U organizaciji Udruge proizvođačke organizacije „Škrlet“, Grada Popovače, Udruge vinogradara i voćara Škrlet, Turističke zajednice Grada Popovače i Sisačko-moslavačke županije, u subotu, 30. studenoga 2019. godine održan je znanstveno-stručni skup na seoskom imanju „Moslavačka priča“ pod nazivom „Novo ruho Škrleta“.
Prisutne je pozdravila domaćica „Moslavačke priče“ Snježana Ožetski, docentica Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta i moderatorica programa doc. dr. sc. Zvjezdana Marković te zamjenik župana Sisačko–moslavačke županije Roman Rosavec, koji je otvorio znanstveno–stručni skup.
Skup je otvorila moderatorica programa Zvjezdana Marković prezentacijom teme “Znanstveno istraživački aspekti škrleta u Moslavini”. „S obzirom na to da je Škrlet prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona, a puno se radi i na marketingu same sorte da postane prepoznatljiva u svim područjima Republike Hrvatske, smatram da struka može pohvaliti i podržati zajednički proizvod vina Škrlet te da će se time uz naše dosadašnje napore podići ugled same sorte“, kazala je Marković.
„Zaštićene oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla kod vina“ prezentirala je pomoćnica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Žaklina Jurišić te pojasnila način na koji Škrlet može dobiti oznaku izvornosti na nivou Europske unije.
Od ukupno 227 ha vinograda u Sisačko–moslavačkoj županiji, 76 ha je pod sortom škrlet, a od toga se 68 ha nalazi se u Moslavini. Važnost te autohtone sorte prepoznali su i vinari Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić, koji su svoje snage ujedinili u Poljoprivrednu organizaciju „Škrlet“.
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, prilikom izlaganja teme „Proizvođačke organizacije i učinkovito upravljanje resursima“ istaknuo je da je Proizvođačka organizacija „Škrlet“ napravila veliki iskorak u dosadašnjoj praksi poslovnog udruživanja poljoprivrednika te putem jedinstvene zajedničke boce omogućila tržištu ujednačenu kvalitetu vina istoimene autohtone sorte.
Na kraju programa znanstveno – stručnog skupa, predsjednik P.O. ” Škrlet” Tomislav Trdenić predstavio je prisutnima zajednički Škrlet berbe 2019., jedinstvenu kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja moslavačkih vinara. „Škrlet s novim ruhom koje nam je dizajnirao Marin Šubašić, pod zajedničkom robnom markom, plasirat ćemo na tržište u limitiranom izdanju od 5000 boca. Ovakav iskorak je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva“, kazao je Trdenić.
Na prezentaciju Trdenića nadovezao se i sommelier Tomo Jakopović koji je vino organoleptički okarakterizirao. „Na nosu možete osjetiti dugačko ali nenametljivo sortno prepoznatljivo vino u kojem dominiraju voćne i cvjetne note s blagim herbalnim primjesama. Nabrojane aromatske komponente, na nepcu su još više istaknutije kroz svježinu i mineralnost. Ovakvo uravnoteženo i strukturirano vino, koje je na tržištu nakon nepunih tri mjeseca po završetku berbe, finalni je proizvod koje se može poslužiti u bilo kojem trenutku za bilo kojim stolom“ – istaknuo je Jakopović.
Nakon znanstveno-stručnog skupa uzvanici su nazočili manifestaciji „Večer škrleta i moslavačke kuhinje“ – Wine & food show, koji se održao na glavnom gradskom trgu u Popovači, a svečano su ga otvorili zamjenik župana Sisačko–moslavačke županije Roman Rosavec i gradonačelnik Popovače Josip Mišković.
Slasne moslavačke delicije pripremili su mnogobrojni ugostitelji ovog područja, od kojih izdvajamo: LU „Fazan“ Voloder – gulaš od divljači, Šru „Štuka“ Osekovo – šarane na rašljama, Bistro Fontana – tradicionalne špek fileke, buncek s dinstanim zeljem i restanim krumpirom, Udruženje obrtnika Garešnica i Vila Velebita – sarmu i domaće kolače, UO Palermo Garešnica – marinirana pileća krilca s krumpirima, „Moslavačka priča“ Velika Ludina – jelen u umaku sa suhim šljivama i lovačkom štrucom od kruha, restoran „Kod bake“ Garešnica – orzo od fileka sa škrletom, Stroganoff od piletine i škrleta te slatke škrlet kocke i škrlet pjenicu te OPG Bistrički – domaće štrudle.
Gost iznenađenja je bio Masterchef Časlav Matijević iz Rijeke, koji je pripremio rižoto s plodovima mora i škrletom te potvrdio raniju tezu da se ovo vino može sljubiti sa širokim spektrom jela. Mnogobrojne goste je do ranojutarnjih sati zabavljao tamburaški sastav Milenij, trio Večernje škole – Blaž, Denis i Antimon te Neven Paleček – Papageno.