Međunarodni turistički sajam Place2Go ponovno u Zagrebu od 8. travnja

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Međunarodni turistički sajam Place2Go održat će se, nakon dvije godine pauze, od 8. do 10. travnja u zagrebačkoj Areni, okupit će domaće i strane izlagače iz 13 zemalja, a ulaz za publiku bit će besplatan, najavili su organizatori na konferenciji za medije.

Prema riječima organizatorice i direktorice sajma Damjane Domanovac, sajam se nije održao zadnje dvije godine zbog pandemije. To je za njih bilo teško razdoblje, no sada je situacija bolja, a organizaciju su prilagodili pravilima i epidemiološkim mjerama.

Iznijela je i iskustva s nedavno održanih sajmova turizma u Beogradu i Ljubljani, koji su išli ‘uživo’, no također s manje zemalja (20-ak) nego prije pandemije.

Među zemljama koje će biti na Place2Go ove godine su prvi put Crna Gora i Nizozemska, a bit će i sudionici iz Italije, Indonezije, Maldiva, gotovo sve zemlje iz Hrvatskoj bliže regije i dr. Predstavit će se i Indija, koja je i zemlja partner sajma.

Iz Hrvatske bit će izlagači iz gotovo svih županija, kao i svi nacionalni i parkovi prirode, putničke agencije, predstavnici kulturnih ruta Vijeća Europe po Hrvatskoj i drugdje te ostali.

Prvog dana sajam bit će poslovni dan, a govorit će se o smart turizmu, zelenoj tranziciji, digitalizaciji.. Druga dva dana vikenda sajam je otvoren za široku publiku, a tada će blogeri i putopisci pričati o putovanjima, bit će i nagradna igra za publiku i drugi zabavni programi.

“Ulaz za publiku je besplatan, ali će morati imati covid potvrdu, osim ako HZJZ da uputu da ona nije potrebna, a na ulazu u sajam bit će i punkt za testiranje, jer ipak radimo u još izvanrednim uvjetima”, poručila je Domanovac.

Sajam podržava i Grad Zagreb, njegova turistička zajednica (TZGZ) te Ministarstvo turizma i sporta, a očekuje se da će ga otvoriti ministrica Nikolina Brnjac.

Zemlja partner sajma je Indija, čiji je veleposlanik u Hrvatskoj Raj Kumar Srivastav naglasio važnost turističke i svake druge suradnje dvije zemlje.

Poručio je da će Indija ovog proljeća otvoriti zemlju za međunarodne letove te da imaju 85 posto cijepljenog stanovništva, ali da se turizam kao i drugdje suočava s novom realnošču. Na sajmu žele pokazati novu Indiju, koja se uz tehnologiju i IT transformira, a mlađe generacije žele i više putovati. Najavio je da će iz Hrvatske 20 startupa otići u Indiju kako bi surađivali i na tom području te vjeruje da će postcovid vrijeme donijeti svima bolje rezultate.

Na sajmu sudjeluje od samih početaka i Turkish Airlines, iz kojeg su za ljetni red letenja najavili 14 letova tjedno iz Zagreba za Istanbul i let dnevno iz Dubrovnika, dok je Petra Maršić iz TZGZ-a naglasila da Place2Go pridonosi sajamskoj ponudi grada, izrazivši uvjerenje da će i to pridonijeti dodatno trenutno pozitivnom turističkom trendu u Zagrebu.

Izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i iz turističkog odjela Grada Zagreba Ana Pandža Kunčević na konferenciji za medije je također istaknula važnost tog sajma za Zagreb kao susret turističke ponude i potražnje te partnera iz turističke industrije.

Dijeli