turizma – realizacija turističke 2021. te unapređenje turističke ponude”. Predavanje je održano na Edward Bernays University Collegeu povodom Mjeseca hrvatskog turizma, akcije Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice. Brnjac je iz perspektive resornog ministarstva objasnila ključne čimbenike za pripremu turističke 2021. godine, kao i učinke ovogodišnje ljetne sezone na daljnji razvoj turizma.

Ministrica je na predavanju naglasila kako je Hrvatska jedna od prvih zemalja koja je u pandemiji stavila sigurnost na prvom mjestu. Podsjetila ih je na projekt Stay safe in Croatia, odnosno web platformu putem koje svi zainteresirani mogu naći informacije o tome što Safe stay in Croatia predstavlja, preuzeti sigurnosne oznake i ostaviti svoje dojmove. Projekt je, navodi, bio važan pokretač u etabliranju Hrvatske kao sigurne i poželjne destinacije, ali i poticaj svima u lancu putovanja – od benzinskih postaja do zračnih luka i trajekata kao i  hotelima, marinama, privatnim apartmanima, muzejima i drugim atrakcijama za nastavak pridržavanja epidemioloških mjera.

Osim toga, naglasila je da bez obzira što smo na crvenoj listi to nije utjecalo na turistički promet. „Hrvatska je poznata kao sigurna destinacija i to se pokazalo i na brojkama. Zabilježili smo 70 posto ukupnog prometa kao 2019. godine”, istaknula je ministrica. Uz to, naglašava kako se radi na novoj strategiji razvoja turizma koja bi trebala dati nova, jasna usmjerenja razvoja turizma: „Dosad je kapital usmjeravao u kojem ćemo smjeru ići u turizmu, a sada mi možemo usmjeravati u kojem ćemo smjeru ići, a potrebno je odabrati zelene i digitalne projekte te educirati stručnjake u tom smjeru“.

Ministrica Brnjac otvorila je i raspravu sa studentima visokog učilišta u kojoj je doznala kako oni razmišljaju, kako vide daljnji razvoj turističkog sektora, koji su izazovi sektora i kako vide razvoj održivog turizma u Hrvatskoj. Raspravu je zaključila mišlju da je za pozitivnu budućnost hrvatskog turizma potrebna veća kvaliteta turističkog proizvoda i cjelogodišnji turizam.

Uz ministricu Brnjac, neki od dosadašnjih predavača na Bernays Masterclassu bili su redoviti član prestižne akademije „The Royal Society“ akademik Igor Rudan, američka profesorica i spisateljica dr. sc. Nichola Gutgold, izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić, profesorica sa Sveučilišta Harvard Anne Bernays, aktualna ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i mnogi drugi. Inače, Masterclass predavanja koja organizira Bernays namijenjena su široj publici, a za cilj imaju potaknuti praćenje i raspravu o aktualnim trendovima, procesima i problemima suvremenog društva.