Hrvatska vina iz amfora u kratkom su vremenu postala hit. Prepoznata diljem svijeta, ova ekskluziva čuvana je 700 dana pod morem, a prošla je 70 ruku do krajnjeg korisnika. Vina iz amfora vrlo su brzo izazvala zanimanje svjetske javnosti. Hrvatski patent vina iz mora zaštićen je diljem svijeta, a ovih dana otvorena je i jedinstvena Edivo vinarija u kojoj se brojni gosti na kopnu i pod morem mogu upoznati s ovim jedinstvenim hrvatskim proizvodom.

Pitoreskno mjesto Drače na otoku Pelješcu nalazi se na pola puta između Stona i Orebića. Jedan od naših najpoznatijih vinskih otoka odavno privlači ljubitelje vina, a nova Edivo vinarija predstavlja korak dalje.

Prostire se na 1.000 m2 na kopnu te ispod mora. Vinarija uključuje čak 14 tisuća nasada koje su raspoređene na svim stranama otoka, a po potrebi se vino otkupljuje i od kooperanata. Gosti imaju prilike iz prve ruke vidjeti kako nastaje cijeli proces vina u amforama.

Prostor su uredili vlasnici Ivo i Anto Šegović te Edi Bajurin, a odiše tradicionalnim detaljima karakterističnim za otok Pelješac. Veliki masivni drveni stol vodi nas na zanimljivo putovanje, vlasnici pričaju priču, ideja i mistika u kojoj je nastala sama amfora vrijedna je divljenja.

Vinarija u zatvorenom i otvorenom dijelu predstavlja nekoliko vrsta koje oduševljavaju. Najpoznatija su Navis Mysterium Amfore, Navim Mysterium vina iz boce koja je također odležala u moru, ali i ostale vrste Edivo Dingač, Edivo Plavac, Plavac mali i druga.

Jedan novi svijet, koji Hrvatsku razlikuje od drugih vinskih destinacija, krije se nekoliko metara ispod površine Jadranskog mora. U pratnji iskusnih ronilaca, po prvi puta imamo prilike zaviriti u skriveni podvodni svijet vinarije Edivo.

Izvor/Video/Facebook: Thrillist Video

Stara potopljena brodica, koja na dnu malostonskog zaljeva leži već godinama, morsko je skladište u kojima se amfore čuvaju 700 dana na idealnoj temperaturi od 15 do 17 stupnjeva. Ovo tajnovito morsko vino, uz malostonske kamenice, čuvene sireve raznih okusa te domaći pršut jednostavne su, a opet posebne delicije koje će Hrvatsku dodatno ucrtati na mapu nezaobilaznih gastro destinacija.