Kobasice i kulenove seke iz Baranje osvojile zlata za kvalitetu u Istri

Baranjski proizvođački tradicionalnih mesnih delicija predstavili su se ovog vikenda na sajmu S klobasicom u EU koji je po deveti puta održan u istarskom Sv. Petru u Šumi. Kao i svake godine u sklopu sajma se održavaju i Dani hrvatskih kobasica i salama čiji sastavni dio je najveće nacionalno ocjenjivanje kvalitete ovih proizvoda. S ukupno 194 uzorka ovogodišnje ocjenjivanje je bilo najveće do sada, a 20 renomiranih stručnjaka ocjenjivalo je kobasice i salame u jedanaest različitih kategorija.

Članovi udruge Baranjski kulen – OPG Matijević iz Suze, OPG Stanković iz Belog Manastira, OPG Stojković iz Jagodnjaka i Belje plus poslali na ocjenjivanje svoje odabrane kulenove seke i osvojili ukupno pet zlatnih medalja od kojih su dvije pripale Belju. Tri zlatne medalje su osvojene i u kategoriji slavonskih kobasica (Belje, OPG Matijević i OPG Stojković) pa su baranjski proizvođači pokazali ujednačenost visoke kvalitete u svim tradicionalnim suhomesnatim proizvodima koje imaju u svom asortimanu.

Miodrag Komlenić, predsjednik udruge Baranjski kulen i direktor Baranjke, pogona za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda u Belju, istaknuo je ovo kao veliki uspjeh svih baranjskih proizvođača te dodao: „Naše ovogodišnje sudjelovanje na sajmu S klobasicom u EU, najuspješnije je do sada. Osvojenim zlatnim medaljama smo potvrdili da je Baranja iznimna eno-gastro destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao što je to Istra na moru. Suradnja s partnerima u Istri nam je jako važna i otvara nam brojne nove mogućnosti i u promociji i u plasmanu baranjskih proizvoda. Zahvaljujući podršci Osječko-baranjske županije u prošloj godini smo pokrenuli nekoliko novih projekata vezanih uz Baranjski kulen koje planiramo nastaviti i u ovoj godini.“

Baranjskim proizvođačima Hrvoju Matijeviću, Slobodanu Stankoviću i Miloradu Stojkoviću ovaj  sajam je važna prilika za predstavljanje i prodaju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda u Istri te uspostavljanje poslovnih kontakata za turističku sezonu. Kako ističu ove godine je potražnja bila jako dobra pa računaju da će tako biti i tijekom cijele godine, kako na Jadranu, tako i kod kuće u Baranji.

Sajam S klobasicom u EU ove je godine posjetilo nekoliko tisuća ljubitelja tradicionalnih domaćih proizvoda čija je ponuda zauzela cijeli gradski trg, a Sv. Petar u Šumi je bio pravi „grad od kobasica“ s brojnim događajima i eventima vezanim uz kobasice.