Latte Art – ljubav prema svakoj šalici kave

Većina Hrvata preferira piti kavu s mlijekom. Iako postoji stotine varijacija na tu temu – više/manje mlijeka, više/manje pjene, vruće/toplo/hladno, itd. – otprilike znamo što očekujemo kada naručimo kavu s mlijekom. Uvijek je riječ o nekoj kombinaciju triju elemenata: espresso, mlijeko i pjena. No u pripremi kave s mlijekom postoji potencijalno i četvrti element: latte art.

Pripremio: Matija Belković, Cogito Coffee

Za razliku od prije pet-šest godina, više nije neobično naručiti kavu s mlijekom i dobiti u kavi lijepo iscrtano srce ili cvijet u obliku tulipana. Sve je više barista koji posvećuju pažnju pripremi mlijeka, ulijevanju i, konačno, preciznom iscrtavanju crteža u šalici.

NATJECANJA DILJEM SVIJETA

Latte art je tehnika ulijevanja (pod parom) zagrijanog mlijeka u espresso s namjerom iscrtavanja određenih oblika koji čine cijeli dojam šalice kave ljepšim. Ova tehnika ulijevanja mlijeka u šalicu je postala toliko popularna da su se na temelju toga razvila službena nacionalna i svjetska natjecanja. Diljem svijeta se organiziraju natjecanja sa strogo definiranim pravilima, educiranim sucima i unosnim nagradama.

Do sada u Hrvatskoj nismo imali službeno natjecanje putem kojeg bi mogli kvalificirati nacionalnog pobjednika za sudjelovanje na svjetskom prvenstvu u latte artu. No u protekle ti godine organizirali smo nekoliko neformalnih natjecanja u crtanju kave, tzv. latte art throwdowns. Namjera takvih neformalnih natjecanja je promoviranje kulture barista i stvaranje šire zajednice ljubitelja kave.

Početkom 2015. godine u sklopu naše pržionice kave Cogito Coffee, te u suradnji sa zagrebačkim cafe barovima 42. Coffee Company i Express Bar, održali smo prvi Latte Art Throwdown u Hrvatskoj.

Bili smo ugodno iznenađeni kvalitetom i količinom sudionika (oko tridesetak) te velikim interesom šire publike. U međuvremenu, latte art throwdownsi su postali popularni i u drugim dijelovima zemlje (Osijek, Split, Opatija…). Početkom studenoga smo sudjelovali u održavanju 2. Latte Art natjecanja u Zagrebu. Interes od strane natjecatelja je bio toliko velik da su organizatori Lively Roasters i Elis Cafe morali limitirati broj mogućih prijava.

CRTEŽ U ŠALICI

Ono što čini latte art pristupačnim prosječnom konzumentu je to što sama tehnika, pa time i njena posljedica (crtež), ne zahtjeva objašnjenje i interpretaciju: svakom je jasno o čemu je riječ. Latte art istovremeno dozvoljava baristi da na svaku novo pripremljenu kavu stavlja svojevrsni vlastiti potpis te da osoba koja ispija tu kavu dobiva dojam da je taj napitak jedinstven.

Crtež demonstrira pažnju i ljubav koju barista posvećuje svakoj šalici kave. S druge strane, latte art natjecanja su nevjerojatno uspješna u stvaranju raznolike zajednice barista i svih koji se profesionalno bave prodajom, pripremom i proizvodnjom kave.

Naime, budući da nije riječ o ocjenjivanju kvalitete kave, već o ocjenjivanju kvalitete crteža u šalici, natjecanje ne dovodi u pitanje komercijalne interese pojedinih brendova u industriji.

To je trenutno jedini oblik natjecanja gdje su predstavnici velikih industrijskih brendova ravnopravni s malim specijaliziranim proizvođačima. Na taj način latte art povezuje dvije strane jednog tržišta: craft s industrijom. Možda je upravo to najveća vrijednost takvih neformalnih natjecanja jer smatramo da će se tržište kave razvijati i napredovati u tolikoj mjeri u koje se stvara i obnavlja komunikacija između velikih (dominantnih) i malih (specijaliziranih) proizvođača i barova.