Hrb savjetnik – barmeni: Promaknuti ste na mjesto voditelja? Što dalje?

1087

Kolege koji su do prije dva dana bili na istoj poziciji kao vi, možda će biti sretni zbog vas, ali možda će se pojaviti i doza ljubomore. Nemojte im davati dodatnog povoda za zavist i odjednom zaboraviti da su to još uvijek vaši kolege.

Piše: Kristina Tolj, Udruga konobara i barmena Hrvatske

Na istom ste radnom mjestu već neko vrijeme i dočekala vas je ponuda postati voditeljem. Na prvu ste vrlo vjerojatno ponosni što dobivate takvu priliku, ali jedne stvari biste sasvim sigurno trebali biti svjesni –  ta funkcija sa sobom nosi puno odgovornosti. Biti voditelj samim time znači da briga o nabavi, opremi i cjelokupnom stanju bara uvelike ovisi o vama.

Funkcija voditelja sa sobom nosi puno odgovornosti. Biti voditelj samim time znači da briga o nabavi, opremi i cjelokupnom stanju bara uvelike ovisi o vama. Vaš nadređeni možda neće biti uvijek dostupan i prisutan kako bi sve držao pod kontrolom. Ono što je u tom slučaju vrlo bitno je ostati prizemljen.

Vaš nadređeni možda neće biti uvijek dostupan i prisutan kako bi sve držao pod kontrolom. Ono što je u tom slučaju vrlo bitno je ostati prizemljen. Kolege koji su do prije dva dana bili na istoj poziciji kao vi, možda će biti sretni zbog vas, ali možda će se pojaviti i doza ljubomore. Nemojte im davati dodatnog povoda za zavist i odjednom zaboraviti da su to još uvijek vaši kolege.

  • Ako ste zaduženi raspodijeliti zadatke, nemojte davati naredbe. Dajte kolegama upute i ostalo prepustite njima. Dajte im dodatne razloge da vas poštuju – iz nekog razloga ste odabrani vi. Bez obzira radi li se o vašem znanju, dobrom ponašanju prema ostalima ili o stažu.
  • Ne znači da ste bolji u svemu od svojih kolega, ali ste se sigurno u nečemu istaknuli. Idite još korak dalje. Možete motivirati nekog kolegu kojemu danas nije dan. Možete pronaći neki novi koktel, ponuditi njima da ga isprobaju i daju svoje mišljenje.
  • Vi ste tu između kolega i nadređenog. Ukoliko postoje problemi s jedne ili druge strane, probajte vi pronaći razumijevanje i dati svoj doprinos rješavanju. Problemi većinom nastaju zbog greške u komunikaciji i međusobnog nerazumijevanja.
  • Nemojte opominjati kolege i kritizirati ih pred nadređenim. Ako smatrate da nešto ne rade kako treba, bolji efekt ćete postići ako im to kažete nasamo. Oni se tako neće osjećati ugroženima, a opet imaju priliku poraditi na tome ako im je stalo. Osim u slučaju kada vas ne žele poslušati – onda poduzmite dodatne mjere i reagirajte.
  • Iako ste dobili puno novih zadataka koji uključuju druge, nemojte zaboraviti i dalje raditi na sebi. Ovaj posao radite jer ga želite i volite raditi. Neprestano razvijajte svoje znanje o barskoj struci i ulažite u sebe. Predlažite novitete nadređenom, učinite bar u kojem radite mjestom u kojem ćete i vi sami biti inspirirani, a onda to možete prenijeti i na goste.
  • Ušli ste u novu ulogu i više – manje držite konce u rukama. A onda vam se dogodi i pokoja greška. Zaboravili ste naručiti slamke na vrijeme, niste procijenili da će vam toliko sirupa biti potrebno jer su baš danas svi poludjeli za novim koktelom koji ste osmislili, svježe voće vam još nije stiglo… ali ne dajte se obeshrabriti. Hladne glave ćete ipak prije naći rješenje za neočekivane i nepredviđene situacije. A rješenje uvijek postoji.

ZAKLJUČAK

Pogreške koje se događaju mogu vas naučiti nečemu novome. Bitno je da ste ih svjesni i da radite na njima. S vremenom će stvari koje vas muče doći na svoje mjesto. Počet ćete predviđati moguće događaje pa onda u skladu s time reagirati preventivno. Na vama je da se trudite što više biti korak ispred i na pravom ste putu postati odličnim voditeljem.