Dobra sezona uvelike utječe na edukaciju ugostiteljskih radnika

Iako, nažalost, broj učenika za ugostiteljske smjerove konobara i kuhara nije ni blizu potrebama hrvatskog tržišta rada i potreba radne snage, svjedočimo sve većem broju upisa učenika u škole koje su stručne za razvoj pojedinih segmenata u ugostiteljstvu

Piše: Udruga konobara i barmena Hrvatske

Svi smo svjedoci da je ova ljetna sezone, nakon nekoliko godina stagnacije, konačno briljirala. Naša je obala bila puna gostiju i domaćih turista koji su bijeg od svakodnevice i vrućih ljetnih dana potražili upravo u Hrvatskoj.

A ako su se svi oni odlučili upravo za našu obalu, za to je morao postojati razlog. Neki se svake godine vraćaju zbog sentimentalnih razloga i ugodnih ljudi koje su upoznali u Lijepoj našoj, a drugi nas, pak, posjećuju jer su čuli da nam je ugostiteljska ponuda odlična.

RASTE INTERES MEĐU ŠKOLARCIMA

Iako, nažalost, broj učenika za ugostiteljske smjerove konobara i kuhara nije ni blizu potrebama hrvatskog tržišta rada i potreba radne snage, svjedočimo sve većem broju upisa učenika u škole koje su stručne za razvoj pojedinih segmenata u ugostiteljstvu.

U kontaktu smo s mnogim stručnim školama te je sve veći broj upisa učenika na edukacijske smjerove za bariste, konobare i sommeliere kako bismo spremno dočekali sljedeću sezonu. Gostima je važno osjetiti pozitivnu atmosferu lokala i okusiti dobru ponudu kako bi se ponovno vratili.

Sve je više zaposlenih hostova, kod nas poznatih pod nazivom domaćina, koji su zaduženi za poboljšanje iskustva gostiju kako bi ih privukli u svoj bar i zadržali ih zbog usluge koju pružaju. Usluga hosta je upravo ona koja odvaja običan ugostiteljski objekt koji prodaje, od onog uspješnog koji ne prodaje samo proizvod, nego uz njega dolazi i prodaja doživljaja, kvalitetnih usluga i kvalitetnog proizvoda.

DODATNA EDUKACIJA ZAPOLENIKA

Ugostitelji se sve više orijentiraju i na dodatnu edukaciju svojih zaposlenih kako bi ih pripremili na to da usluga koju pružaju bude još bolja. Provode se brojne radionice s ciljem unaprjeđenja znanja unutar svakog poduzeća, ali sve je više i onih poslodavaca koji odluče tražiti pomoć savjetnika za barove kako bi svoju uslugu doveli na veću razinu.

Svjedoci smo činjenice da je potražnja za kvalitetno educiranim osobljem iznimno visoka i da poslodavci imaju velike potrebe za dodatnom edukacijom kako bi opravdali očekivanja svojih gostiju.

Naša Škola barmena sudjeluje u toj edukaciji i pomaže u stvaranju pravilno educiranog osoblja. Trenutno smo otvorili mjesta za prve dvije škole nakon sezone i vidljivo je da je potražnja poslodavaca za unapređenjem iznimno visoka, s obzirom na to da su obje rasprodane u rekordnom roku.

Trenutno pripremamo i treću školu barmena koja bi se trebala održati u studenome.