Erdutsko vinogorje nalazi se u Slavoniji na krajnjem istoku Hrvatske. Istoimena općina uljuškana je u valovima Dunava na istoku i Drave na sjeveru. Za nju je čuvano najviše sunca i najblažih vjetrova, što je rezultiralo plodnim vinogradima i voćnjacima. Blage padine uz Dunav, rodni vinogradi te vrhunska gastronomija ovome kraju daju veliki turistički potencijal.

Piše: Hrvoje Pavić, mag. educ. hist., Erdutski vinogradi d.o.o.

Općina Erdut, sa sjedištem u Dalju, sastoji se od četiri mjesta: Aljmaša, Bijelog Brda, Dalja i Erduta. Drava i Dunav čine okvir uz koji su se ova mjesta razvijala tijekom nekoliko tisuća godina bogate povijesti. Erdut je od Osijeka udaljen 35 km, od Vukovara 30 km te od Zagreba 320 km. Aljmaš se smjestio u dolini na samom ušću Drave u Dunav i u njemu se nalazi tri stoljeća staro marijansko svetište Gospe od Utočišta.

Kvaliteta Erdutskih vinograda d.o.o. prepoznata je na brojnim domaćim i međunarodnim sajmovima. Traminac ledena berba šampion je sajma BEOWINE 2017. Na međunarodnom sajmu GAST 2017. u Splitu vina Erdutskih vinograda osvojila su dva zlata, jedno srebro i jednu broncu. Zlato je osvojio Traminac ledena berba i Graševina, berba 2016. godina, srebro Chardonnay, berba 2015. godina, a broncu Cabernet sauvignon, berba 2015. godina.

Obilježje Aljmaša je novoizgrađena crkva i kalvarija koja godišnje privuče više od 100.000 hodočasnika. Bijelo Brdo na Staroj Dravi, okupano zelenilom vode i šume, predstavlja južne granice parka prirode Kopački rit. Prirodna bogatstva pravi su raj za rekreativce, ljubitelje lova, ribolova i promatrače ptica. Na samoj obali Dunava smjestilo se mjesto Dalj, znamenito po kulturno povijesnim spomenicima: crkvi sv. Dimitrija iz 1715. godine i crkvi sv. Josipa iz 1912. godine. Uz Dunav je rođen svjetski poznati znanstvenik Milutin Milanković (1879. – 1958.), tvorac teorije ledenih doba i najtočnije reforme kalendara. Njegovu znamenitost potvrđuje i to što krateri na Mjesecu i Marsu nose njegovo ime. U njegovoj rodnoj kući uređen je Kulturno znanstveni centar u sklopu kojega se nalazi muzejski postav o njegovom životu i radu.

Milanković je cijeloga života bio vezan uz Dunav, o njemu je zapisao sljedeće: “Kada je pala noć, a na nebu se pojavile zvijezde u onom bezbroju koji se viđa samo u slobodnoj prirodi, Dunav je izgledao ljepši, tajanstveniji i veličanstveniji no preko dana. A kada ga obli mjesečina, bio je čaroban.” Na gredi Daljske planine nalaze se mjesta Aljmaš Planina, Dalj Planina i Erdut Planina koja obilježava tradicijski način života. Suživot čovjeka i prirode najbolje se očituje u tradicionalnoj poljoprivredi i malim obiteljskim podrumima koji generacijama prenose znanje i ljubav prema uzgoju vinove loze. Erdut, najistočnije mjesto u Osječkobaranjskoj županiji, nalazi se u zagrljaju Dunava. Moćni Dunav i vojvođanski vjetrovi oblikovali su erdutski terroir, najpogodniji dio kontinentalne Hrvatske za vinogradarstvo.

Dunavom dominira srednjovjekovna Erdutska kula s kraja 15. stoljeća koja se nalazi 70 metara iznad Dunava. Vjetrovi, kiše i bujice tijekom povijesti su oblikovali krajobraz kroz koji je izgrađena Poučna staza u dužini dva kilometra, na kojoj se nalaze stepenice zdravlja koje počinju kod kule, a posljednja, 226. stepenica, je na samom Dunavu. Najznačajniji gospodarski subjekt cijele općine i Erdutskog vinogorja su Erdutski vinogradi d.o.o. Povijest ove vinarije seže u 18. stoljeće, u vrijeme kada se neprohodna područja krče i pretvaraju u plodne oranice i vinograde.

ERDUTSKO VLASTELINSTVO

Razvoj modernog vinogradarstva u Erdutu i Slavoniji vezan je uz Habsburšku monarhiju. Barun Johann Baptista Maximilian Zuana 1730. godine gradi Stari podrum, koji je najstariji vinski podrum u Erdutskom vinogorju. Tu godinu smatramo početkom vinogradarske tradicije tvrtke Erdutski vinogradi d.o.o. i cjelokupnog vinogorja. Erdutsko vlastelinstvo, a samim time i vinarija, gotovo je stoljeće i pol vezano uz obitelj Adamovich i njihove nasljednike obitelj Cseh. Tradicija izlaganja vina na međunarodnim sajmovima počela je 1855. kada je Ivan Kapistran II. pl. Adamovich Čepinski izložio sanduk s 12 boca erdutskog vina na Svjetskoj izložbi u Parizu. Fanny pl. Adamovich Čepinska bila je prvi član obitelji koji se trajno nastanio u Erdutu te tamo sredinom 19. stoljeća podigla manji dvorac, koji svoj konačan izgled dobiva u drugoj polovici stoljeća. Dvorac tada dobiva reprezentativnu namjenu jer postaje mjesto života uglednog gospodarstvenika, velikog župana, ministra, komornika i carsko-kraljevskog savjetnika, njezinog muža Ervina pl. Cseha.

SUVREMENI VINSKI SVIJET

Danas u Erdutskom vinogorju djeluju sljedeći mali vinari: Jasna Antunović Turk, Vinarija Brzica, Vinarija Iuirs, Vinarija Jakovac, Vinarija Janečić, OPG Silvestar Rogić, OPG Dušica Siber te OPG Duje Tunjić. Površinama, kvalitetom i kvantitetom Erdutskim vinogorjem dominira vinarija Erdutski vinogradi d.o.o.. Stoljetna tradicija Erdutskih vinograda d.o.o. prije nekoliko je godina osvježena novim kapitalom ostvaruje izvrsne rezultate na domaćim i međunarodnim vinskim ocjenjivanjima. Erdutski vinogradi obrađuju najveći vinograd u Hrvatskoj, ukupne površine 513 hektara vinograda. 490 hektara vinograda u jednom komadu.

Mladi vinograd u punom rodu obuhvaća površinu od 450 hektara, a 63 hektara starog nasada upravo se zamjenjuje novim nasadom. Cijelim vinogorjem, a tako i u Erdutskim vinogradima, dominiraju bijele sorte: 75% površine obuhvaćaju bijele, a 25% crne sorte. Dominantna sorta je graševina te je ukupno 280 hektara zasađeno graševinom. Graševina je tradicionalna sorta koja u Erdut i Slavoniju dolazi u 19. stoljeću, kada počinje njen intenzivan uzgoj zahvaljujući izvrsnoj prilagodljivosti na naše ekološke uvjete. Ostale zastupljene sorte su: chardonnay, pinot sivi, traminac, rajnski rizling, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka, pinot crni i zweigelt. Uspjehe Erdutskih vinograda prate i uspjesi malih vinara koji su u proteklih nekoliko godina također ostvarili značajan rezultat na domaćim ocjenjivanjima vina. Erdutski terroir uz izuzetnu klimu, broj sunčanih dana, kvalitetu tla te ljubav vinogradara, pokazao se izvrstan i za uzgoj crnih sorti, a to potvrđuju i nagrade i vinski znalci. Zlatna graševina nas izuzetno veseli jer graševina je naš najpoznatiji proizvod i naša najzastupljenija sorta. Graševina puninom mirisa i okusa vinskim znalcima omogućava uživanje u erdutskom terroiru.

TURISTIČKI POTENCIJALI

Na području općine Erdut nalaze se brojni turistički potencijali koji zadnjih nekoliko godina privlače veći broj posjetitelja. Manifestacija Wine&Bike postala je prepoznatljiv simbol Erduta: posjetitelji biciklima obilaze cijelo vinogorje tražeći skriveno blago – butelje vina, pobjednik je onaj tko na cilj donese najviše zatvorenih butelja. U Erdutu se također održava i utrka Pounavlje trail i Dunav art festival. Kompleks Adamovich Cseh okružen je s 8 ha parkovne površine uz samu obalu Dunava. U svečanoj dvorani dvorca Adamovich – Cseh nalazi se restoran, a u kompleksu Erdutskih vinograda dvije svečane sale kapaciteta za sto i dvjesto osoba, gdje se mogu organizirati znanstveni skupovi i kongresi te team buildinzi. Team buildingom su obuhvaćene aktivnosti vezane uz tradicionalne vinogradarske radove, od rezidbe, branja pa čak i prerade grožđa u vlastito vino.

Nova vinarija Erdutskih vinograda puštena je u pogon 1984. i ima kapacitet od 6 milijuna litara. Simbol vinarije je najveća vinska bačva na svijetu koju je od slavonskog hrasta 1990. izgradio DIK Đurđenovac. Bačva je izgrađena od 109 hrastovih debala,a teška je gotovo 20 tona. Zapremina bačve je 75.000 litara, što je čini najvećom vinskom bačvom na svijetu u upotrebi. 

Na raspolaganju su i dva tenis terena te veliki nogometni travnjak. Posebna atrakcija su vjenčanja na platou uz Dunav. Erdutski vinogradi u suradnji s tijelima lokalne samouprave i malim vinarima predstavljaju lidera u razvoju turističkih potencijala Erdutskog vinogorja. Rezultati zajedničkog djelovanja Erdutskih vinograda i lokalne samouprave vidljivi su u povećanju broja noćenja od 2014. (604 noćenja) do 2016. (2285 noćenja) za gotovo četiri puta. Smještaj je moguć u okviru 16 jedinica. Potrebna je sinergija svih turističkih potencijala kako bi Erdut postao prepoznatljiva lokacija kontinentalnog turizma.

Erdut je poznat po vinima iznimne kakvoće, izvrsnoj gastronomiji, ljubaznim domaćinima i bogatoj ponudi, no potrebno je uložiti više napora u prezentiranje potencijala i ponude Erdutskog vinogorja. Turistička zajednica i Poduzetničko razvojni centar Općine Erdut ulažu napore u realizaciji projekta koji trebaju podići turističku konkurentnost cijelog kraja. Jedan od njih je uređenje rekreacijske staze Porić, koja kreće s početka Mišinog brda kroz šumu do Aljmaša te uz Dunav nastavlja do Erduta, a završava na Erdutskoj kuli. Staza duga 10-ak kilometara omogućuje ljubiteljima aktivnog odmora cjelodnevni boravak u prirodi te pridonosi turističkoj konkurentnosti cijelog vinogorja.