Najvažnije karakteristike uzornog konobara

1905

Kvaliteta svakog ugostiteljskog objekta ovisi o osoblju, odnosno o njihovom znanju, stručnosti i profesionalnosti. Dobro osoblje vodi prema uspjehu kafića, no kako na vrijeme prepoznati vrhunskog konobara?

Piše: Igor Kuti, direktor Kutil d.o.o.

Gostima je, osim vrhunskih proizvoda koje konzumiraju, veoma važan faktor i ponašanje konobara. Pronaći dobro osoblje nije nimalo lagan zadatak, a na temelju nekih prednosti ili nedostataka možete zaključiti radi li se o profesionalnom radniku koji stvara vrijednost za poslovanje.

Neki jednostavno nisu za posao konobara, koji mnogima izgleda kao zadatak koji svi mogu obavljati. No to nikako nije tako.

Pronaći dobro osoblje nije nimalo lagan zadatak, a na temelju nekih prednosti ili nedostataka možete zaključiti radi li se o profesionalnom radniku koji stvara vrijednost za poslovanje. Neki jednostavno nisu za posao konobara, koji mnogima izgleda kao zadatak koji svi mogu obavljati. No to nikako nije tako.
 • Matematika i memorija: O njihovim sposobnostima najbolje možete zaključiti kada je zaprimio veliku narudžbu i kada je gužva. Tada se može vidjeti kako reagira kada je situacija problematična te na koji način organizira svoj rad s ciljem što brže isporuke kvalitetne usluge. Barmen često ima ulogu blagajnika što iziskuje rad s novcem, izračunavanje i poznavanje rada na računalu pa bi zato matematika za njih trebala biti jednostavan zadatak, kao i mogućnost memoriranja više narudžbi odjednom.
 • Energija: Konobar mora imati dovoljno snage te se ne smije ‘potrošiti’ već tijekom prve gužve. Na temelju iskustva već mora znati kada se očekuje najviše gostiju te se spremiti za to – imati dovoljno čistih šalica i čaša, zatim očišćene stolove te energije i volje za opsežan posao.
 • Brzina: Bez brzine nema učinkovitosti koja je neophodna u ovom poslu. Sigurno nitko ne želi usporene kolege koji trebaju često na pauze. Uspjeh ugostiteljstva ponekad i ovisi o brzini, jer gosti ne žele čekati uslugu puno više od 5 minuta. Naravno, s brzinom mora dolaziti i očekivana kvaliteta.
Najvažniji posao konobara je služenje gostima na najbolji mogući način, a uspješan konobar uspijeva ostvariti komunikaciju i dobru uslugu zbog kojih mu se gosti ponovno vraćaju.
 • Odgovorno ponašanje: Svaki posao sa sobom nosi odgovornost, a tako i ugostiteljstvo. Osim što ima odgovornost prema ostalim kolegama i vlasniku, ima i prema gostima koji očekuju određenu uslugu relativno brzo. Konobari također moraju kontrolirati promet provjerom računa i posluženih pića pa su tako eventualna krađa i ostale nepravilnosti u baru svedeni na minimum. Od velike je važnosti da u šanku imate osobu od povjerenja.
 • Multitasking: Multitasking, odnosno obavljanje više stvari odjednom također je važna stavka u konobarenju. Ovaj posao zahtijeva fleksibilnost i prilagođavanje različitim situacijama poput posebnih želja gostiju ili iznenadne gužve u kafiću. Najvažniji posao konobara je služenje gostima na najbolji mogući način, a uspješan konobar uspijeva ostvariti komunikaciju i dobru uslugu zbog kojih mu se gosti ponovno vraćaju.
 • Stvaranje dobre atmosfere: Da bi se stvorila dobra atmosfera sve mora funkcionirati na očekivani način. Kako bi se što bolje proveli, ugostitelji gostima moraju pružiti osjećaj opuštenosti i prijateljstva. Podrazumijeva se da su i konobari ljudi koji se umaraju i koji nekada nemaju volje ni energije za poticanje dobre atmosfere. Nekada se smjene znaju produžiti, pogotovo vikendima, a okidač za loša raspoloženja mogu biti i neugodni gosti. No, sve u svemu, potrebno je iz svega izaći kao pobjednik i maksimalno se potrudi kako biste ostvarili navedene ciljeve.

PREDNOSTI ZBOG KOJIH JE ODLIČNO BITI KONOBAR

Svaki posao ima svojih pozitivnih i negativnih strana, a ovdje navodimo dobre strane ugostiteljske profesije koje često ostanu zanemarene. Ove prednosti ovise od osobe do osobe, a najvažnije je voljeti svoj posao pa niti jedna negativna strana ne može dovoljno utjecati na promjenu profesije.

 1. Neplanirana zarada
 2. Kraće radno vrijeme
 3. Aktivan radni dan
 4. Uvijek među ljudima
 5. Moguće zamjene smjena
 6. Ne nosite posao kući
 7. Veća zarada tijekom blagdana
 8. Dobre kolege
 9. Upoznavanje novih ljudi
 10. Niste pod direktnim nadzorom šefa
 11. Posao koji nije jednoličan