Novi uspjeh hrvatskog turizma: Kamp Stobreč Split uvršten u europsku elitu

Za dobivanje titule Superplatz trebali su biti udovoljeni apsolutno svi kriteriji ADAC-a čiji inspektori, baš poput onih Michelinovih, osobno i bez najave obilaze kampove. Kamp Stobreč Split ostvario je najbolje ocjene u svih pet kategorija

Nove sjajne vijesti nedavno su stigle za dalmatinski i hrvatski turizam. Organizacija ADAC uvrstila je Kamp Stobreč Split među najbolje europske kampove koji nose titulu Superplatz. Tom titulom trenutno se diči svega 190 kampova u cijeloj Europi.

ADAC je njemački i europski automobilski klub s više od 18 milijuna članova, a poseban segment u poslovanju ove organizacije čini kampiranje. O legitimitetu i ugledu ADAC-ovog vodiča za turiste dovoljno govori i činjenica da se on kolokvijalno naziva i “kamperskom biblijom” dok Superplatz oznaka za kampiste nerijetko biva važnija od službene kategorizacije kampa.

Za dobivanje titule Superplatz trebali su biti udovoljeni apsolutno svi kriteriji ADAC-a čiji inspektori, baš poput onih Michelinovih, osobno i bez najave obilaze kampove. Kamp Stobreč Split ostvario je najbolje ocjene u svih pet kategorija: uređenost, mogućnost kupanja, slobodno vrijeme, opskrbljenost sadržajima i gastro ponudom te sanitarije.

Inače, Kamp Stobreč Split jedini je kamp na splitskom području što ovo priznanje čini još ekskluzivnijim i važnijim kako za lokalnu i nacionalnu turističku sliku tako i za međunarodni branding Splita i Hrvatske.

“Izrazito smo ponosni što smo uvršteni u elitno društvo. Na ovo priznanje gledamo s posebnim emocijama jer znamo kako smo razvijali ovaj posao. Korak po korak, kroz obiteljski posao, da bi zatim postali jedan od najboljih kampova u Europi.  Ovo priznanje ADAC-a stiglo je baš u trenutku kad smo kao kamp dosegli svoju zrelost i oplemenili jedan prostor u zaokruženu infrastrukturnu i turističku cjelinu. Ovo je dokaz kako se može revitalizirati čitava destinacija i osnažiti čitav niz novih tržišnih segmenata koji jamče cjelogodišnju aktivnost”, izjavio je Ivica Tafra, voditelj Kampa Stobreč Split.

Ovaj kamp smješten je na području nekadašnjeg kampa u Stobreču koji je prestao s radom davne 1989. godine. Zapuštena, devastirana i godinama zanemarivana lokacija preuzeta je od strane tvrtke Excelsus d.o.o. 2006. i od tada kreće renesansa ove mikro lokacije popraćena snažnim investicijskim ciklusima.

Danas je Kamp Stobreč Split moderan, funkcionalan i međunarodno prepoznatljiv kamp kategoriziran s pet zvjezdica od strane različitih internacionalnih kamping klubova poput cijenjenog ANWB-a, te sada i ADAC-a, a koji je širenjem poslovanja, zapošljavanjem u sezoni i van sezone te jačanjem turističke ponude na višu razinu podigao i cijeli Stobreč.

Kamp se nalazi na samom ulazu u splitsko naselje Stobreč, na sjeveroistoku se pruža pogled na ušće rijeke Žrnovnice, a s druge strane pogled puca na Brač, Šoltu, panoramu Splita te stari dio naselja kojim dominiraju stare kamene kuće i šarmantne uske uličice.

Kamp je otvoren cijelu godinu, prostire se na pet hektara, ima 55 mobilnih kućica od čega su dvije namijenjene osobama s invaliditetom, a tu je ukupno i 208 parcela sa strujom, vodom i odvodnjom te 52 kamp mjesta. S kapacitetom od 1100 gostiju u 2023. godini ostvareno je više od 148.000 noćenja. Strukturu gostiju uglavnom čine srednjoeuropski gosti.

Od centra Splita udaljen je svega sedam kilometara zbog čega kampistima iz cijelog svijeta predstavlja polazišnu točku za istraživanje srednje Dalmacije, turističkog bisera Hrvatske.

Lijepo uređene šljunčane plaže, gusta borova šuma, kristalno more, wellness i spa centar s tri vanjska bazena, trgovina, restoran, sportski tereni, ronilački klub, suvenirnica, animacijski centar za djecu, masaže, najam ležaljki i automobila i skutera, fitness dvorana i plažni barovi samo su dio onoga što ovaj kamp nudi.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja i certifikata, a u kampu su posebno ponosni što su ispunili sve uvjete i zavrijedili prestižni certifikat Ecocamping koji potvrđuje filozofiju o potrebi očuvanja okoliša, održivog turizma i promicanja svijesti o zaštiti prirode. Priznanje Ecocamping ima poseban kredibiliteti i dodjeljuje se kampovima koji posebnu pažnju posvećuju zelenom poslovanju, sigurnosti svojih gostiju, te kvaliteti svojih sadržaja i usluga.