Kristijan Orešković pobjednik kvalifikacija Franck barističkog natjecanja u Osijeku

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

Na terasi hotela Osijek održane su kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje, a titulu najboljeg osvojio je Kristijan Orešković iz Đakova, koji će sudjelovati u finalnom regionalnom natjecanju koje se u rujnu održava u Zagrebu. Za veliko finale kvalificirali su se i drugoplasirani Ninoslav Simić (KIC Club Zagreb) i trećeplasirani Skender Fetahi (kafić “Check In“)

Kristijan Orešković radi kao barista u kafiću “In My Place“, a stručni žiri osvojio je vrhunskom tehničkom izvedbom i vještinom čime je pokazao zavidnu razinu znanja i predanosti.

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

“Radim kavu od kad znam za sebe, a natjecateljski duh oduvijek me tjerao da svakim danom budem još bolji u onome što radim. Jako sam uzbuđen jer je finalno regionalno natjecanje u Zagrebu ono što sam dugo čekao. Ne samo da ću pokazati svoje vještine nego ću zasigurno i puno naučiti“, rekao je Kristijan Orešković.

Kvalifikacijsko natjecanje je u dvije faze testiralo sposobnost natjecatelja da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šalicu cappuccina koristeći Latte Art tehniku. Stručni žiri se u ocjenjivanju natjecatelja vodi  pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

“Franck bartističko natjecanje više je od natjecanja, to je jedinstvena platforma za podizanje razine kvalitete napitaka koji se svakodnevno konzumira u ugostiteljskim objektima. Ovo je već treća godina kako organiziramo natjecanje te svakako treba istaknuti da primjećujemo sve veći iskorak u barističkom umijeću. Iskrene čestitke pobjedniku“, rekao je Domagoj Perić, Franckov profesionalni barista i član žirija.

Ovom kvalifikacijskom natjecanju prisustvovali su i učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Osijeka te od Franckovih profesionalnih barista dobili uvid u znanje i vještine ključne za uspješnu karijeru i profiliranje u zanimljivom svijetu kave.

Foto: Davor Javorović / PIXSELL

I ove će godine u kvalifikacijama sudjelovati 50-ak barista odabranih iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje. Deset finalista predstavit će svoje vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave na finalnom natjecanju koje će se, u organizaciji Francka, održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada.

Nakon Osijeka, slijede kvalifikacije u Umagu, a osim u Hrvatskoj natjecanje je već održano u Sloveniji te u Bosni i Hercegovini.