Kako riješiti problem nedostatka radne snage u turizmu

Rješenje nedostatka radne snage je u stranim radnicima, koji uglavnom dolaze iz dalekih prekooceanskih država

Prema podatcima MUP-a, u 2022. godini do 31. svibnja izdano je ukupno 51.516 dozvola za boravak i rad stranih radnika u Hrvatskoj. Od tog broja, za državljane Filipina izdano je 2.194 dozvola za boravak i rad. U odnosu na 2021. godinu, kada je u istom razdoblju izdano 26.143 dozvola za boravak i rad, u 2022. godini zamjetno je povećanje izdanih dozvola za boravak i rad od čak 97%.

Zbog specifičnosti turističke sezone u Hrvatskoj, i dalje imamo velik problem oko pronalaska kvalitetne radne snage. Iako uvjeti rada i plaće u turizmu rastu iz godine u godinu, procjenjuje se da u ovom trenutku i dalje nedostaje više od 30.000 turističkih djelatnika. Isti trend manjka radne snage prati i sve veći uvoz stranih radnika, pogotovo onih iz prekooceanskih država.

Budući da je standard života na Filipinima puno niži nego u Hrvatskoj, Filipinci rado dolaze u Hrvatsku za boljim poslom. Nije im problem prijeći gotovo 12 000 kilometara jer u Hrvatskoj mogu ostvariti bolje uvjete rada nego u svojoj rodnoj državi. Prosječna plaća na Filipinima iznosi oko 300 dolara mjesečno, odnosno nešto više od 2000 kuna, stoga ne čudi činjenica da Filipincima Hrvatska djeluje kao vrlo bogata država s puno potencijala za zaradu. Osim veće plaće, Filipincima velik problem predstavlja i nedostatak radnih mjesta u njihovoj državi. Omjer broja stanovnika i dostupnih radnih mjesta na Filipinima nisu u skladu, što dodatno otežava pronalazak posla.

Na dan 31. svibnja 2022. godine, važeći boravak u Republici Hrvatskoj ima 3.367 filipinskih državljana, od toga njih 31 ima važeći stalni boravak, a 3.336 privremeni boravak. Najveći broj filipinskih državljana ima odobren privremeni boravak u svrhu rada, odnosno njih 3.179.

 

Pojačana regulacija prekomorskog zapošljavanja

Iako se uvoz stranih radnika često asocira s neadekvatnim radnim uvjetima u kojima rade radnici iz zemalja trećeg svijeta, filipinsko tržište radne snage vrlo je regulirano. Tako primjerice Filipinska državna agencija za prekomorsko zapošljavanje, kao i Ured za provedbu prekomorskih zapošljavanja nalažu da su hrvatski poslodavci dužni radniku s Filipina osigurati iste uvjete rada kakve imaju i njihovi domaći kolege na istom radnom mjestu. Takvim se regulativama onemogućuje podcjenjivanje filipinskih radnika, ali i ne ugrožava konkurentnost domicilnog radnog stanovništva.

“To nam nije bio nikakav problem, dapače, uređen sustav uvoza stranih radnika nama samo olakšava posao. Postoje jasni standardi i pravila kojih se strogo držimo, što odmah naglašavamo domaćim poslodavcima na inicijalnom razgovoru o uvozu radnika s Filipina.” poručio je Stjepan Jagodin, direktor tvrtke PINOY385, specijalizirane za zapošljavanje filipinskih radnika u Hrvatskoj.

Budući da je engleski jezik jedan od službenih jezika Republike Filipini, filipinski radnici lako komuniciraju u Hrvatskoj i brzo se prilagođavaju našim standardima. Jedna od bitnih razlika između rada na Filipinima i rada u Hrvatskoj je radna kultura. Naime, za filipinske radnike izvršenje zadataka ispred je radnog vremena, tako da će oni ostati raditi sve dok ne završe sve radne zadatke koje tog dana imaju.

Iako je nama možda neshvatljivo da fiksno radno vrijeme zaista nekome može biti prednost, Filipinci su navikli na potpuno drugačiji ritam rada. Upravo zato ih hrvatski poslodavci rado zapošljavaju, jer znaju da će kvalitetno i savjesno obavljati svoj posao.

Usprkos trenutnim statističkim podatcima koji pokazuju povećanje izdanih dozvola za boravak i rad u Republici Hrvatskoj od čak 97% u odnosu na prethodnu godinu, procjenjuje se da će i dalje nedostajati velik broj radnika, posebno u sektoru turizma. Više o zapošljavanju radnika s Filipina možete pronaći na web stranici: https://pinoy385.hr