Cappelli i ministri turizma EU-a 27. travnja o stanju i mjerama za turizam

158
Gari Cappelli, ministar turizma

Ministri turizma iz EU-a u ponedjeljak će, 27. travnja, na inicijativu ministra turizma Garija Cappellija putem videokonferencije u Zagrebu razgovarati o utjecajima pandemije na turizam te mjerama za što brži oporavak tog sektora koji utječe i na brojne druge sektore, najavili su iz Ministarstva turizma.

Videokonferencija se organizira u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i njome će predsjedati ministar Cappelli kao resorni ministar države predsjedateljice Vijećem EU-a. Konferencija je ranije isplanirana, a da nije pandemije i problema koje je stvorila održala bi se u Dubrovniku.

Zbog globalne pandemije i njezinih izrazito negativnih posljedica na turizam u cijelom svijetu, pa i u EU i Hrvatskoj, teme razgovora su uglavnom o posljedicama pandemije, ali i mjerama koje se mogu, i kako kaže ministar Cappeli, koje je potrebno poduzeti da bi se turistički sektor što brže oporavio nakon popuštanja restrikcija i ograničavanja putovanja i poslovanja.

“Koronavirus zaustavio je puno toga u svijetu, pa i gotovo u potpunosti poslovne turističke procese i putovanja, a sve države članice EU-a nalaze se u istoj, neizvjesnoj situaciji. Stoga je važno razgovarati i razmijeniti iskustva, jer sve nas muče ista pitanja, od toga kako osigurati funkcioniranje sustava u ovim okolnostima do stabilnosti cijelog gospodarstva, a time i turističkog sektora”, poručio je Cappelli.

Najavio je i da će zbog svega toga s kolegama iz EU-a zaduženim za resor turizma razmijeniti i mišljenja o mogućim programima i planovima za suzbijanje sličnih ugroza u budućnosti za područje turizma, što će povezati i s hrvatskom inicijativom iz 2018., kada je na sastanku ministara turizma u Sofiji predstavio inicijativu za bolje pozicioniranje turizma u okviru EU.

“Ta je inicijativa upravo išla za tim da se na razini EU-a osnuje zajednički financijski fond za turizam, a s kojim bi bilo moguće brzo odgovoriti na potencijalne prijetnje i izazove u turizmu kao što je ova sada”, ističe Cappelli.

Iznosi i podatke da je u turizmu u EU zaposleno gotovo 14 milijuna ljudi, te da u nekim zemljama-turističkim ‘velesilama’ u EU i svijetu, poput primjerice u Španjolskoj udjel turizma u BDP-u iznosi 12 posto, u Italiji 13 posto, a u Grčkoj oko 20 posto, što je slično kao i u Hrvatskoj.

To govori koliko je taj sektor važan i kao pokretač ostalih gospodarskih grana, pa mjere i pomoć koje idu za turizam pomažu i drugima, ocijenio je ministar, zaključujući i da je i zato sada i važnije da EU članice dogovore zajednički financijski okvir za pomoć turizmu. (H)