Ljeto se ‘odazvalo’ na festival Projekt Ilica: Q’ART

Foto: Aleksandar Battista Ilić

Prošle nedjelje umjetnička akcija pokrenula je ljubav koja je tekla Ilicom. Od Frankopanske do Krajiške plesalo se u ritmu “Ljubavi, Zahvalnosti i Opraštanja“. Ovoga puta su baš te ljudske vrijednosti bile tema ljetnog festivala.

Festival je uistinu bio ljetni – nakon što je danima padala kiša, pozitivna energija Projekta Ilica: Q’ART otjerala je oblake i pozvala sunce! Sada napokon možemo reći da je ljeto došlo u grad Zagreb.

Pozitivna energija, šetnja ulicom, “hrpa“ umjetničkih izlagača, kava na tračnicama, vrhunska glazba, fina hrana… Ima li što bolje? Ako imate neke nove ideje slobodno se javite veselom timu Umjetničke organizacija IMAGINE i sigurno će i to uklopiti u ovaj fascinantni festival zajednice.

Kupiti se moglo što god ste zamislili. Mnogobrojni izlagači nudili su raznolik izbor rukotvorina, umjetnina te domaćih proizvoda. Izlagača je bilo preko 400 iz raznih umjetničkih i primijenjeno umjetničkih područja, a kao pravi festival zajednice mogli su se tu naći i mnogi prehrambeni proizvodi od voća i povrća, džemova, meda i namaza pa sve do najfinijih kulinarskih delicija.

Foto: Aleksandar Battista Ilić

Ovoga puta organizaciju je vrhunskim fotografijama počastio koautor projekta Aleksandar Battista Ilić. Atmosferu je podigao jedinstveni nastup orkestra SO DO EL SISTEMA HRVATSKA kojim je posebno naglasio koncept Community arta. Njihova je izvedba sve ostavila bez daha. SO DO EL SISTEMA HRVATSKA ili Sustav Orkestara Djece i Omladine osnovan je za provođenje glazbenog programa društvenog razvoja koji odgaja djecu i mlade kroz orkestralno muziciranje.

Vrhunsku izvedbu također su imali Janko Novoselić Kvartet, Jerko Jurin Kvartet, Valerija Nikolovska trio i Big Band Hrvatske liječničke komore, Buzy Threesome i Ivana Galić s Projekt Vientos del alma – Viva Mercedes. Dio programa bili su i mladi umjetnici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i dizajneri s Tekstilno tehnološkog fakulteta, studentice Akademije primijenjene umjetnosti iz Rijeke, dućan Art Station sa dječijim radionicama te edukativna zabava za klince koju su pripremili DVD Odranski Obrež. Reviju su pripremili članovi ULUPUH-a i studenti TTF-a.

Posjetitelji sa čak četiri kontinenta i 16 nacionalnosti u jednoj ulici! Djeca, roditelji, mladi, penzioneri, Purgeri, Dalmatinci, Slavonci, Istrijani, Portugalci, Venecuelanci, Argentinci, Austrijanci, Francuzi, Nijemci, Indijci, Kinezi, Vijetnamci, Španjolci, Talijani, Česi, Arapi, Britanci, Danci, Australci… Svi su oni uživali u ovom jedinstvenom festivalu.

“Festival posjećuju svi i svi su pozvani i dobro došli, svih dobnih skupina, svih rasa, svih spolnih orijentacija i deklaracija, sve vrste života na zemlji, svi su jednaki i svi se osjećaju prihvaćeni i voljeni na Festivalu Projekt Ilica: Q’ART. Suradnja, mašta, znatiželja, posvećenost, ljubav, tolerancija i solidarnost se osjeća na svakom centimetru Ilice. Ono na što u današnje vrijeme nismo navikli i nije svakodnevica, ovdje je normalno – TO JE PROJEKT ILICA: Q’ART“, poručuju organizatori.

Sljedeći se festival održava već 18. lipnja, ali ovog puta u kvartu Špansko! Kreće projekt Q’ART u tvom KVARTU i prvi je festival u Španskom pod nazivom “Festival zajednice“. Projekt Ilica: Q’ART se održava i sedmu godinu zaredom zahvaljujući velikoj podršci izlagača i mikro donatora projekta kao i svesrdnoj podršci Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Pratite novosti o projektu na društvenim mrežama i na web stranici projekta.