Jesen u kafiću: Savjeti za privlačenje novih gostiju

3390

Gosti u kafiću plaćajući ‘piće’ zapravo plaćaju prostor i atmosferu. Zato moraš dobro razmisliti kakav dojam želiš ostaviti kod klijenata. I budi strpljiv i uporan jer je za svaku promjenu potrebno vrijeme.

Piše: Igor Kutil, direktor Kutil d.o.o.

Svakom je ugostitelju cilj privući što više novih posjetitelja koji će s vremenom postati stalni gosti. Problem je što za svaki lokal postoje određene pretpostavke ili mišljenja kojih se jako teško ‘riješiti’. I oni koji nikada nisu ni ušli u tvoj ugostiteljski objekt imaju neki stav prema njemu, možda od poznanika ili medija, možda na temelju vanjskog izgleda objekta, osoba koje tamo izlaze i sl. Da bi se promijenila konkretna atmosfera u objektu te privuklo drugačije goste, prvenstveno je potrebno vrijeme, strpljenje i kreativnost.

DRUGAČIJA PONUDA

Ponuda je jedan od ključnih čimbenika zbog kojih će se gost vratiti u tvoj lokal. Nadopuni ju s novim proizvodima ili promocijskim akcijama (primjerice kava i sok u paketu po povoljnijoj cijeni, za vrijeme nekog sportskog događaja organiziraj akciju na pivo i sl.). Drugačija ponuda može biti povezana i postavljanjem biljarskog stola, pikada ili stolnog nogometa. Isto tako, neke stvari izbaci ako nemaš koristi ili zarade od njih (poker aparat, primjerice). Napravi nešto drugačije – organiziraj nastup stand up komičara koji su u posljednje vrijeme sve popularniji, potakni festival mladih glazbenika koji će htjeti gotovo besplatno nastupati jer im je cilj što veća promocija. Razmisli i budi drugačiji!

STVORI ATMOSFERU

Odredi točnu ciljanu skupinu i koncentriraj se samo na njih jer se često pokaže da kada želiš sve vrste gostiju – na kraju ne dobiješ niti jednog. Zato se bolje usmjeriti na točnu grupu koju želiš u svojem lokalu. Možda ćeš trebati uložiti u nove stolice, fotelje i dizajn objekata, no nekada bez potpune transformacije nema ni promjene u klijenteli. Osiguraj i besplatni internet, dnevne novine, televizor. Naravno, ne moraš napraviti sve navedeno, nego napravi izbor s obzirom na tvoju ciljanu skupinu.

NOVO OSOBLJE

Možda bi bilo dobro da zaposliš mlađe osobe (ako ti je ciljana skupila mlađa populacija), one koji su komunikativniji te koji imaju dobre konobarske vještine. I koji vole svoj posao jer će gost to prepoznati i osjetiti.

BUDI PAŽLJIV

Uz čaj obavezno pokloni keksiće i med, a uz kavu čokoladicu. Sokove poslužuj u velikim čašama, sa slamkama ili malim suncobranima. Eksperimentirajte s proizvodima pa napravite voćni bezalkoholni koktel i ponudi hladni Frappe s bogatim slojem šlaga, čokoladnog preljeva… Kad više ljudi pije pivo, neka dobiju kikiriki ili kokice.

PROMOVIRAJ SVE ŠTO RADITE

Iskoristi društvene mreže i najavi događaje, koncerte, nagrade, promocije… Fotografiraj atmosferu, izdvoji neki smiješni citat, pozovi goste u kafić, reklamiraj se. I za kraj zapamti kako gosti u kafiću, plaćajući ‘piće’, zapravo plaćaju prostor i atmosferu. Zato moraš dobro razmisliti kakav dojam želiš ostaviti kod klijenata. I budi strpljiv i uporan jer je za svaku promjenu potrebno vrijeme.

NEKOLIKO IDEJA ZA JESEN U KAFIĆU

Mnogi se tijekom jeseni vrate svojoj rutini i obavezama, a uz to, hladnije vrijeme baš i ne poziva na izlaske. No nekoliko ideja može zainteresirati vaše potencijalne goste.

  1. Pozdrav ljetu

Pri kraju ljeta organizirajte party s kojim ćete se oprostiti od ljeta. Ljetni kokteli, suncobrani, glazbeni hitovi, šarena dekoracija…. Pozovite goste da na takvom eventu prisjete svih doživljaja ovog ljeta te da ga na pravi način ‘zatvore’.

  1. Jesenski kokteli

Tko kaže da je samo ljeto vrijeme za koktele? Na internetu istražite recepte za jesenske slastice poput koktela s kruškama i brusnicama ili jabuke i votke, ili možda kreativne koktele s vinom. Unesite i malo jesenskog doživljaja u dekoraciju prostora te, naravno, oglašavajte se na društvenim mrežama.

  1. Halloween party

Osim poznate dekoracije za Noć vještica, ponudite gostima nešto drugačije – pripremite punč, osmislite desert od bundeve ako imate restoran ili grickalice koje poklanjate uz određene narudžbe. Stvorite atmosferu straha u kafiću, neka se i osoblje uključi u događaj i puštajte prigodnu glazbu.

Što nije objavljeno na društvenim mrežama, nije se ni dogodilo, stoga napravite na Facebooku događaj putem koje ćete objaviti sve najvažnije informacije o partyju.

U restoranu se ponuda također treba prilagoditi godišnjem dobu – za desert poslužite kesten pire serviran u malenim crnim čašicama, ušećerene jabuke koje su izvrsne za sladiti nepce, ali i za dekoraciju stola ili tematske cupcakese.

  1. Ponuda drugačijih toplih pića

Potražnja za hladnijim pićima polako se smanjuje pa je odlično vrijeme za istaknuti se od konkurencije pomoću drugačije ponude. Toplu čokoladu ili kakao nadopunite sa šlagom i keksima ili ponudite ukusni i beskofeinski Frappe.

  1. Back to…

Ovisno o vašoj ciljanoj grupi gostiju, organizirajte back to school ili back to work party. Ponudite nižu cijenu pića te, ako ste u mogućnosti, organizirajte i neku svirku. Poručite svojim gostima i da jesen može biti zabavna te da nema mjesta depresiji zbog kraja ljeta.