Hrvatska i dalje uvjerljivo najsigurnija destinacija na Mediteranu

Hrvatska je i dalje najsigurnija turistička EU destinacija na Mediteranu i, prema ocjeni uglednog njemačkog instituta Robert Koch koji nijednu županiju u Hrvatskoj, za razliku od većine Mediterana, ne označava kao ”rizičnu”, a i prema američkom Johns Hopkins University koji uspoređuje zemlje prema tzv. kotrljajućem prosjeku sedmodnevne incidencije na 100.000 stanovnika.

Četrnaestodnevna incidencija na 100.000 stanovnika za cijelu Hrvatsku iznosi 60, a stopa oboljelih u odnosu na ukupno testirane je 3,1 posto, što znači da je Hrvatska po kriterijima ECDC-a ”u zelenom”.

„Uz adekvatne mjere Stožera civilne zaštite RH, cijepljenje i suradnju turističkog sektora i ostalih u lancu putovanja, epidemiološka situacija nam se dodatno popravlja. Zadržavamo titulu najsigurnije destinacije na Mediteranu i pokazujemo da je, uz dobru pripremu, turizam moguć i u vrijeme pandemije. Poduzeli smo sve korake kako bi turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju u koju dolaze, ali i iz koje se mogu bez problema vratiti u svoje zemlje. Sigurnost naših sugrađana i turista nam je na prvom mjestu“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Epidemiološka situacija u najpopularnijim turističkim destinacijama je i bolja od prosjeka Hrvatske. Primjerice, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Istarskoj županiji iznosi 22, a u Primorsko-goranskoj županiji 31, što znači da su te destinacije sigurnije za brojne turiste od njihovih matičnih zemalja.