Dani istarskih šparuga: Dodijeljena Zlatna šparuga i predstavljen bogati program

623

Na međunarodnom natjecanju Zlatna šparuga, održanom 4. travnja u restoranu-pivnici San Sevolo, predstavljene su nadolazeće manifestacije s predznakom šparuga – Šparugada u Kaštelu te Dani istarskih šparuga.

Zlatna šparuga održava se četrnaesti put, a na natjecanju sudjeluju domaći, slovenski i talijanski restorani te su se ove godine predstavili slovenski restoran Karjola iz Mareziga, talijanski restoran Hosteria Zanarotti iz Montagnane u blizni Padove i domaćin, restoran-pivnica San Servolo. Stručni žiri kojeg čine istaknuti vinari, maslinari i kuhari, Zlatnu je šparugu dodjelio San Servolu, dok je okupljena publika glasovala za Pjat večeri, a pobjedu je odnio restoran Hosteria Zanarotti iz Padove.

Foto: Neven Jurjak

Osim degustacije i glasovanja uzvanici su imali priliku saznati nešto više o manifestacijama od samih organizatora.

„Šparugada je nastala na temeljima više stoljetne tradicije „ottave“ koja se obilježava u Kaštelu za koji se smatra da je kolijevka istarske šparuge. Iako ove godine šparuge nešto kasne zbog vremenskih prilika uspjeli smo organizirati i berače i restorane te se radujemo ovogodišnjem izdanju Šparugade i Dana istarskih šparuga“, izjavio je Valter Bassanese, direktor Turističke zajednice grada Buja.

Foto: Neven Jurjak

Svi gurmani koji su ujedno i ljubitelji ove samonikle autohtone istarske delicije i ove će godine na području Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja moći uživati u specijalitetima, ali i toplini i gostoljubljivosti istarskih restorana koji će od 21. ožujka do 13. svibnja u okviru Dana istarskih šparuga nuditi posebno pripremljene menije.

Foto: Neven Jurjak

Tijekom vikenda od 6. do 8. travnja u Kaštelu moći će uživati u 21. tradicionalnoj Šparogadi koja i ove godine nudi bogati kulturno–zabavni, eno–gastronomski i sportski program za sve posjetitelje. Osim delicija na bazi šparuga i zabavnog programa, posjetitelji će se moći okušati u potrazi za najdužom šparugom.

Foto: Neven Jurjak

Ljubitelji dobrog zalogaja koji vole i dobru kapljicu 14. travnja moći će uživati u novoj manifestaciji Sweet Wine & Walk s Muškatom momjanskim u glavnoj ulozi. Vinska povorka krenut će iz Sv. Maura kod Momjana. Prva postaja na kojoj će se šetači moći odmoriti i uživati u okusima Istre bit će vinski podrum obitelji Sinković, nakon kojeg slijede vinarije Kabola, Kozlović i Prelac. Sedam kilometara duga šetnja završit će zabavom kod vinskog podruma Sinković, gdje će šetači nastaviti uživati u izvrsnim vinima i ukusnoj hrani, uz glazbu i ples.