Na 31. Vinskim razgovorima predstavljeni pjenušci Misal

Ana Peršurić Palčić, Katarina Peršurić Bernobić i Tomislav Stiplošek (Foto: Rene Karaman)

Na Međunarodni dan žena, u svojemu 31. izdanju, “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” predstavili su dvije istarske vinarke, sestre Anu Peršurić Palčić i Katarinu Peršurić Bernobić, koje u svojoj vinariji proizvode pjenušce Misal.

Prve boce pjenušca Misal nastale su kao rezultat istraživačkog rada Dr. sc. Đordana Peršurića, u koji se upustio u želji da pokaže svo bogatstvo autohtonih sorata i podneblja. Nakon završetka studija u obiteljski posao uključuju se kćeri Katarina i Ana, a u potpunosti preuzimaju vođenje vinarije nakon očeve smrti, 2015. godine.

Sestre Peršurić su pričale o počecima i nesporazumima, kao kad su ih neupućeni na početku karijere često stavljali u kontekst hostesa. Trebalo je vremena da ih okolina počne doživljavati ozbiljno, ali danas su one priznate vinarke, a pjenušci Misal, koji nastaju kao rezultat neizmjerne ljubavi, istinske strasti i mukotrpnog rada vođenog znanjem i znanošću, međunarodno prepoznatljiv brend.

Ono na što su posebno ponosne jest da nemaju iza sebe enološku konzultantsku kuću, nego svoje blendove u kreiranju pjenušaca rade same. Kako kažu, trenutno imaju 12 etiketa, ali to ne znači da se neće pojaviti još koja. I da, ono što je dosta bitno, nominalno imaju podijeljene poslove u vinariji, ali u pravilu, sa svakom odlukom se obje moraju složiti da bi se ona sprovela u djelo.

Foto: Rene Karaman

Publika Vinskih razgovora, posebno ženski dio, bio je oduševljen elokventnošću i fasciniran njihovim znanjem o proizvodnji pjenušca, a pogotovo kada to stavimo u kontekst da su još relativno mlade.

Kušalo se šest pjenušaca iz njihove proizvodnje: Misal Prestige extra brut, Misal Blanc de noirs, Misal Millennium brut, Misal Istra brut, Misal Rose sec i Misal Mister demi sec.

Reakcija publike na pjenušce je bila jako dobra. Složili su se da su Prestige i Millenium odlični pjenušci, Rosé im se svidio, posebno ljubiteljima ružičastih vina, dok je Istra odnijela najviše pažnje jer je drugačija… Radi se o malvaziji iz tri različita godišta i različitih tehnologija proizvodnje, a nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima 6 godina. Priča o malvaziji i proizvodnji dodatno pojačava dojam o pjenušcu, stoga ne čudi što je to njihov najjači adut u izvozu. Podjednaku pažnju dobio je Blanc de noirs, proizveden vrlo brzom hlađenom tehnologijom samo od sorte pinot crni, a nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima najmanje 24 mjeseca i  rezultat je vrlo senzualan i razigran pjenušac.

Izvan konkurencije jer je neusporediv pa je i poslužen kao vrlo ugodno iznenađenje te je izazvao veliku znatiželju je Mister, pjenušac od pinota crnog i malvazije istarske uz dodatak istarskog likera Teranina (destilerije Rossi). To je, moglo bi se reći, koktel pjenušac i preporučuje se servirati ga ohlađenog na 4°C uz žličicu smrznutog crvenog voća i ananasa ili, posebno u zimskim mjesecima, uz pola kriške naranče, smrznute borovnice i 2-3 klinčića. Takav čini savršeno osvježenje i zanimljiv je svim generacijama.

Tradicionalne plate koje se poslužuju “Vinskim razgovorima” Stiplošek je ovaj put zamijenio s grisinima s pršutom i kanape sendvičima; od svježeg sira s peršinom i narom, od kajmaka i sira s tartufima i od tune s maslinama, kaparima i prženim bademima. Da nije svejedno koji kruh koristite za sendviče ili bruskete, dokaz su i ovi kanapei, napravljeni od baguettea iz zagrebačke pekare Bread Club, poznate po tome da radi kruh s prirodnim kvascem.

“Sretan sam što nam se poklopilo sve što smo htjeli… Za ove Vinske razgovore htjeli smo baš vinarku, ne vinara, po mogućnosti da proizvodi pjenušce, jer smo htjeli za Dan žena našim kolegicama novinarkama pružiti nešto posebno i u tome smo uspjeli, a ne sumnjam da su i njihovi muški kolege uživali u ovim Vinskim razgovorima”, rekao je Tomislav Stiplošek te dodao: “Osobno, pjenušce Misal smatram jednima od najboljih u Hrvatskoj, a kako sam surađivao još s njihovim pokojnim ocem Đordanom, mogu slobodno reći da su djevojke to podigle na veći nivo i definitivno spadaju u sam vrh hrvatskog vinarstva.”

Zagrebačka Barcaffè espresso akademija i ovaj je put bila savršeni prostor pa je opuštena i dobra atmosfera bila garantirana od samog početka. Prostor akademije ujedno je i caffe bar u kojem svi kavoljupci mogu uživati u svojoj omiljenoj šalici kave.

Sljedeći Vinski razgovori održat će se uskoro, a u međuvremenu, Stiplošeka i njegov tim možete naći u “Našoj priči” by Flâneur, u Kamaufovoj 22. Zapratite ih na njihovim Facebook i Instagram profilima gdje možete vidjeti njihovu ponudu, a u pripremi je i promotivna ponuda s Misal pjenušcima.