Češka ukinula zabranu turističkih putovanja

120

Češka Vlada ukinula je zabranu putovanja građanima u druge zemlje što je rezultat dobrih pokazatelja koje je ta zemlje postigla u borbi protiv koronavirusa, piše češki portal Novinky.cz.

‘Moguće je putovati u inozemstvo čak i na godišnji odmor. No kad se naši građani vrate, morat će biti negativni na Covid-19 što će dokazati testom ili obavezno moraju ići u dvotjednu karantenu’, kazao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Adam Vojtěch.

Državljani Češke i strani državljani kojima je dozvoljen ulazak u Češku, od petka 24. travnja u ponoć na raspolaganju imaju dvije opcije: testom dokazati da su negativni na virus ili po povratku u zemlju ući u dvotjednu karantenu. Test kojim će dokazati da nisu zaraženi ne smije biti stariji od četiri dana.

“Ljudima želimo što je moguće više olakšati povratak u zemlju. Već dulje vrijeme zagovaram mogućnost pokazivanja testova kako bi se dokazalo da netko nije zaražen čime bi se izbjegla karantena“, rekao je ministar unutarnjih poslova Jan Hamáček dodavši da će oni koji svakodnevno putuju moći prijeći granicu bilo kada, ako svakih 14 dana pokažu negativni test.’

U Češkoj izvanredno stanje traje od 12. ožujka, od kada su bila zabranjena putovanja u najrizičnije zemlje i ulazak u Češku putnika koji dolaze iz rizičnih područja.