Gastro putovanje na Gvatemalu o kojem će se još pričati

Proljetni dani lagano se bliže, a s njima i uživanje u toplim sunčevim zrakama, u prirodi uz roštilj. Odlično zagrijavanje za ove omiljene aktivnosti i druženje u kojima svi okupljeni postaju „grill masters“ održalo se sinoć u restoranu Batak na Kajzerici. Neodoljiva gastronomska avantura iz Gvatemale stigla je u Zagreb i okupila obožavatelje dobre hrane i pića. Okusi u čaši s područja ove zanimljive srednjoameričke države i domovine Maja pratile su razne varijacije grilla, a u ovom spoju nezaboravnog iskustva uživali su brojni poznati gastroznalci, barmeni i gurmani.

Event Grill Masters bio je idealan način za predstavljanje svjetski poznatog pića stvarajući raskošne okuse koji su se savršeno poklopili s gastro specijalitetima. Uz prvi slijed jela kombiniran je popularni rum Reserva Blanca, mješavina rumova starih 3-8 godina laganih, glatkih aroma vanilije, prženog drveta i suhog voća.

Večer se nastavila uz Botran 18. Upravo ova mješavina rumova starosti od 8 do čak 20 godina u svojoj boji mahagonija sjajno je pratila paštetu od pileće i guščje jetre s tartufima. Karameliziranih aroma s posebnim okusom suhih šljiva i tamne čokolade osvojila je goste svojim prepoznatljivim „after tasteom“ tostirane hrastovine i nota tamne čokolade. Posebnu priču ima Cristalino koji je pratio sljedeći gurmanski slijed. Ovaj kristalni rum sa svjetlim šljokicama svilenkast je i gladak. Nježne note citrusa, vanilije i orašastih plodova pratile su tako suhe šljive u slanini te tako pružile neodoljiv spoj slatkog i slanog.

Rib-eye steak bio je pun pogodak za sve ljubitelje grill delicija. Uz ovo popularno jelo, točio se rum Botran Rojau – poznati spoj karamele, crnog voća, prženog drva i pržene kave, a kao šlag na torti večeri, poslužen je desert. Chococube uz koje se točio Botran 15 zatvorio je ovo gastronomsko iskustvo. Mješavina rumova starosti od 5 do 15 godina s notama marelice i narančine kore te posebnih začina tako je finalizirala druženje na kojem su Botran rumovi pružili jednu potpuno novu dimenziju okusa.

Visokokvalitetne delicije i nezaboravni okusi sa područja Gvatemale bili su dovoljni da atmosfera u Batak restoranu bude na nivou. Vođeni stručnim vodstvom barmena Simonea Mine, okupljeni su upoznali Gvatemalu kroz poznato piće i otkrili kako grill uz Botran postaje kvalitetna delicija i zalogaj koji može postati vrlo egzotičan i zanimljiv.