Chefica Ana Grgić Tomić predstavila novu proljetnu kolekciju autorskih jela

Nadahnuta proljećem, Ana u novom jelovniku donosi gurmansku eksploziju boja i okusa. Šparoge, tartufi, mladi špinat, alge, sok od krastavaca, velouté od koprive, ljubičasti krumpir, dimljeni romb, jadranske kozice, medvjeđi luk, bijeli grah, domaći sladoled od manga i kokosa – novi à la carte koncept Le Bistroa donosi niz svježih sezonskih namirnica s dozom pariškog šika

Dobro poznata foodie destinacija među Zagrepčanima, Esplanadin kultni Le Bistro, danas je na svojoj živopisnoj terasi u centru Zagreba, uz DJ glazbu i atraktivan live cooking, brojnim uzvanicima predstavio Anin novi proljetni à la carte koncept jela koji donosi niz zavodljivih spojeva nadahnutih svježinom proljeća.

Chefica Ana Grgić Tomić sa svojim timom mladih i kreativnih kuhara u ovoj je prigodi pred gostima pripremala niz privlačnih zalogaja i s osmijehom na licu pokazala kako istinski uživa u onome što radi. Predstavljanju proljetnog koncepta nazočili su brojni mediji, gosti Le Bistroa, kao i neke poznate osobe i gurmani, koji su među prvima imali priliku kušati jela koja su od danas dostupna gostima Le Bistroa.

„Nadam se da će gosti ovog proljeća pronaći pravi gurmanski užitak u mojim jelima. Istinski sam uživala kreirajući novi jelovnik Le Bistroa. Obožavam proljeće i ovu raskoš boja, tekstura i okusa koja me nadahnula da pripremim spoj iznenađujućih te nutritivno izbalansiranih i zdravih jela. Blisko surađujem s odličnim lokalnim dobavljačima koji mi šalju ono najbolje, tako da je priprema ovih jela bila užitak.

Inspiracije nije nedostajalo”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić i dodala: „U pripremi jelovnika i ovog sam se puta vodila održivim načelom kuhanja da bi se svi dijelovi maksimalno iskoristili. Primjerice, za riblja jela upotrebljavam file, ali ostatak se ne baca – od glave i kostiju kuhamo fini temeljac. Pri izradi jelovnika nastojim što više sastojaka dobiti od lokalnih OPG-ova, dok je začinsko bilje iz mog vrta s terase Oleander, a sve u želji da bude domaće i da se pritom smanji štetan utjecaj na okoliš. Srdele i kozice stižu iz Jadrana, janjetina dolazi iz Gorskog kotara, dok kozji sir nabavljamo iz jednog maloga gospodarstva pored Zagreba.”

Proljeće je prilika da se Ana poigra sa sastojcima i tehnikama kuhanja, a mnogo toga priprema sa svojim timom u vlastitoj radionici. Srdelice, primjerice, marinira u soli i šećeru da bi iz njih izvukla vlagu, a poslužuje ih s domaćim pestom od peršina i marmeladom od rajčice koju sama priprema. Njoki od ljubičastog krumpira ručno su rađeni, a dolaze u spoju s domaćim kozjim sirom i ikrom pastrve. Ovaj put Ana priprema tunu kao arty mozaik – prvo je marinira u soli, reže na trakice i oblaže algama, potom je kuha sous vide i reže na ploške, a svježinu tuni dodatno daju sok od krastavaca, menta i domaće potočarke. Lagano pečeni gof dolazi na tanjuru s karameliziranim mladim zeljem, dok je romb u zanimljivoj kombinaciji s keljom i bijelim grahom. Artičoke se kuhaju u soku od začinskog bilja i poslužuju uz mladu janjetinu.

Uz kreativne i iznenađujuće spojeve Ana je vodila računa o tome da dio jela bude prilagođen vegetarijanskoj prehrani i onima koji jedu prema halal standardima kao i osobama koje ne jedu gluten. Svakako vrijedi istaknuti legendarne Esplanadine štrukle u bezglutenskoj varijanti koje su podjednako ukusne kao i one s pšeničnim brašnom. „Hotel Esplanade oduvijek je bio prepoznatljiv po vrhunskoj usluzi, a to podrazumijeva i prilagodbu u skladu s potrebama i željama gostiju. Volim reći da smo jedan od rijetkih restorana koji svoju ponudu može prilagoditi potrebama i navikama gostiju, a naše osoblje upoznato je sa standardima različitih prehrana, stoga nam gosti dolaze s povjerenjem”, istaknuo je voditelj restorana Ivan Trbušić, koji je prvo lice Le Bistroa već punih dvadeset i dvije godine.

Njegova šarmantna i dobro uhodana ekipa na predstavljanju novog jelovnika poslužila je gostima selekciju odličnih vina koja je osigurala vinarija Voštinić Klasnić. Ova vinarija i galerija svoje vinograde njeguje na obroncima Ivanić-Grada, a u moderno uređenom prostoru na samo sat vremena od Zagreba uz izradu vina vrhunske kvalitete redovito održava edukativne radionice i kušanja. Gosti su ovaj put imali priliku kušati dobro poznati Fraktal prvi pjenušavi Škrlet ikada napravljen, potom etikete Unikata, Škrleta, Reda te Muškata, laganog desertnog vina koji je poslužen uz selekciju slastica.

Kreativan niz slatkih delicija priprema Esplanadin slastičarski tim na čelu s Mirjanom Špoljar. Za sve one koji moraju zaokružiti jelo nečim slatkim, proljetni jelovnik donosi domaći sladoled od manga i kokosa s krekerom od kardamoma i malinama, tu je mille-feuille s bijelom čokoladom i kremom od pitaje, potom namelaka s bijelom čokoladom, jagodama i rabarbarom, sočni kolač s mrkvom, narančom i prženim bademima, te neizostavni Esplanadin hit – topli čokoladni kolač, ovaj put u spoju s jagodama i kremom od vanilije i mente.

Selekcija bezvremenskih klasika Le Bistroa sadrži stalnu ponudu jela pripremanih po tradicionalnim i starim isprobanim recepturama. Tatarski biftek, bečki odrezak s pire-krumpirom, Cezar salata, slasni zapečeni Esplanadini štrukli i francuski klasik – zapečena luk juha – neka su od jela kojima popularnost nikad ne opada.

Karta pića bogata vrhunskim vinima, pjenušcima i šampanjcima na čaše dodatno će upotpuniti iskustvo objedovanja. U stalnoj ponudi Le Bistroa nalazi se i Dnevni meni – tri slijeda dnevno svježih jela po izboru šefa kuhinje, koji stoji 215 kn, a uključuje čašu kućnog vina te kavu ili čaj. Uz to, ambijent francuskog šika svakodnevno poziva goste na uživanje u raskošnom doručku, vrhunskoj kavi i dnevnoj selekciji primamljivih kolača. Restoran gostima nudi superbrzi besplatni internet, Press Reader Hot Zone uz besplatno preuzimanje i pregledavanje više od 7000 novina i časopisa, te pregledan à la carte jelovnik s vjernim fotografijama jela dostupan u Esplanadinoj aplikaciji.

Anin pristup gastronomiji, mlada i šarmantna ekipa kuhara i konobara te ugodan i opušten ambijent Le Bistroa dovoljan su razlog da provedete vrijeme uživajući u privlačnim jelima i finim slasticama u samom srcu grada.