Najbolje hrvatsko bijelo vino predstavljeno u Rijeci

Kvarnerskim ugostiteljima u Rijeci su predstavljena Vina Antunović iz erdutskog vinogorja. Najveća zvijezda prezentacije bila je Premium Graševina 2013. koja je na prošlogodišnjem Decanteru u Londonu ocijenjena platinom i proglašena najboljim hrvatskim bijelim vinom u 2017. godini.

Kvarnerskim vinskim profesionalcima vinarka Jasna Antunović Turk predstavila je svoja vina: Graševinu 2017., Cuve’e Rose 2017., Cuve’e Blanc 2016., Crni Pinot 2015. i Chardonnay 2015. Zadnje predstavljeno vino bilo je Primium Graševina 2013. koja je u Londonu, na ocjenjivanju vina Decanter, osvojila platinu i titulu najboljeg hrvatskog bijelog vina za 2017. godinu. Stručni ocjenjivački žiri Decantera opisao ga je riječima: „Petrolej, med i dunja na nosu. Mozaik sočnih okusa s naglaskom na mango, papaju i limetu. Predivno kompleksno vino strukturirano ugodnom kiselinom. Na aftertastu suptilan osjet na duhan i med. Izvanredno.”

Prijatelj vinarije i masterchef Časlav Matijević pripremio je zalogaje koji su upotpunili ovaj vinski doživljaj. Okupljeni vinoljupci pozitivno su recenzirali predstavljena vina, a posebno su im se dopale graševine što će, vjerujemo, rezultirati time da Vina Antunović budu zastupljena i na vinskim kartama diljem Kvarnera.

Vinogradi vinarije Antunović nalaze se na sjeveroistoku Hrvatske u vinskoj regiji Podunavlje, točnije u vinogorju Erdut koji je sa svoje tri strane omeđen moćnim Dunavom. U 7 ha vinograda 75% čine bijele sorte od kojih je graševina najzastupljenija. Uz moderno opremljeni podrum, u mjestu Dalj , nalazi se i kušaona za sve oni koji žele bolje upoznati Vina Antunović – bilo kao individualci ili turističke grupe.

Diplomirana ekonomistica Jasna Antunović Turk 2004. godine sadi nove vinograde i pronalazi u vinarstvu novi životni i poslovni izazov. Danas vinarija proizvodi ukupno oko 50.000 butelja vina. Zbog svog tržišnog i proizvodnog principa te osobnog pristupa vinarke Vina Antunović možemo nazvati ‘butik vinarijom’ koju najbolje opisuje njihov slogan ‘U zagrljaju Dunava, vinove loze i žene’.