Knauf Insulation ulaže 120 milijuna eura u održive tehnologije i razvoj Novog Marofa i okolice

default

Ova investicija neće samo modernizirati proizvodni proces već će i značajno doprinijeti zaštiti okoliša smanjenjem emisija stakleničkih plinova za 80%

U prostorijama i pogonu kompanije Knauf Insulation d.o.o. danas je održano druženje s novinarima prilikom kojeg im je predstavljen razvoj kompanije unazad nekoliko godina te planovi za daljnje širenje i razvoj poslovanja.

Tako je iza kompanije Knauf Inslulation Hrvatska najuspješnija godina poslovanja koje traje već 44 godine. Poslovna godina je završila s 98 milijuna eura prihoda, od kojih je čak 82 milijuna ostvareno na tržištima Europe i ostalih država širom svijeta uz ostvarenu dobit od preko 14 milijuna eura.

Na taj se način Knauf Inslulation ponovno pokazao kao jedan od vodećih proizvođača građevinskih materijala, a ujedno i kao jedan od najvećih izvoznika u Republici Hrvatskoj. Daljnje ulaganje u održivi razvoj, inovativne tehnologije i uštede emisija u zrak vidljive su u strategiji kompanije i ulaganju od 120 milijuna eura u novu proizvodnu liniju u svojoj tvornici u Novom Marofu koja će prvi put unutar grupacije Knauf Insulation umjesto ljevačkog koksa koristiti električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Sama investicija je već u visokoj fazi građenja i planirano je da sredinom iduće godine krene testni rad, a nakon toga do kraja godine i prva proizvodnja.

Ova investicija neće samo modernizirati proizvodni proces već će i značajno doprinijeti zaštiti okoliša smanjenjem emisija stakleničkih plinova za 80%. Promjena tehnologije omogućit će Knauf Insulationu da postigne svoje ambiciozne ekološke ciljeve i dodatno pozicionira tvrtku kao lidera u održivoj industriji gdje se već godinama ponosi kao jedina tvornica kamene vune koja većinom ne koristi fenol-formaldehidnu smolu, nego ekološko vezivo na bazi šećera, ECOSE.

Osim ekoloških benefita, ova investicija donijet će i značajan društveno-ekonomski doprinos lokalnoj zajednici. Otvaranjem oko 80 novih radnih mjesta, Knauf Insulation će izravno utjecati na poboljšanje standarda života u Novom Marofu i okolici.

Još jedan ključan element investicije je ulaganje u elektrifikaciju područja. Povezivanje Novog Marofa na 110 kV mrežu omogućit će elektrifikaciju cijelog područja grada i susjednih općina. Ovaj infrastrukturni projekt preduvjet je za održivo poslovanje i transformaciju industrije cijele mikroregije, a također nosi i županijski značaj.

Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulation Hrvatska

“Posebno smo ponosni na prošlogodišnje poslovanje jer smo ostvarili rekordne kapacitete proizvodnje na svim linijama, što nam je omogućilo povećanu prodaju i izvanredne rezultate. S prihodima od 98 milijuna eura od kojih je većinski dio ostvaren na inozemnim tržištima te dobiti od 14 milijuna eura, potvrdili smo da smo jedna od vodećih kompanija, ne samo u Varaždinskoj županiji i u industriji proizvodnje građevinskih materijala, agregata i stakla, već i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Dodatno smo ponosni na našu predanost održivosti i inovacijama kao svrsi našeg poslovanja gdje smo već dugo jedina tvornica koja većinom koristi vezivo bez fenol-formaldehidne smole.

Kako bismo i dalje razvijali naše poslovanje, ove i sljedeće godine investiramo preko 120 milijuna eura u Novom Marofu, čime ćemo za duplo povećati kapacitete proizvodnje, investirati u najbolje što tehnologija kamene vune može ponuditi, kako bi poboljšali našu proizvodnju i minimalno utjecali na okoliš, ali i osnažiti lokalnu zajednicu kroz otvaranje više od 80 novih radnih mjesta, dodanih mogućnosti za razvoj i širenje lokalnih kompanija koje surađuju s nama te kroz inovativnu tehnologiju doprinijeti zaštiti okoliša i postaviti temelje za održivu budućnost i kompletnu tranziciju na električnu energiju zbog čega smo i investirali u povezivanje područja Novog Marofa na 110 kV dalekovod.

Pored ove investicije, završene su ili su u tijeku i mnoge druge, od kojih bi posebno istaknuo ulaganje od otprilike 10 milijuna eura u liniju za proizvodnju proizvoda za hortikulturu koja bi se isto trebala realizirati do kraja 2025. godine, ali to je samo jedan dio naših planova koje planiramo realizirati na našoj trenutnoj lokaciji. Razvoj i ulaganje u naše zaposlenike igra ključnu ulogu u ostvarivanju naših poslovnih ciljeva, jer vjerujemo da je ljudski kapital najvažniji resurs svake kompanije. Kroz kontinuirano ulaganje u profesionalni razvoj i ostale benefite naših djelatnika, stvaramo uvjete za inovacije i unapređenja u svim aspektima našeg poslovanja”, izjavio je Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulation Hrvatska.

Knauf Insulation Hrvatska nastavlja ulagati u tehnologije koje omogućavaju efikasnije i ekološki prihvatljivije procese, dok istovremeno radi na jačanju lokalne zajednice otvaranjem novih radnih mjesta i infrastrukturnim projektima.