ECTAA: Hrvatska je lider za organizirana putovanja

U Zagrebu je prije nekoliko dana održana polugodišnja skupština krovnog europskog udruženja putničkih agencija ECTAA za koju je ove godine Hrvatska preporučena turistička destinacija i koja se prema njihovom sudu po mjerama i sigurnosnim protokolima pokazala kao jedan od lidera za organizirana putovanja.

Predsjednik ECTAA-e Pawel Niewiadomski izjavio je da Hrvatska epidemiološkim mjerama pristupila praktično, zbog čega se unatoč pandemiji turizam može odvijati: „Prva je u EU-u uvela mogućnost dolaska u zemlju s covid-potvrdama koje dokazuju da su turisti cijepljeni. Od srpnja se očekuje da budu prihvaćene na razini EU-a i da i to olakša putovanja te turizmu da novu šansu“.

„Promovirali smo otvorenost Hrvatske vezane za granice i sigurnosne protokole, a kolege su vrlo zadovoljni viđenim. Sve ovo što se događa posljednjih godinu dana živa je materija, sad su došle covid potvrde i mi tražimo način da pomognemo vladama da to što bolje funkcionira. Očekujemo da će se booking koji je izostao u predsezoni preliti u posezonu i generalno očekujemo jednu dobru turističku godinu. Jadran ima najveći booking, no oporavlja se i Zagreb, a u manjoj mjeri i kontinent. Ako nam situacija to dopusti, očekujemo dobru turističku godinu, na razini 60 posto i više prometa u usporedbi s 2019.“, izjavio je Boris Žgomba šef udruženja turističkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.