Kušane nove berbe Benvenuti vina u Vinodolu uz pažljivo osmišljena jela chefa Zdravka Tomšića

569

Prošla godina bila je vrlo plodna za obitelj Benvenuti: Malvazija Anno Domini iz 2015. osvojila je trofej za najbolje vino u kategoriji i zlatnu medalju na International Wine Challengu, a Teran iz 2013. nagrađen je priznanjem Platinum – best in category na natjecanju Decanter World Wine Awards. Uz to, prvo izdanje kupaže Caldierosso je osvojilo zlatnu medalju na prošlogodišnjoj Vinistri, a desertno vino Corona Grande nagrađeno je zlatom na Vinistri i srebrom na IWC-u. Sve to okrunjeno je nagradom za vinariju 2017. godine.

Braća Albert i Nikola Benvenuti ljestvicu su postavila vrlo visoko i očekivanja publike su velika, stoga su vina na kojima su predano radili, uložili napore u strogu selekciju, brižljivo njegovali i pratili dozrijevanje, premijerno predstavili u srijedu, 11. travnja 2018., u restoranu Vinodol. Uz pažljivo osmišljena jela cijenjenog chefa Zdravka Tomšića, kušane su nove berbe odabranih vina.

Uz juneći tartar poslužen je Rose 2017., a slijedio je jadranski ceviche, odnosno svježa marinirana riba sa šparogama koju je pratila Malvazija 2017. Uz rižoto od vrganja s dimljenim pačjim prsima sljubljena je odležana Malvazija Anno Domini 2016., prema riječima Alberta Benvenutija, jedna od najboljih u zadnjih deset godina.

Janjeću koljenicu u umaku od majčine dušice savršeno je zaokružio Caldierosso 2016, kupaža terana, merlota, nebbiola i tempranilla koji rastu u vinogradima na položaju Santa Elizabeta. S tog, njihovog najboljeg položaja, ove zime dolazi novo veliko vino. Za desert je poslužen aromatični sir i Muškat San Salvatore 2013., čiji je prethodnik iz 2011. osvojio zlato i nacionalni trofej na International Wine Challengu.