Geberit kupaonski namještaj – drvo u kupaonici

Vlaga u kupaonici može biti problem za kupaonski namještaj. Kapljice vode iz umivaonika, WC školjke, tuša i kade šire se u kupaonicu i rezultiraju visokom vlagom, koja može oštetiti namještaj ako nije izrađen za uvjete u kupaonici. Samo prozračivanje kupaonice nije dovoljno.

Ako vlaga dospije u drvo, zahvaćena područja mogu početi bubriti. Vlažne drvene ploče na kupaonskom namještaju također mogu promijeniti oblik. U najgorem slučaju, ladice i vrata kupaonskih elemenata možda više neće ispravno pristajati. No, možete spriječiti sve vrste problema u kupaonici odabirom pravog namještaja.

NA ŠTO TREBA PRIPAZITI PRI KUPNJI KUPAONSKOG NAMJEŠTAJA?
Dva su bitna čimbenika pri odabiru kupaonskog namještaja: materijal od kojeg je namještaj izrađen i površina kupaonskog namještaja.

MATERIJAL KOJI SE KORISTI
Drvo je najčešći materijal koji se koristi za kupaonski namještaj. Dolazi u raznim oblicima: šperploča, iverica, MDF ploče ili puno drvo. Ovisno o svom sastavu, drvo će različito reagirati na vlagu u zraku pa se razlikuje u pogledu prikladnosti za kupaonski namještaj.

  • Puno drvo brzo bubri kada je izloženo vlazi. Ni najbolje građevinske mjere to ne mogu promijeniti. Štoviše, relativno je i skupo. Stoga ne savjetujemo kupaonski namještaj od punog drva.
  • Šperploča je dobar izbor. Daleko manje mijenja oblik nego puno drvo jer se lijepi unakrsno. Materijal je također vrlo otporan na savijanje i lako se spaja. Drugim riječima – to je funkcionalan i dobar izbor za kupaonski namještaj.
  • MDF ploče sastoje se od razgrađenih drvenih vlakana koja su pomiješana s ljepilom i prešana. Površina je prekrasno glatka što znači da je pogodna za završne obrade s lakom ili folijom. Prilično su otporne na vodu i stoga su savršeno prikladne za upotrebu u kupaonici. S dobrom folijom ili lakom, plijesan i bubrenje neće predstavljati problem.
  • Kod iverice je bitno da se radi o iverici visoke gustoće koja je otporna na vlagu. Uz to i kvalitetnu površinsku obradu imat ćete izdržljivost i pouzdanost. 

POVRŠINSKE OBRADE

Drvne materijale koji se koriste u kupaonici potrebno je površinski obraditi, odnosno premazati. Dostupne su razne varijante.

  • Folije su najjednostavnije, a ujedno i najjeftinije. Kvaliteta je odlučujući faktor. Jeftine folije na kupaonskom namještaju osjetljive su na ogrebotine i sklone su guljenju. A onda voda može oštetiti namještaj. S druge strane, visokokvalitetne debele folije, kakve koristi Geberit, robusne su i lake za održavanje.
  • Melamin je laminat izrađen od smole, dekora papira i prozirnog gornjeg sloja. Materijal je kvalitetan – i stoga dobar izbor za kupaonicu.
  • Pravi drveni furnir lijepi se na iveral ili MDF ploče kao sloj drva debljine oko jednog milimetra. Izgleda vrlo slično namještaju od punog drva. S furnirom namještaj je jeftiniji, ali izdržljiviji nego kada je izrađen od punog drva. Naravno, frontu od pravog drva potrebno je premazati ili lakirati jer je inače osjetljiva na visoku vlažnost u kupaonici.
  • Lak pruža popularan efekt visokog sjaja za kupaonski namještaj. Postupak lakiranja je složen: nakon lakiranja površina se mora brusiti i polirati.
  • Staklo ima dobro poznatu prednost da je potpuno neosjetljivo na vlagu. Kada je riječ o kupaonskom namještaju, staklo se najčešće kombinira s MDF pločom ili iveralom. Staklo daje efekt visokog sjaja i dodatno štiti kupaonski namještaj od vlage.