I rasvjeta u hotelu je dio brenda

1227

Dobrodošlica započinje u hotelskim predvorjima, stoga taj prostor treba odisati toplom i ugodnom atmosferom. Važno je voditi računa o osoblju koje radi u tim prostorima: potrebno je stvoriti ugodnu radnu atmosferu, s dovoljnom jačinom rasvjete kako biste nesmetano obavljali posao.

Rasvjeta također mora biti prilagođena namjeni prostorije, ovisno o tome je li prostorija namijenjena dnevnim aktivnostima, sastancima, filmskim projekcijama ili plesnim zabavama. Konferencijske se dvorane zbog svoje višenamjenske uporabe moraju prilagođavati svim zahtjevnim aktivnostima (sastanci, obuke, seminari…). U takvim su prostorima nužni sustavi funkcionalne, ali i ukrasne rasvjete. Upravljanje mora biti jednostavno, na dodir tipke. Na takve sustave se mogu nadograditi sustavi upravljanja zaslonima, električnim roletama i slično.

(PRO)SVIJETLITE SE I UŠTEDITE

Svaka zasebna prostorija u hotelu mora biti osvijetljena individualno, ovisno o njezinoj namjeni. Osim uobičajenih izvora svjetlosti važno je staviti naglasak na LED rasvjetu. Ona svojom jednostavnošću može pružiti široku paletu prilagodbe rasvjete prostoru i potrebama. Jednim dodirom tipke mijenja se boja, intenzitet, toplina svjetlosti i ostvaruje dinamika prostora. Odabir učinkovitih rasvjetnih tijela, u kombinaciji s prirodnim izvorima svjetlosti, jamči veliku uštedu energije.

Povećana energetska učinkovitost izvora svjetlosti i rasvjetnih tijela znatno će pridonijeti smanjenju troškova objekta. Žarulje s duljim životnim vijekom čuvaju okoliš i smanjuju ukupne troškove. Prema proračunskim istraživanjima, navedenim se metodama potrošnja ukupne energije, utrošene na rasvjetu, može smanjiti i do 40%. S obzirom da hoteli rade 24 sata dnevno, prilikom izrade svakog rasvjetnog rješenja, niska je potrošnja dobrodošla. U hodnicima rasvjeta treba omogućiti osjećaj sigurnosti i zaštićenosti.

Rasvijetljeni stropovi i zidovi smanjuju osjećaj klaustrofobičnosti, a rasvjeta pojedine slike ili detalja umanjuje jednolikost. Prilikom uređenja hotelskih soba važno je voditi računa o tome da sobe nisu samo spavaonice već i mjesta za opuštanje te gosti u njima gledaju TV, čitaju, koriste računalo itd. Ti uvjeti zahtijevaju posebno oblikovanu rasvjetu koja se može prilagoditi svakoj aktivnosti posebno – gosti bi trebali imati mogućnost prilagodbe rasvjete po svom ukusu. Time se postiže bolja energetska učinkovitost i može se uštedjeti do 75%.

KREATIVNA RASVJETA

Stvaranje opuštajućeg ugođaja u welness zoni ili energičnog okruženja u fitness censtru ostavit će trajan i povoljan utisak na goste. Opuštajući ugođaj u welness zoni može se postići blagom, neizravnom ili obojanom svjetlošću. Važno je voditi računa da su rasvjetna rješenja otporna na vlagu. Rasvjeta fasade hotela treba biti prilagođena arhitektonskoj strukturi zgrade, ali i zadovoljiti kriterije brenda. Rasvjeta će omogućiti da zgrada ‘živi’ i noću, ali je pravilo da se rasvjetna rješenja pročelja moraju uklopiti u arhitekturu zgrade. Rasvjeta korištenja na povijesnim zgradama može naglasiti njezinu povijesnu dominaciju i posebnost.

Objekte s bogato ukrašenim pročeljima preporučljivo je osvijetliti uskim snopovima reflektora, pri čemu se naglašavaju odabrani detalji. Kreativna je rasvjeta važna je i u restoranima i barovima. Svjetiljke na osnovi LED-a omogućavaju nevjerojatne dojmove i iskustva. Rasvjeta u restoranu bi trebala stvarati stimulativan i osvježavajući ugođaj za vrijeme doručka te opuštajući za vrijeme večere.

Za večerom gosti trebaju osjećati privatnost dok istodobno moraju imati dovoljno svjetla kako bi pročitali jelovnik te mogli vidjeti jedni druge u što prirodnijem svjetlu. Vrlo je važno da se vaš hotel ističe u odnosu na druge. Trebao bi biti jedinstven i pružati gostu nezaboravna iskustva zbog kojih će se vraćati i preporučiti ga prijateljima.