Hrvatski startup Cidrani kreira inovacije usklađene s prirodom i čovjekovim napretkom

194

Cidrani je način života koji spaja inovacije s mudrostima drevne prirodne medicine. On potiče hedonizam, ali hedonizam s mjerom kroz uživanje koje vodi k našem napretku. On je ispred svog vremena, ali odiše luksuzom. On brine za zajednicu i iako zna da je svaki čovjek jedinka, također je svjestan da kroz zajedništvo postižemo sinergiju i nevjerojatne rezultate. Također je i strpljiv i prati ritam prirode, kao što i fermentacija zahtijeva vrijeme, trud i brigu.

O TIMU IZA CIDRANIJA

Cidrani je osmislio mladi hrvatski startup – Nika Pintar i Bruno Balen, koji imaju viziju svaku hranu učiniti superhranom. Istražuju i razvijaju svjetske inovacije na području fermentacije. „Pogoni nas i strast za poticanjem razvoja ruralnih područja i zato dio svog prihoda investiramo u nove projekte koji u sebi sadrže održivi razvoj, inovativne metode proizvodnje hrane, zdravlje čovjeka i okoliša, međugeneracijske edukacije“, objašnjava Nika Pintar

CIDRANI CRAFT OCAT

Cidrani nazivamo octom u nedostatku boljeg pojma. On je zapravo jedan visokofunkcionalni fermentirani tonik od cider jabuka koji obiluje mikronutrijentima, posebice polifenolima – sadrži ih čak 8000 mg/l. Usporedbe radi, visokokvalitetna maslinova ulja koja imaju više od 250 mg polifenola po litri službeno se smiju nazivati dobrima za zdravlje. Polifenoli su antioksidansi koji se povezuju s očuvanjem mladosti i razlog zašto ih Cidrani ima toliko je divlja fermentacija posebne sorte cider jabuka, zbog koje i ima svoju karakterističnu duboku zlatno-crvenu boju.

Cidrani tim svakodnevno radi na razvoju novih recepata usklađenih s prirodom i čovjekovim napretkom, koristeći pritom znanje i tehnologiju modernog doba

Postupkom divlje fermentacije nastaje i wild mother kultura, bogatstvo probiotika, enzima i dobrih bakterija. Upravo zato Cidrani nazivamo i živim octom jer nije pasteriziran, što znači da sve te vrijedne bakterije mogu pogodno djelovati na našu probavu, metabolizam i raspoloženje. Čak do 80% našeg imunosnog sustava živi u našem probavnom traktu, a tamo nastaje i do 90% serotonina u našem tijelu, zbog čega uistinu možemo zaključiti da visoko stanje duha započinje upravo s dobrom probavom.

CIDRANI FOUR SEASONS – OCAT KOJI NEMA OKUS OCTA

Gustoća mikronutrijenata, kompletna informacija bilja i živa probiotička wild mother kultura sljubljeni su u Cidrani Four Seasons liniji, jedinstvenom funkcionalnom konceptu dodataka jelima inspiriranom drevnim oxymelima. Naziv oxymel koristio se još u antičkoj Grčkoj i Rimu, a označava spoj meda i živog octa, infuziranog biljem, koji je služio kao okrepa za zdravo tijelo, visok duh i mentalnu jasnoću.

Foto: Marina Obradović

Kao posvetu toj drevnoj mudrosti, liniju smo nazvali prema latinskim nazivima godišnjim dobima, a njome vladaju pomno odabrani organski sastojci visoke funkcionalnosti u skladnim omjerima koji su rezultat višefaznog procesa fermentacije.

SIAL PRIZNANJE

Cidrani Four Seasons linija dobila je priznanje jednog od vodećih svjetskih prehrambenih sajmova – SIAL Paris te je postala dio ‘SIAL Innovation selekcije 2020’ u sklopu SIAL Paris sajma, na kojem se predstavljaju inovativni funkcionalni prehrambeni proizvodi, a koji se odvija svake druge godine. Ovim priznanjem, koje je Four Seasonsu dodijelio stručni žiri SIAL Paris sajma, ovaj jedinstveni gastrofunkcionalni koncept ušao je i u trku za glavnu nagradu, SIAL Grand Prix Innovation Awards.

CIDRANI HONEY – Premium živi organski jabučni ocat infuziran sirovim medom

Baza Cidrani Honeyja je naš Cidrani Original, obogaćen organskim sirovim medom od bagrema koji mu daje slatkoću. Ovaj recept inspiriran je narodnim receptima za bolju kvalitetu sna, a radi se o spoju prebiotika, probiotika, enzima i polifenola koji su ključ dobre probave i dugovječnosti. Preporučujemo jednu do dvije žlice razrijediti u čaši vode i piti natašte ujutro ili navečer prije spavanja. Također, Cidrani Honey razrijeđen u čaši gazirane vode postaje najukusniji bezalkoholni šampanjac.

ZAŠTO SIROVI MED?

Običan med na policama dućana najčešće je pasteriziran, čime on gubi svoja ljekovita svojstva po kojima je poznat već tisućama godina. Sirovi med nije procesuiran, što znači da sadržava sve one dobre nutrijente koji podižu imunitet, prebiotike i enzime za zdravlje probave i moćne polifenole, čuvare dugovječnosti.

ISPROBAJTE RECEPTE:

CIDRANI HONEY PJENUŠAC

U čašu za šampanjac ulijte gaziranu vodu i dodajte Cidrani Honeyja dok ne poprimi karakterističnu zlatnu boju pjenušca. Po želji začiniti s prstohvatom cimeta.

CIDRANI FOUR SEASONS + KOZJI SIR

Cidrani Four Seasons linija uživanju u siru dodaje jednu sasvim novu dimenziju organoleptičke senzacije. Bilo koji od četiri okusa daje posebnu notu i zaokružuje okus sira svojom jedinstvenom slatko-kiselo-biljnom kombinacijom.

Više informacija doznajte na: https://niksennutrio.com