Od 15. veljače ugostiteljima dozvoljena prodaja kave za van

69

Hrvatska Vlada na današnjoj sjednici najavila je novo blago popuštanje mjera. U ovoj fazi Vlada je odlučila dopustiti ugostiteljima prodaju kave za van, otvaranje fitness centara, teretana i kladionica, a učenicima je omogućena nastava u školama za strane jezike i radionicama. Popuštanje na snagu stupa u ponedjeljak, 15. veljače.

“Mjere se odnose na sljedeće: da se ugostiteljima koji pružaju uslugu pripreme jela, pića i slastica omogući prodavanje kave za van i na taj način omogućujemo njihovu poslovnu aktivnost, s tim da mjere koje imaju i naknade za veljaču vrijede za cijeli mjesec“, izjavio je Plenković. Pojasnio je da ugostitelji mogu uz kavu prodavati i druge napitke, ali još uvijek nije dozvoljeno otvaranje terasa.

“Uz poštivanje epidemiološkog okvira omogućit će se otvaranje kladionicama, automat klubovima i kasinima uz ograničenja koja će se odnositi na konzumaciju pića i svega što će Stožer preciznije sutra propisati“, dodao je premijer naglasivši da će Vlada i dalje pratiti epidemiološku situacije te da će iduće prolazno vrijeme biti od 1. ožujka 2021. nakon čega će doći do daljnje procjene dinamike kretanja broja novozaraženih u skladu s čime će se donositi odluke koje su u funkciji zaštite zdravlja, gospodarstva i poslovne aktivnosti što većeg broja ljudi.

Ugostitelji više strukovnih udruga komentirali su najave da će im se omogućiti prodaja kave za van više kao psihološki faktor, nego financijski, uz poruku da im to neće pomoći kao što bi im pomoglo da Vlada donese mjere za održavanje poslovanja.