Hrvatska od 1. srpnja dodatno popušta mjere

Od idućeg četvrtka, 1. srpnja, zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, Hrvatska će dodatno ublažiti epidemiološke mjere. Kako je potvrdio Nacionalni stožer civilne zaštite, na događajima na kojima će sudjelovati osobe koje imaju digitalne EU potvrde neće biti ograničenja broja okupljenih, a takvi događaji će se moći organizirati bez vremenskog ograničenja.

Taj će potez omogućiti organizaciju najrazličitijih evenata diljem zemlje. Organizatorima događanja bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde, a za održavanje događaja trebat će i suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite.

„Glavne značajke su još veće otvaranje, tako da će osobe koje su cijepljene, preboljele ili negativno testirane na Covid-19, imati mogućnost sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih epidemioloških mjera. Logika je da se može otvoriti i ono što je do sada bilo zatvoreno, idemo afirmativno, vjerujemo u svijest ljudi da je svima u interesu da ovo razdoblje pred nama prođe najbolje moguće uz najmanje rizika”, poručio je ravnatelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović.

Za događaje na kojima neće biti kontroliran Covid status putem aplikacije ostaju ograničenja trajanja do 24 sata i maksimalna posjećenost od 100 ljudi.

„Cijepljenje je najbolji alat da se poboljša epidemiološka situacija, a odlična je vijest da se u nekim županijama cijepilo više od 70 posto turističkih radnika. Time su pokazali ne samo brigu za svoje zdravlje nego i za zdravlje gostiju, ali i za sezonu i očuvanje radnih mjesta“, izjavio je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.