Naručite kavu u Italiji poput pravog Talijana

627

Na talijanskom jeziku izraz ‘espresso’ znači ‘spravljen na licu mjesta’. Ova metoda usavršena je kao način skraćivanja vremena potrebnog za pripremu kave u kafićima i restoranima. Prvi prototip aparata za kavu espresso datira iz 1855. godine, s nekoliko godina kasnije, 1901., inženjer Luigi Bezzera iz Milana napravio je prvi aparat za espresso kavu.

Bezzerin patent potaknuo je istraživanja i tehnološki napredak u mnogim talijanskim tvrtkama. Godine 1948. Achille Gaggia predstavio je sustav visokotlačne ekstrakcije kojim se spravljao napitak s više arome i gustom, kompaktnom kremom: espresso kakvog danas poznajemo. Između 1940-ih i ranih 50-ih, proizvođači aparata za espresso kavu proširili su svoju proizvodnju do razmjera industrije.

Aparat za espresso revolucionirao je način na koji su Talijani pripremali i pili kavu, kao i uvođenje mješavina kave. Miješanje kave, umjetnost koja svaku kavu čini jedinstvenom i prepoznatljivom, s konzistentnim okusom, uveo je Luigi Lavazza kombinirajući kave iz različitih dijelova svijeta prije više od 100 godina.

Miješanjem, varijacije su postale beskonačne, a različite kombinacije, zajedno s vrstom prženja, pružale su neograničene nijanse okusa. Luigi Lavazza neumoljivo je nastavio tražiti nove varijacije, intenzivirajući svoju laboratorijsku aktivnost i degustacije. Tako su 1923. godine mješavine – zahvaljujući upotrebi pergamina, materijala koji je omogućio bolje konzerviranje proizvoda – otvorile put za prodaju prve pakirane kave.

KAKO PITI KAVU POPUT TALIJANA

S tradicijom koja se proteže kroz stoljeća i velikim utjecajem na sve aspekte talijanskog društva, kava se lako pretvorila u svakodnevni ritual po kojem su Talijani poznati diljem svijeta. Ali kako Talijani uistinu piju kavu? Pravila je nekoliko i vrlo su jednostavna:

  1. Nemojte naručivati ‘espresso’

Iako je espresso ispravan pojam za definiranje kave spravljene u aparatu za espresso u kafiću ili u restoranu, Talijani rijetko koriste tu riječ jer se smatra vrlo tehničkom i suvišnom: jednostavno naručite ‘kavu’ i dobit ćete šalicu vruće talijanske kave.

  1. Neka ostane jednostavno

Kao što je već spomenuto, proces naručivanja u Italiji vrlo je jednostavan. Ako tražite od vašeg bariste ekstravagantne pripravke, što se u inozemstvu potiče, u Italiji bi vam to lokalni stanovnici mogli zamjeriti. U stvari, Talijani preferiraju svoju kavu crnu, ili s mlijekom, kao u cappuccinu ili latte macchiatu. Međutim, ima prostora za malo zabave: nije neuobičajeno da Talijani naručuju ‘marokkino’, ukusni espresso s otopljenom čokoladom, malo mlijeka i kakaom u prahu ili ‘coffee shakerato’, espresso s ledom, a ponekad i likerom.

  1. Poslijepodne bez mlijeka

Ispijanje napitaka u kojima se kava miješa s mlijekom nakon određenog doba dana počinje privlačiti poglede prolaznika u bilo kojem talijanskom kafiću ili restoranu. Zapravo, naručivanje cappuccina nakon obroka ili jednostavno poslije podne je ono što najčešće odaje turista u Italiji, budući da su lokalni stanovnici izuzetno strogi kada je u pitanju vrijeme u koje konzumiraju svoje kave.

Cappuccino je u redu za doručak, ili sredinom jutra, a nakon određenog doba dana prihvatljiv je jedino espresso. Međutim, nakon velikog obroka, ako espresso nije dovoljan, časnim izborom može se smatrati i ‘caffè corretto’, espresso s kapljicom rakije ili drugih žestokih pića.