Dizajnerski hoteli – kreativnost bez granica

993
Capsule Hotel

Destinacije privlače posjetitelje prirodnim ljepotama, ponekad neobičnim i unikatnim, ili lijepim i neobičnim građevinama stvorenim ljudskom rukom. Koliko je posjetitelja samo došlo diviti se Nijagarinim slapovima, Velikom Kanjonu, vrhovima planina ili gejzirima. A koliko tek Eiffelovom tornju, Big Benu, Machu Picchu, Kipu Slobode ili Golden Gateu! Kreativnost je zanimljiva i privlačna u svakom obliku.

Piše: Mgr. Anica Đokić, MBA

A kada nedostaje prirodnih bogatstava ili okolnih građevina, zanimljivi mogu postati i hoteli, toliko da su sami po sebi atrakcija i cilj boravka. Treba samo imati originalnu ideju i potruditi se da se o njoj čuje, a to u današnje vrijeme globalnog pristupa internetu nije teško. Evo nekoliko primjera vrlo kreativnih hotelijera, koji su od boravka u hotelu stvorili izuzetan doživljaj i atrakciju.

LUKSUZ I ATRAKCIJA

Dubai je grad koji je stvoren da bude atrakcija, tako da moram početi s hotelom koji se zbog svoje jedinstvenosti nalazi u udžbenicima – hotel Burj Al Arab. Hotel se nalazi na umjetno stvorenom otočiću i ima oblik jedrenjaka tako da još izdaleka nudi originalan doživljaj. Drugo ime ovog hotela je ‘luksuz’ koji je izražen ne samo u arhitekturi koja imitira dvorac Luja XIV, jer to mogu imati i ostali luksuzni hoteli, nego su u ovom hotelu zlatni ukrasi na stupovima ili zidovima zaista zlatni, kupaonice mramorne, a tepisi perzijski – sve u cilju uživanja u apsolutnom luksuzu. Nemate dovoljno novca za boravak, ali biste ga htjeli pogledati? Ni to nije tek tako – razgledavanje se također naplaćuje! Zar to nije dobra biznis ideja?

Burj Al Arab

Dizajn hotela ne znači samo luksuz, nego i originalnost i dosljednost do posljednjeg detalja. Hotel Royal u Kopenhagenu je davne 1960. godine otvoren kao prvi dizajn hotel na svijetu – cijeli nacrtan i dizajniran slavnim Arne Jackobsenom i do danas je atrakcija sam po sebi. Jedino ovdje možete čekati u lobiju sjedeći u originalnim “jaje” foteljama ili proučavati i diviti se funkcionalističkom stilu. Hotel je od tada prošao nekoliko rekonstrukcija, ali soba 606 je ostala originalno funkcionalistička te je i dalje zanimljiva svima, a ne samo ljubiteljima arhitekture i umjetnosti.

KREATIVNOST

Dizajn hoteli su posljednjih nekoliko desetljeća sve popularniji, arhitekti sve kreativniji: crno/ crvene kombinacije, igra svjetlom i bijelom bojom, ili kupatilo nasred sobe sa staklenim zidovima, jarke boje ili neobični oblici soba – sve to može privlačiti goste. Ovakvi hoteli jasno pokazuju da su konkurentni i da žele konkurirati prije svega originalnošću, a uglavnom privlače mlađe generacije. Kada se uz ime hotela pridoda i ime arhitekta ili dizajnera, to onda još dodaje glamur. Gosti se mogu pohvaliti ne samo da su odsjeli u neobičnom hotelu, nego mogu reći da su bili gosti hotela Armani ili Bulgari te se i sami identificirati s glamurom.

Bulgari

Na primjer, hoteli Bulgari svoj luksuz i specifičnost izražavaju crnom bojom, prirodnim materijalima i izuzetno tihim i decentnim servisom. Hotel i sobe su dizajnirane za specifičnu klijentelu – slavne i poznate osobe koje žele i očekuju ne samo luksuz, nego i apsolutnu anonimnost. Tako da je i obrok donesen u sobu serviran kroz anonimni prozorčić, posebno ugrađen za te svrhe.

ORIGINALNOST

Naravno, nisu zanimljivi samo boravci u luksuzu. Boravak u hotelu od leda može biti izuzetan, iako vrlo skroman i s mnogim ograničenjima. Ice hotel u Švedskoj nudi boravak koji je svaki put originalan i ako se odlučite u njemu boraviti više puta – hotel se svake godine iznova dizajnira i gradi od leda i snijega.

Icehotel

Istina, materijala ima u izobilju, ali poštujem izuzetan trud svake godine kretati gotovo ispočetka. Prespavati u takvom hotelu, u posebnim krevetima od leda, u posebnim odijelima i vrećama za spavanje, mora biti doživljaj koji se ne zaboravlja. Gotovo da je i šteta u tim trenucima spavati!

ZANIMLJIV PRISTUP

Ottawa jail

Zanimljiv doživljaj nudi hotel u Otawi, koji zapravo spada u kategoriju hostela. Vjerujem da je interesantan i zbog prirode zgrade – hostel je renovirani zatvor. Nudi jedinstveni doživljaj boravka u zatvorskoj ćeliji sa svim komforom koji bi takva ćelija mogla ponuditi: uski kreveti, na kat, mali ormarići za stvari, sivi pod, ulaz kroz vrata od rešetki… jedino što mi se čini da ga je približilo ugostiteljstvu jest restoran-bar koji nudi ugodnu atmosferu. Osjećaj koji budi ovaj hotel mogao bi biti sličan boravku u hotelu Capsule-Inn, kojeg bih ponovno prije nazvala hostelom. Smještaj je u kapsulama koje su poredane kao košnice, tu su praktične postelje koje imaju (kako uopće bez toga?) bežični internet, TV i radio, a ormarići su u svlačionicama zajedničkih kupaonica.

Yotel

U Japanu je prostor skup, a ovi hoteli nude jeftin smještaj na jednu noć u centru grada. Ne morate putovati tako daleko da vidite sličan hotel – Yotel na Gatwicku u Londonu baziran je na sličnom principu – možete prespavati u slučaju hitnosti. Hotel ima male sobe, samoposlužni check-in, mini-kupaonicu. Pa što više treba između letova?!

Kreativnosti nema granica – hotelske sobe se daju napraviti i od bunkera, autobusa, kućica na drvetu ili podmornica – bitno je imati dobru ideju i hotel do detalja osmisliti i opremiti. Vjerujem da se može naći zanimljvost u svakom kraju te da se na taj način mogu privući posjetitelji.