Čišćenje restorana: Čistoća je ključ uspjeha

Ugostitelji žele privući goste koji se vraćaju, postaju redoviti posjetitelji ili preporučuju restoran drugima, a za postizanje tog cilja bitni su kvalitetna kuhinja i ugodan ambijent. Čistoća je ključna – i u vidljivim dijelovima poput terase, blagovaonice i toaleta, ali i u kuhinji i skladištima.

Svakodnevni rad u restoranima zahtijeva temeljito planiranje i pripremu. Krpe već pripremljene s vodom i deterdžentom omogućuju brzu upotrebu i jednostavno rukovanje, a estetski privlačna oprema za čišćenje potiče osoblje da je rado koristi. Nakon što se stol isprazni, treba obrisati sve površine vlažnom krpom, a krpe od mikrofibre učinkovito uklanjaju prljavštinu. Mrvice sa stolica ili poda treba ukloniti krpicom za prašinu ili suhim usisavačem dok se prolivena tekućina s poda lako uklanja uz pomoć sustava za brisanje u spreju.

Svakodnevno čišćenje unutarnjih prostora

Svakodnevno čišćenje se provodi prije ili poslije radnog vremena. Čišćenje nakon zatvaranja ima prednost jer se tvrdokorna prljavština još nije osušila pa je potrebno manje vremena za čišćenje. Prvo uklonite svu tvrdokornu ili labavu prljavštinu sa stolova. Ako su stolovi tijekom dana bili obrisani deterdžentom, vodu smijete koristiti samo navečer kako biste uklonili sve ostatke deterdženta i spriječili ljepljive površine. Krpe od mikrovlakana su dobar izbor za brzo i abrazivno čišćenje.

Stolice i sve kontaktne površine, poput naslona, rukohvata i bočnih dijelova ispod stolice, treba obrisati vlažnom krpom. Tekstilne mrlje se mogu ukloniti sredstvom za mrlje. Nakon čišćenja stolova i stolica, prašinu i prljavštinu s tvrdih podova i tepiha možete ukloniti usisavačem. To osigurava temeljito čišćenje. Za mokro čišćenje tvrdih podova možete koristiti stroj za ribanje/sušenje ili sustav brisanja od mikrovlakana.

Osim podova i sjedala, svakodnevno treba očistiti i dezinficirati površine poput ručki na vratima, prozorskih klupica i pultova prema potrebi. Čisti toaleti ulijevaju povjerenje Toalete treba temeljito očistiti barem jednom dnevno, prije ili poslije radnog vremena, te po potrebi i između. Osim glavnog fokusa na WC-u, stol za presvlačenje također zahtijeva svakodnevno čišćenje i dezinfekciju. Ogledalo, polica i umivaonik trebaju se čistiti barem jednom dnevno.

Za higijensko čišćenje koristi se metoda kodiranja bojama. Različite boje ručnika označavaju različita područja za čišćenje, čime se osigurava jasnoća. Oprema za čišćenje trebala bi biti dostupna osoblju, ali izvan vidokruga gostiju, kako bi se održala estetika prostora. Tijekom radnog vremena važno je pratiti zalihe i redovito ih nadopunjavati te prazniti kante za smeće. Ugodan miris dodatno doprinosi osjećaju čistoće.

Čistoća u kuhinjama i hladnjačama

Higijena je ključna u rukovanju i skladištenju namirnica, a smjernice poput HACCP-a postavljaju zahtjeve za čišćenje i dokumentaciju. Za učinkovito čišćenje kuhinjskih aparata i posuđa koriste se parni čistači. Para, koja ima temperaturu od 100 stupnjeva, dospijeva na mjesta do kojih bi krpa ili četka teško dospjeli. To omogućuje higijensko čišćenje rubova prednjih ploča perilice posuđa i površina s utorima – bez potrebe za kemikalijama.

Čišćenje podova kuhinje restorana je izazovno zbog teksturiranih pločica. Čistači s rotirajućom šipkom uklanjaju masnoću i ostatke hrane pod visokim pritiskom. Uz čistač površina, za čišćenje podova mogu se koristiti strojevi za ribanje i sušenje s diskom. Strojeve s valjcima puno je lakše voditi i odmah ponovno usisati prljavu vodu.

Redovito čišćenje hladnjača važno je za održavanje hladnog lanca. Prethodno pripremljene krpe od mikrovlakana uklanjaju prljavštinu dok su male mašine za ribanje idealne za čišćenje podova. Osoblje mora nositi odgovarajuću zaštitnu opremu i osigurati dobru ventilaciju tijekom čišćenja.

Saznajte više na kaercher.hr

Dijeli