Na Pelješcu je sada najljepše – Festival soli traje do 20. rujna

Foto: Arhiva TZ općine Orebić

Sad je prilika da uživate na jugu Dalmacije na najjače, jer do 20. rujna traje Festival soli, pa odličnim kamenicama, ukusnim jelima i vrhunskim plavcima možete uživati po povoljnijim cijenama, a more je još uvijek toplo

Tko kaže da je ljeto gotovo? Na Pelješcu još traje. I znate što? Sad je najbolje. Prekrasne plaže, odlično vino, sjajna hrana, povoljnije cijene, nema gužvi, a do 20. rujna na čitavom poluotoku traje Festival soli.

Uz Solanu Ston u program se uključilo četrdesetak restorana, konoba, vinarija, OPG-ova… Festivalski meniji  nude se po cijenama od 120 i 180 kuna, vino je do 20 posto povoljnije, niže su cijene posjeta uzgajalištima kamenica uz degustaciju na brodovima. Kad ste na Pelješcu neke se stvari jednostavno ne propuštaju.

Foto: Arhiva TZ općine Ston. (Na poljima bijelog stonskog zlata)

Posjet najstarijoj solani u Europi

Postoji još od vremena Rimskog carstva, Dubrovačkoj Republici donosila je trećinu prihoda i imala je strateški značaj. Tradicija vađenja soli traje dugih četiri tisuće godina i od tada do danas sol se u Solani Ston proizvodi na isti način. Devet je kristalizacijskih bazena, imena nose po svecima: Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao. Svi osim jednoga. Iz bazena Mundo vadila se sol za narod što i sama riječ govori, ali i za sve one koji su vrijedno radili na vađenju soli. U vrijeme Dubrovačke Republike zbog granitnog dna posebno su se cijenili bazeni Vlaho i Lazar iz kojih se vadila najčišća sol i to za Bečki dvor.

Kupanje na predivnim plažama

Dalmatinci tvrde da je najbolje vrijeme za kupanje u rujnu. More je još  toplo i nema gužvi, pa ako vam je ostao još koji slobodan dan pravac na Pelješac. Plaže su predivne.

Divna i Duba desetak kilometara od Trpnja, Vučine u Žuljani, Prapratno pokraj Stona, Trstenica u Orebiću – idealna za obitelji s djecom, Ponta Liberan u Vignju – raj za surfere, plaže u Dračama i Sreseru, šljunak ili pijesak, skrivene uvale… – odaberite što volite i uživajte u babljem ljetu.

Vinska tura

Čaša plavca uz ručak ili večeru na Pelješcu pod obavezno. Ovo je poluotok vina, a plavci su njegov zaštitni znak. Na Pelješcu je više od 250 registriranih proizvođača vina, a tijekom trajanja Festivala soli, u ovim vinarijama možete dobiti vrhunsko vino po povoljnijim cijenama: Wine bar Cardo i OPG-u Natura Miše Ledinića u Stonu; Vinarije Marlais i Željko Ledinić, OPG Dubravko Vukas i Vina Maro Andrović u Ponikvama; PZ Putniković; OPG Ivan Bezek, Vinarija Dežulović i Pelješki Vrhovi – PZ Janjina u Janjini; Edivo i OPG Grgurević u Dračama; Vinarija Grgić u Trsteniku; OPG-ovi Vina Violić i Antunović u Kuni; Jurica vina i OPG-ovi Niko Antičević i Petar Matković u Potomju te Saints Hills Winery u Oskorušnom.