Nakon Splita, Zadra, Rijeke i Poreča, Wine ViP Event stigao je i do metropole – Zagreba. U hotelu Antunović West 12. ožujka održan je 37. po redu event, ujedno i zadnje ovogodišnje izdanje ove jedinstvene međunarodne enogastronomske manifestacije u organizaciji Dantesa Begića i njegove agencije Ricerca Mercato.
S puno emocije i predanosti, Dantes već osmu godinu nastavlja svoju misiju okupljanja HoReCa sektora i gospodarstvenika srodnih djelatnosti s ciljem podizanja izvrsnosti ponude i usluge hrvatskog ugostiteljstva i turizma.
Naglasak događaja bio je na hrvatskim proizvođačima i prezentaciji lokalne gastronomije uz popratni edukativni program, koji vlasnicima, voditeljima i djelatnicima ugostiteljsko-turističkih objekata daje mogućnost usvajanja novih znanja i upoznavanje s aktualnim trendovima, za najbolju pripremu predstojeće sezone i još uspješnije poslovanje.
Dodatna posebnost ovog eventa, na kojoj se ustraje niz godina, besplatan je ulaz gostima i sudjelovanje na edukacijama, te stručnim radionicama za koje se tražilo mjesto više. Umjesto kotizacije za čašu, davale su se donacije za Hrvatsku ligu protiv raka, a čaše su gosti mogli prilikom odlaska sa sobom uzeti kao uspomenu. Prikupljeno je na eventu u hotelu Antunović i dan ranije na humanitarnoj večeri u restoranu Maksimir 4.779,73 eura te su sva prikupljena sredstva odmah donirana spomenutoj ligi. Na pet organiziranih evenata u pet gradova i u tri grada na donacijskim večerama prikupljeno je ukupno 14.881,75 eura.
Wine Vip Event održava se u pet gradova diljem Hrvatske i nezaobilazan je događaj za sve koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj, učiti od vrhunskih stručnjaka, te razmijeniti iskustva s drugim kolegama i ostvariti kontakte s potencijalnim klijentima.
Fokus eventa je na malim proizvođačima s ciljem promocije lokalne enogastronomije, stoga redovito nastupaju probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije, uz proizvođače iz mikrolokacije destinacije oržavanja eventa. Tako su u Zagrebu, među ostalim, svoju ponudu predstavile vinarije Đurinski, Matiška, Florijanović, Legovina, Iuris vina, Danubio, Dveri Pax, Famiija Estate, Radgonske gorice, te brojni drugi, zatim mesnice Bođirković, PIK Vrbovec, Pepas savijače, Dukat – President, Červar i Rheos djevičanska maslinova ulja iz Istre, pivnica i pivovara Mlinarica, ugostiteljska oprema Alexander commerce i niz drugih.
Posebno zanimanje privukli su učenici srednje škole Plitvička jezera, koji su pod mentorstvom nastavnica demonstrirali svoje znanje i umijeće i pripremili svoje lokalne ličke delicije. Uz druženje s izlagačima, brojni profesionalci su prepoznali Wine Vip Event po izvrsnom i sadržajnom edukacijskom programu, a niz je otvoren degustacijskom radionicom „4 vina – 1 regija: vinska revolucija sjeverne Dalmacije“ pod vodstvom Manuele Plohl. Prof., MA WSET certificirane edukatorice.
Voditeljica ključnih kupaca u Alexander Commercu Iva Šetina pojasnila je sve što treba znati o najkvalitetnijim čašama Zwiesel, nakon čega je chefica Doris Vlah sudionike radionica počastila ukusnim Dukatovim zalogajem iznenađenja.
Slijedila je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić koja je govorila o važnosti podizanja izvrsnosti usluge i gostoljubivosti kao ključu budućnosti ugostiteljstva i turizma, dok je savjetnica i edukatorica za odnose s klijentima Svjetlana Ranek Franjul istaknula moć emocije u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, koja je više od (same) usluge.
O pjenušcima Ferné i Lillith govorio je Antonio Degrassi iz vinarije Degrassi, a mjesto više tražilo se i na radionici vrhunskog hrvatskog sommeliera Darka Lugarića, koji je podučio kako degustirati vino kao profesionalac.
Partneri projekta su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Turistička zajednica grada Zagreba, Alexander Commerce, RB Auto Renault i hotel Antunović West, dok su pokrovitelji Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede.